• 5031閱讀
  • 191回復

[日本]北海道札幌美瑛富良野星野小樽8天遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2018-07-03
回 freezefox 的帖子
freezefox:你點西你兩老面呀?
....... (2018-06-30 21:19) 

我西過...

今年5月我同我外父、外母,我阿媽,以及我一家3口一齊去台南

好在有book包車,都總算預到時間,但就有出現去廁所呀...行得唔耐的問題

有一次,我外母煩住話要照顧我個仔,我勸左句一聲,唔聽

隔5秒之後佢再煩多我一野,我就o係眾人面前大大聲同我太太講 "叫你阿媽唔好煩住曬" 出黎

而呢句野平時只會o係whatsapp我同我太太的對話先會出現

最後,我外母黑左我面2日,我亦樂得清靜...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2018-07-03
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:自己兩老都會架....
外父外母就唔敢 [表情] (2018-07-03 13:20) 

屋企野,我都係無謂講太多了。人人屋企情況唔同。唔敢亂比意見。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2018-07-03
回 ODIN 的帖子
ODIN:我西過...
....... (2018-07-03 14:36) 

點解當其時你又唔用「咁咪由得佢 lor... 去旅行又唔係返工打卡...」既態度黎面對呢?

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2018-07-03
回 ODIN 的帖子
ODIN:我西過...
....... (2018-07-03 14:36) 

勁~
唔拜唔得
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2018-07-03
freezefox:點解當其時你又唔用「咁咪由得佢 lor... 去旅行又唔係返工打卡...」既態度黎面對呢?[表情] (2018-07-03 17:01) 

但我外母搞緊我個仔...

呢個唔係行程問題,係我個仔的主權問題...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2018-07-03
回 ODIN 的帖子
ODIN:但我外母搞緊我個仔...
呢個唔係行程問題,係我個仔的主權問題...[表情] (2018-07-03 17:32) 

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2018-08-01

番來了, 北海道係好地方, 好靚, 好舒服, 會再去

聽日up少少相上來

依家分享一下租車

話說千歲附近行高速, 慢快線都有好多車, 偏偏有粒石仔打中我擋風玻璃, 裂痕大概一吋x一吋
還車嗰陣, 佢話呢個係NOC, 要賠錢 (其實係雞同鴨講), 我話呢個唔係我因駕駛問題/態度而招致既損壞喎, 佢話無辦法, 係NOC, 要收我錢.
講左一大輪, 口手並用, 佢話我經ToCoo租車, 應該包NOC, 我可以問佢地羅番, 我問are you sure?? 佢誓神劈願話可以, 當時我亦無辦法, 無cash, 又要上機, 用card找數, 收多我6%, 實收JPY84,600, 同貴過我租車所有成本

最抵死係佢叫我唔好話爛玻璃, 話係撞爛bumper (又手腳並用), 因為NOC唔包玻璃......
同埋佢俾我張單個NOC係JPY100,000

喺機場睇番ToCoo既email, 佢真係有講話如果有NOC, 要俾左先, 之後再claim番.

依家同ToCoo email來往緊, 如果claim得番, 我仲有賺

不過有好友試過爛玻璃嗎? 保險真係唔包?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2018-08-01
疑?原來去完返黎添啦?!

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2018-08-01
freezefox:疑?原來去完返黎添啦?! (2018-08-01 18:17) 

係呀, 世界杯完就準備執野上機, 番到黎就等英超開league
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2018-08-01
JPY84,600, !好貴喎!!!你同邊間租車公司租?!

我試過真係撞到車尾,唔止BUMPER ,直頭係車尾門、BUMPER 、同車身都「笠」哂。即係要換三幅野。咁既損毀,我自己經驗睇,係香港要整成萬蚊咁滯。但個次個師傅睇完,淨係CLAIM 左我 兩萬YEN 。我諗都唔諗即刻比!真係公道到無朋友!

返到香港仲可以CLAIM 番全數。所以無損失。

你係咁疑撞裂左塊玻璃就要賠八萬幾…………我真心覺得佢係乘機囉……………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2018-08-01
感覺上呢間野好唔老實…………

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2018-08-01
我都覺得佢有少少乘機, 但擋風玻璃, 真係唔敢講. 香港的士大陸造擋風玻璃幾舊水就有, 日本車行貨擋風玻璃真係可以好貴
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2018-08-01
freezefox:JPY84,600, !好貴喎!!!你同邊間租車公司租?!
我試過真係撞到車尾,唔止BUMPER ,直頭係車尾門、BUMPER 、同車身都「笠」哂。即係要換三幅野。咁既損毀,我自己經驗睇,係香港要整成萬蚊咁滯。但個次個師傅睇完,淨係CLAIM 左我 兩萬YEN 。我諗都唔諗即刻比!真係公道到無朋 .. (2018-08-01 18:23) 

咁抵玩?

我經tocoo租呢間
http://www.nikku-p.jp/rentacar/zh-hant/
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2018-08-02
myrmidon:我都覺得佢有少少乘機, 但擋風玻璃, 真係唔敢講. 香港的士大陸造擋風玻璃幾舊水就有, 日本車行貨擋風玻璃真係可以好貴 (2018-08-01 21:59) 

佢地拎貨一定唔係我地街外人既價啦!

難聽講句,佢宜家係屈你幫佢一齊呃保險,真係好唔掂囉,呢間野。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2018-08-02
myrmidon:咁抵玩? [表情]
我經tocoo租呢間
http://www.nikku-p.jp/rentacar/zh-hant/ (2018-08-01 22:02) 

TOCOO 其實都係中介者。我九成都係經佢地BOOK 番日產之類既車行。因為我貪日產租金平。

因為如果租豐田車既話,我不如直接同豐田租。何必要經TOCOO。