• 1056閱讀
  • 106回復

[日本]北海道札幌美瑛富良野星野小樽8天遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線myrmidon

發帖
好友元
貢獻值
下個月同小朋友去北海道自駕遊, 2大3小, 最細嗰個未夠3歲

Day 1
落機後羅車, 渣3小時去東川町民宿
問題:
1. 我係經tocoo book車, 間租車公司機楊無櫃台, 淨係叫我去到機場打俾佢地, 會有車黎接我. 我睇過有d網站話要先去郵局羅野, 想問一般情況係點? 間租車公司幾local下, 用英文send email問野試過成個禮拜先覆.
2. 另外我book架應該係三菱Delica D:5, 有無好友渣過? 內籠舒唔舒適? 因為一家2大3小, 想搵架內籠大d舒服d既, alphard又太貴

Day 2
旭川動物園(AM), 美瑛the patchwork road(PM)
問題:
Patchwork road我諗住圍住兜一個圈就算(四季情報館->カペヅソ丘->Ken & Mary之木->Seven Star之木->親子之木->Mild Seven 之丘), 咁樣會唔會好走馬看花? 有無推介路線? 美瑛以南既Panorama今次應該去唔到了

Day 3
旭岳大雪山, 千代田農場(lunch), 富田農場, 星野渡假村
問題: 由於民宿喺雪山同富良野中間, 所以早上要先去大雪山, 渣回頭車(50min)去千代田農場食lunch, 再渣40mins去富田農場(已經放棄青池, 白鬚之瀧). 想問下千代田, 富田一般要停幾耐? 最後由富田渣去星野要90mins, 驚太多行情太趕

Day 4
星野渡假村
問題: 夏天渡假村內有無推介必玩? 諗住去微笑海灘, 玩下family rafting. 輕氣球諗住唔坐, 5分鐘好似好搵笨.

Day 5
星野出札幌
問題: 呢程行道東高速出札幌, 又成2-3小時車程, 諗住停
1. 道ソ駅 夕張ф①みЭ 食哈密瓜買下野, 同
2. 千歲水族館睇下三文魚繁殖
有無其他推薦既地方可以作為長途車既休息點?

Day 6
小樽即日來回
朝早出發去小樽, 第一站鱗友朝市, 想問下呢個朝市無成隻鱈場蟹即燒即食? (如果無就要去札幌二條市場又或者係場外市場?)
諗住上天狗山睇埋夜景先番札幌, 但小樽玩唔玩到1日?

Day 7
札幌
1. 我最想就係試成隻鱈場蟹(定帝王蟹?)燒黎食, 如果小樽食唔到, 二條市場定場外市場會平d?
2. 另外夜晚上藻岩山睇夜景, 睇網站渣車去到半山, 可以用自然學習行人道上山頂, 有無好友上過? 難唔難行?

Day 8
還車回港

由於係第一次plan一家5口自駕遊, 驚小朋友太辛苦, 有好多地方(尤其美瑛富良野好多景點)已經放棄左. 睇完個itin, 又驚自己好辛苦
[ 此帖被myrmidon在2018-06-12 14:28重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 06-12
1. 我係經tocoo book車, 間租車公司機楊無櫃台, 淨係叫我去到機場打俾佢地, 會有車黎接我. 我睇過有d網站話要先去郵局羅野, 想問一般情況係點? 間租車公司幾local下, 用英文send email問野試過成個禮拜先覆.

你係TOCOO 訂車,你要自己同間租車公司接洽?唔係同TOCOO 接洽咩?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 06-12
回 freezefox 的帖子
freezefox:1. 我係經tocoo book車, 間租車公司機楊無櫃台, 淨係叫我去到機場打俾佢地, 會有車黎接我. 我睇過有d網站話要先去郵局羅野, 想問一般情況係點? 間租車公司幾local下, 用英文send email問野試過成個禮拜先覆.
你係TOCOO 訂車,你要自己同間租車公司接洽?唔係同TOCOO 接洽咩? (2018-06-12 14:38) 

正常應該經tocoo, 但我租車嗰陣揀要車接送, confirmation email就寫無, 所以我索性試下直接問租車公司, 咁樣開左個conversation
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 06-12
因為我渣開Toyota,所以我去都日本都係搵 toyota rent 代理租車...

Tocoo真係唔識答你...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 06-12
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:正常應該經tocoo, 但我租車嗰陣揀要車接送, confirmation email就寫無, 所以我索性試下直接問租車公司, 咁樣開左個conversation (2018-06-12 15:03) 

我建議你同TOCOO 傾可能會好D 。

TOCOO 回覆都算快的。好多時今日SEND去,聽日就答你了。

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 06-12
回 ODIN 的帖子
ODIN:因為我渣開Toyota,所以我去都日本都係搵 toyota rent 代理租車...
Tocoo真係唔識答你... (2018-06-12 15:03) 

開頭我都經toyota rent car租左架isis, 連稅要80000yen. (7日6夜)

依家我8日7夜, 70000yen多d租左架高一級的(Delica D:5 2400cc), 但係之前完全未試過經tocoo, 所以淆底
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 06-12
freezefox:我建議你同TOCOO 傾可能會好D 。
TOCOO 回覆都算快的。好多時今日SEND去,聽日就答你了。 (2018-06-12 15:05) 

噢咁樣, 咁我問問tocoo
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 06-12
由於第一次經tocoo, 又唔睇清楚.
confirm booking之後即刻收我8千幾yen真係俾佢嚇左一跳

事後睇番先知原來@confirm  , tocoo就收你NOC嗰種保險
本帖提到的人: @confirm
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 06-12
Day 2
旭川動物園(AM), 美瑛the patchwork road(PM)
問題:
Patchwork road我諗住圍住兜一個圈就算(四季情報館->カペヅソ丘->Ken & Mary之木->Seven Star之木->親子之木->Mild Seven 之丘), 咁樣會唔會好走馬看花? 有無推介路線? 美瑛以南既Panorama今次應該去唔到了

旭川動物園本身已經o係旭川外圍,只係AM我怕行唔曬...之後仲要去美瑛,車程會有D趕...建議你睇埋青池
我當年去美瑛參加民宿的影相 tour,乜野木都睇曬,玩左一個上午,所以,冇話唔得,但你要好熟當地的路線....

Day 6
小樽即日來回
朝早出發去小樽, 第一站鱗友朝市, 想問下呢個朝市無成隻鱈場蟹即燒即食? (如果無就要去札幌二條市場又或者係場外市場?)
諗住上天狗山睇埋夜景先番札幌, 但小樽玩唔玩到1日?

唔敢講一定有,我上次去小樽三角市場有印象有得食 http://letsplay.tw/2017-03-07-931/
我冇上天狗山,但小樽條大街都可以行下,但雪祭以外的時間唔會玩到你好多時間...
另外小樽有個outlet都可以行下睇下野
再唔係去埋余市亦得

其他一係冇去過,一係就冇咩意見...
[ 此帖被ODIN在2018-06-12 15:34重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 06-12
myrmidon:開頭我都經toyota rent car租左?
依家我8日7夜, 70000yen多d租左架高一級的(Delica D:5 2400cc), 但係之前完全未試過經tocoo, 所以淆底[表情] (2018-06-12 15:10) 

我今次去東京搵 toyotarent.hk 租車

指定車款會貴D,但overall平 toyota-rent-a-car平20%
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 06-12
我因為好多時都租日產,所以經TOCOO 方便D 。如果我一心要租TOYOTA既話,我都會經TOYOTA 直接租。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 06-12
myrmidon:由於第一次經tocoo, 又唔睇清楚.
confirm booking之後即刻收我8千幾yen真係俾佢嚇左一跳
事後睇番先知原來@confirm    , tocoo就收你NOC嗰種保險 [表情]  (2018-06-12 15:14) 

TOCOO 應該唔會即刻收你錢架。你去到拎車個種先會比錢架喎。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 06-12
我好多年前去北海道了。比唔到咩意見你了。而且你講既景點我無咩幾多個有去過。

反而我有去青池。

富田農場可以留到幾耐其實好視乎你鐘唔鐘意影相。鐘意影相既話,留大半日都唔係問題。唔好呢味既話,兩個鐘走人都得。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 06-12
freezefox:TOCOO 應該唔會即刻收你錢架。你去到拎車個種先會比錢架喎。 (2018-06-12 15:28) 

同意,我上年彈出彈入咁 confirm又cancel左幾次,一次都冇收我錢...
應該係取車當日現場付款...

同埋,ToCoo 有 coupon,唔知岩唔岩用...
http://www.travelclassroom.net/2014/03/tocoo-car-rental-2014.html
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 06-12
小樽如果你參加下佢D 手作班,整下呢樣整下個樣咁。一日唔難消磨既。我個陣係小樽都玩到入黑。