• 1050閱讀
  • 106回復

[日本]北海道札幌美瑛富良野星野小樽8天遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 06-12
回 ODIN 的帖子
ODIN:Day 2
旭川動物園(AM), 美瑛the patchwork road(PM)
問題:
Patchwork road我諗住圍住兜一個圈就算(四季情報館->カペヅソ丘->Ken & Mary之木->Seven Star之木->親子之木->Mild Seven 之丘), 咁樣會唔會好走馬看花? 有無推介路線? 美瑛以南既Panorama今次應該去 .. (2018-06-12 15:19) 

好, 我再諗諗. 我最擔心係旭川美瑛富良野嗰2日. 一日都係自己揀間民宿位置唔好, 響旭川美瑛中間. 由民宿渣去動物園20分鐘, 渣去美瑛車站30分鐘

之前有聽過旭川動物園可以玩到一日, 所以有d猶豫
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 06-12
回 freezefox 的帖子
freezefox:TOCOO 應該唔會即刻收你錢架。你去到拎車個種先會比錢架喎。 (2018-06-12 15:28) 

佢無收我車租, 但強制收左我呢個, 1日1080

https://www2.tocoo.jp/cn/contents/info/tas
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 06-12
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:佢無收我車租, 但強制收左我呢個, 1日1080
https://www2.tocoo.jp/cn/contents/info/tas (2018-06-12 15:42) 

保險都係拎車個陣一次過比架。都唔會預先收你錢架。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 06-12
回 ODIN 的帖子
ODIN:我今次去東京搵 toyotarent.hk 租車
指定車款會貴D,但overall平 toyota-rent-a-car平20% (2018-06-12 15:23) 

原來香港有個toyota rent car agent

下次去日本要睇埋呢個
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 06-12
myrmidon:好, 我再諗諗. 我最擔心係旭川美瑛富良野嗰2日. 一日都係自己揀間民宿位置唔好, 響旭川美瑛中間. 由民宿渣去動物園20分鐘, 渣去美瑛車站30分鐘
之前有聽過旭川動物園可以玩到一日, 所以有d猶豫 (2018-06-12 15:41) 

2,30 分鐘車好近者!有咩所謂呀。

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 06-12
freezefox:2,30 分鐘車好近者!有咩所謂呀。 (2018-06-12 15:44) 

我意思係如果旭川動物園玩一日, 咁我第二日要半日之內直踩美瑛富良野, 黃昏前要到星野(唔想天黑行車). 淨係車程都要3小時, 加上美瑛富良野十幾廿個景點
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 06-12
freezefox:保險都係拎車個陣一次過比架。都唔會預先收你錢架。 (2018-06-12 15:43) 

個tas(剛才我嗰條link), 佢真係收左我 (我@confirm   booking就收)

而第3保嗰d我就經租車公司買, 拎車時俾

乜唔係咁架?
本帖提到的人: @confirm
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 06-12
myrmidon:佢無收我車租, 但強制收左我呢個, 1日1080
https://www2.tocoo.jp/cn/contents/info/tas (2018-06-12 15:42) 

NOC 係要即時網上比,上次我冇買NOC...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 06-12
myrmidon:好, 我再諗諗. 我最擔心係旭川美瑛富良野嗰2日. 一日都係自己揀間民宿位置唔好, 響旭川美瑛中間. 由民宿渣去動物園20分鐘, 渣去美瑛車站30分鐘
之前有聽過旭川動物園可以玩到一日, 所以有d猶豫 (2018-06-12 15:41) 

冇話唔得的,當年我坐巴士去,同自駕比,係兩回事...

旭川動物園可以玩一日,係因為佢地睇埋企鵝巡遊

同意老狐講法,美瑛影相的時間可長可短...

去美瑛我怕小朋友會悶企唔定..

我當年係一早由札幌火車去旭川,再巴士去到動物園,玩半日,再火車去美瑛,去到的時候已經係夜晚...
[ 此帖被ODIN在2018-06-12 16:01重新編輯 ]
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 06-12
好chur
北海道係適合慢慢行既地方,睇到你一日去好多地方咁,其實有D浪費左呢個地方

Day 1
Book車我唔識,但我想問,點解會book一間同你既行程完全唔順路,又遠既地方做你第一日既住宿?
其實旭川有好多好平既地方住,定你對民宿有情意結?
如果係有情意結既倒不如搵返美瑛民宿,咁你第二日一早行Patchwork/Panorama,晏晝出旭山動物園咁咪會舒服D?
&除左旭山動物園,札幌個円山動物園都一樣好大好多野睇,其實如果你行程唔順既話,你可以留返札幌先去動物園

Day 2
旭山動物園,其實你有三小朋友既話,你預朝早行晒動物園係會有D趕
我呢個大人行都行兩個幾三個鐘…小朋友如果比較好奇睇動物既話其實會可能再花多少少時間
而Patchwork Road你齋兜既話其實你同冇去過係冇咩分別
呢條路即使唔踩單車,都有D位係落車欣賞下附近唔同丘陵綠油油既環境
如果冇咩特別興趣既話你skip左佢亦得……
同埋我個人覺得南面Panorama會更靚…

再唔係去四季彩之丘,有草泥馬,花期又有好多花,雖然比較多遊客,但相對會比較適合小朋友

Day 3
7月大雪山溶雪架喎,你上去可能冇咩野做
富田農場其實都有野食,食野唔係特別貴
所以唔一定要特登去第度食完野再去
同埋富田農場近彩香之里,睇花黎講自駕

你呢三個地方應該揀兩個地方,一個朝早一個晏晝去就夠,三個地方之餘你仲要去星野渡假村,成日又係會超趕咁

Day 4
未去過冇comment

Day 5
唔太熟悉休息點,但我諗休息站黎講停 道ソ駅 夕張ф①みЭ  已經夠
千歲水族館係一個行程唔係一個休息點

Day 6
鱗友朝市 雖然我冇去過,但睇落都幾細下,唔肯定有冇蟹食
小樽三角市場D價錢就麻麻地,同埋都係好細
去場外市場食蟹相對比較抵同舒服
同埋小樽都好難玩到一日,你倒不如食完蟹去余市定仁木町有D生果園任摘,或者去場外市場食完,中午先出發去小樽

你拖住三個小朋友我諗你行小樽最多人行o個條街都幾危險…好多玻璃

Day 7
冇食過蟹,但格過其他野既價,場外市場會平少少…
夜晚未上過山,幫唔到你

BTW,富良野蜜瓜都好出名,Funano Marche - 蜜瓜好平,富良野市內,我都幾鍾意去
同埋你7月係北海道花期,好多人去避暑同睇花,你原本個行程好似相對冇咩為左花既行程,感覺好似浪費左北海道既夏天……
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 06-12
回 ODIN 的帖子
ODIN:冇話唔得的,當年我坐巴士去,同自駕比,係兩回事...
旭川動物園可以玩一日,係因為佢地睇埋企鵝巡遊
....... (2018-06-12 15:56) 

夏天冇企鵝巡遊…
有既係得登別個海洋公園
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 06-12
回 太伊 的帖子
太伊:夏天冇企鵝巡遊…
有既係得登別個海洋公園 (2018-06-12 16:05) 

係,我上次係冬天去...

所以,樓主話上網見有人遊樂場玩一日,可能係為左睇企鵝...

我原本都想去北海道,spend 3曰2夜單車自駕行曬個Patchwork Road 同 Panorama Road...

但9月出發唔係花期,所以我放棄左...

到我個仔有4-5歲,我一定會再黎...
[ 此帖被ODIN在2018-06-12 16:24重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 06-12
myrmidon:我意思係如果旭川動物園玩一日, 咁我第二日要半日之內直踩美瑛富良野, 黃昏前要到星野(唔想天黑行車). 淨係車程都要3小時, 加上美瑛富良野十幾廿個景點 [表情] (2018-06-12 15:49) 

嘩………咁又好似有點兒趕頭趕命喎…………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 06-12
7、 8 月係睇花好好時候。尤其係薰衣草,應該開得好靚。

離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 06-12
提供一個plan行程既網頁比你參考,可以自己加景點落去,景點與景點之間既行車時間會幫你計埋

https://www.trip-jam.com/viewer/zh_TW