• 5077閱讀
  • 191回復

[日本]北海道札幌美瑛富良野星野小樽8天遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2018-08-02
下次去我都係經toyotahk, 今次你話唔好彩又好唔老泥又好, 總之租車感覺唔良好, 下次一定轉
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2018-08-02
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:下次去我都係經toyotahk, 今次你話唔好彩又好唔老泥又好, 總之租車感覺唔良好, 下次一定轉 (2018-08-02 13:57) 

我9月中出發,之後話你知有冇伏...
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2018-08-02
電話影D相係heic, 轉番jpg後又要resize細過1Mb先upload到

呢次去北海道係第一次2拖3, 細仔3歲未夠, 出發前都唔少人叫我地小心D睇住D細路, 去完之後又唔係想像中咁難, 係lehea, 但都manage到.
最開心班細路, 我同太太見佢地咁開心都好滿足

Day 1
落機, 羅車, 開車去民宿
落機後, 搵個巴士站等租車公司都唔難的

拎左車出發, 過程都好順利, GPS 係日文, 轉左做中文都無乜大幫助, 最主要係語音轉左普通話

接近下午5點, 到左原定的道央自動車道輪厚休息站, 好彩有野食, 班細路喺機上食左少少野, 就捱餓到依家

之後同太太商量, 我話之後可以停多一個休息站, 再去民宿, 但考慮到已經5-6點, 所以決定盡快去.
到達後差不多7點半, 屋主夫婦好好人, 好helpful, 正當我搵個passport出黎checkin嗰陣, 發現連同我個國際駕駛執照唔見左!!!!!!!!!!!!!
即刻諗起可能係喺租車公司佢影印我passport同駕照時漏底左, 好彩屋主英文溝通無問題, 佢知道情況後即刻幫我打去租車公司問有無見到, 搵到後租車公司用宅急便送黎東川民宿. ,但最快要後天早上.
我話我聽日要開車, 俾警察捉會好麻煩, 咁啱我passport有softcopy, 佢print左出黎, 用日文, 英文寫低我個情況, 話寄緊過來, 有咩事打俾民宿屋主.

突然醒起, 原先諗住食晚飯既地方好似收8點. 可能東川町本身唔多人, 屋主二話不說打去餐館, 話我地5分鐘到, 問可唔可以招待埋我地, 然後即刻帶我地出發.
間餐館係好傳統既日本居酒屋咁, 有廂房, 有好多煙灰缸, 但無煙味. 屋主等埋我地點餐先離開, 講真真係好多謝佢地.

折騰左一日, 快快趣趣上床瞓覺

[ 此帖被myrmidon在2018-08-02 16:34重新編輯 ]
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2018-08-02
第2天
要去我最期待既景點 - 旭岳
旭岳係北海道最高山峰, 長年被冰封, 只有7-8月時短暫溶雪.

由東川町民宿開車去, 要30-40分鐘左右, 但一開到山腳, 上山時wifi蛋就顯示沒訊號, 一直要去到旭岳駅才再接收得到. 旭岳駅附近有不少溫泉旅館, 估計冬天是滑雪場, 夏天會有遊人上山攻頂.
旭岳駅連接著姿見駅, 纜車一程要10分鐘, 每隔15分對開一班.

一踏出姿見駅, 就能夠看到旭岳, 頂部長年被鎧鎧白雪覆蓋著, 有不少煙霧從山腰的氣口噴出.

姿見駅對出有遊人步道, 圍繞一圈需時1小時, 其間見到不少日本當地旅客遠足, 有老人家有小朋友. 到旭岳郊遊是一家大小的好去處

雖說我們只在遊人步道閒晃, 但已令女兒兒子叫苦連天, 所以在姿見駅附近待了1小時, 就坐纜車回程.

下一個行情是太太要求的, 去Toriton旭川店吃回轉壽司.
雖沒有根室花丸的名氣, 但好像也很受當地人歡迎, 我們到達時已差不多下午2點, 還是坐滿客人, 等了10分鐘才有位.
整間店舖只有我們是遊客, 但店員很快就拿了外國人menu給我們
食物新鮮, 體積驚人, 吃了這一頓我們已愛上這壽司店

我們一家5口, 食到飽到唔想郁, 都只是JPY8,000.

之後開車到旭川駅Aeon Mall, 有Jins, 30分鐘可取真係好方便

當晚就在aeon mall頂樓食shabushabu

[ 此帖被myrmidon在2018-08-03 11:40重新編輯 ]
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2018-08-02
Reserve
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2018-08-02
Reserve
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2018-08-02
Reserve
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2018-08-02
回 ODIN 的帖子
ODIN:我9月中出發,之後話你知有冇伏...
 (2018-08-02 15:27) 

toyota應該無伏啦
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2018-08-02
歡迎回歸
北海道係好地方黎架
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2018-08-03
回 太伊 的帖子
太伊:歡迎回歸
北海道係好地方黎架[表情]  (2018-08-02 16:53) 

直情想搬過去住呀
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2018-08-03
myrmidon:直情想搬過去住呀 [表情] (2018-08-03 09:39) 

尤其夏天,香港熱到咁,北海道都仲係涼既
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2018-08-03
myrmidon:直情想搬過去住呀 [表情] (2018-08-03 09:39) 

旅行就咩都好。都你真係係個到住又係另一回事了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2018-08-03
回 freezefox 的帖子
freezefox:旅行就咩都好。都你真係係個到住又係另一回事了。 (2018-08-03 10:54) 

梗係啦, 淨係冬天長年冰封我已經唔知點算.
但好山好水, 真係做農夫我都肯
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2018-08-03
回 太伊 的帖子
太伊:尤其夏天,香港熱到咁,北海道都仲係涼既[表情] (2018-08-03 10:49) 

係超舒服. 早晚18-22, 中午30度曬正都唔係好熱
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2018-08-03
myrmidon:梗係啦, 淨係冬天長年冰封我已經唔知點算.
但好山好水, 真係做農夫我都肯 (2018-08-03 11:41) 

仲有地震先係最大問題。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!