• 6681閱讀
  • 246回復

九龍西補選,建制派支持的陳凱欣勝出,非建制派完全失去今屆立法會分組點票否決權 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 150  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:但呢度 (好友論壇) 有人講過佢有要負責嗎?
大家唔係鎗口一致講緊泛民咩? (2018-11-28 15:51) 

即係,當我指責泛民部署有問題時,我要逐個逐個點名?我要數幾多個名先夠?

原來佢唔係泛民既一員?

又係個D ,你鬧A 個陣無鬧B,就等如支持B 既論調⋯⋯⋯⋯⋯

咁我都識用反問句既。即係你覺得,最大責任係劉小麗,其他人無責任?

呢類無意義既反問,可以無限LOOP的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 151  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:加入社民連,又或者其他本土派 ?
單憑呢兩句說話,就知你亂UP,諗到乜就寫乜...
....... (2018-11-28 15:49) 

呢兩句就梗係亂UP 架啦!白痴都知啦!!!!

大佬,你唔係當我講真係話?!?!

無命⋯⋯⋯⋯⋯

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 152  發表于: 2018-11-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:即係,當我指責泛民部署有問題時,我要逐個逐個點名?我要數幾多個名先夠?
原來佢唔係泛民既一員?
....... (2018-11-28 15:56) 

鬧泛民的,不外乎係話佢揀人太過黑箱作業,有違民主精神

劉小麗需要plan B,泛民(特別係民主動力)提供plan B人選,但我感覺大家只係對後者有較大的反感

你睇下三郎的留言講乜?

//至於負責任,我諗問責係唔係應該民主動力自己行出黎...唔係選民去提醒佢地問責?//

//就連余若微係選舉之後都係FB出個POST刻意將矛頭指向基哥而唔係檢討
結果引左一班人黎插佢
真係令人覺得泛民唔會點反醒//
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 153  發表于: 2018-11-28
我用呢個咁極端既例子,就係要去反證,劉小麗加入邊個黨或者邊個組織,唔會係佢個人意願或選擇咁簡單。背後一定好多人經過協商!我甚至認為加入工黨係泛民班友既意願多過劉小麗!

有冇證據?無!亂估的!

你唔係呢方面討論,反而走去講佢加入社民連既機會有幾大⋯⋯⋯⋯⋯⋯真係好笑。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 154  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:鬧泛民的,不外乎係話佢揀人太過黑箱作業,有違民主精神
劉小麗需要plan B,泛民(特別係民主動力)提供plan B人選,但我感覺大家只係對後者有較大的反感
....... (2018-11-28 16:04) 

三郎講咩,你叫三郎答番你吧。我無權代答。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 155  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:你話:
//你抗拒馬後炮,但卻唔願意提出你既真知卓見。咁其實咪又係另一種馬後炮。//
不如你解釋下,抗拒馬後炮又如何因為唔願意提出你既真知卓見而成為另一種馬後炮?
....... (2018-11-28 15:54) 

我打咁大段野,寫得咁清楚。你有心扮睇唔到,有心避左個問題唔答。我都無你符架。

你不如睇多次我問左你咩先。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 156  發表于: 2018-11-28
freezefox:呢兩句就梗係亂UP 架啦!白痴都知啦!!!!
....... (2018-11-28 15:58) 

咁你不如講劉小麗投共,好冇? 橫掂你都係 9up,梗係要作個大D tim la

你上一句就係話劉小麗同泛民大佬有協商,先至有得埋堆...
下一句就話佢投向本土陣營
兩頁之前你就話「劉小麗揀工黨,係佢個人政治發展既考慮!泛民搵邊個補選,唔一定全部要跟呢個方向去考慮架喎!」

我GET唔到你講咩係有原因的,因為的估你都唔知自己想講D乜,最後又寫左D乜...
[ 此帖被ODIN在2018-11-28 16:13重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 157  發表于: 2018-11-28
根本就係你愈拉愈遠,愈講愈唔到題。

由頭到尾我地只係好簡單咁講泛民要為今次敗選負責。而敗選既原因,第一,泛民班底嚴重老化。缺乏年青人接班。令選民唾棄。第二,係處理馮檢基既問題上非常失民心。

其實就係咁多野。你就一味拉到唔知去邊。講左咁多版,其實我只GET 到你一樣野:「劉小麗都有責任喎!」

OK,無人話佢無責任,但茅頭唔會係佢。

其他個D ,無無謂謂既爭論,講黎講去都唔知想講咩。架船撐到出大西洋了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 158  發表于: 2018-11-28
而我好清楚咁問左你呢個問題:

你對「話李卓人冇中產票,應該要搵後生仔出選o個D」持相反意見的。咁你既睇法係:

1。搵後生仔出黎選一樣,無分別!都係輸哂!一開始,搵邊個選都無分別,都係死路一條!
2。搵李卓人出黎選係正確的!今次輸,罪不在李卓人,而係XXXXXXXXXXX(請詳細論述)。

你回應左幾版就係唔回應呢個問題。咁得意既?

其實有幾難答?何況,你答咩都無人可以話你錯。只係想知你究竟係咩立場。有咁難

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 159  發表于: 2018-11-28
freezefox:
我打咁大段野,寫得咁清楚。你有心扮睇唔到,有心避左個問題唔答。我都無你符架。
.......

你上面講既野,基本上同我地講既,九成九一樣。唯一一樣有機會唔同的,就只有「話李卓人冇中產票,應該要搵後生仔出選o個D」你係持相反意見的。但即係點呢?ODIN按:我真係冇持相反意見,我只係抗拒選後先走出黎講我一早知點點點。然後,你就循住我反對呢個statement的方向無限幻想你反對呢個講法,但你既結論係咩呢?可以有兩個不同結論:

1。搵後生仔出黎選一樣,無分別!都係輸哂!一開始,搵邊個選都無分別,都係死路一條!
2。搵李卓人出黎選係正確的!今次輸,罪不在李卓人,而係XXXXXXXXXXX(請詳細論述)。

呢個就係我所謂,一味用反問句反問人地,但又從來唔講自己有咩睇法既最大毛病。ODIN按: 咁前題都錯左,呢句我仲要唔要跟進落去? (黑人問號) 再者,「一味用反問句反問人地,但又從來唔講自己有咩睇法既最大毛病。」反問其實又有咩問題? 反問法係一種修辭技巧,https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%8D%E5%95%8F  話「形式上反問句是疑問句,可是問者並不期待讀者卅聆聽者回答,因為它的答案都相當顯然。」你唔鍾意人地一味用反問,並唔等於反問既本質有毛病。最無癮既討論。你唔認同我既講法。無問題,好正常。咁你講出你既睇法囉。大家討論下。雖然幾乎肯定九成九係無結論。但討論之間,至少都可以聽到另一個睇法,另一D 諗法。但一味反問,你答完一個,佢又再反問一次。不斷的反問,除左不斷既質疑你之外,卻由頭到尾都無講過自己既睇法或立場或建議,呢樣真係最無聊。ODIN按: o係你跳出黎回我之前,我有反問過你咩? 我尊重你的睇法,但係,好似一直都唔係好關你事。我反問羅版,而回覆的時候佢都有話自己有D事後孔明。我反問幪三,佢最後都講覺得李卓人責任大D,咁又有冇出現不斷既質疑? 事實咪就係冇lor

你抗拒馬後炮,但卻唔願意提出你既真知卓見。咁其實咪又係另一種馬後炮。

好喇,麻煩你解釋下,抗拒馬後炮又如何因為唔願意提出你既真知卓見而成為另一種馬後炮?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 160  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:鬧泛民的,不外乎係話佢揀人太過黑箱作業,有違民主精神
....... (2018-11-28 16:04)

就好似呢段咁。

雖然三郎講咩我不能代答。但最大問題係,我連你想問咩都唔知!

你打左句:「你䏲下三郎的留言講咩?」

然後就真係COPY 左佢個同羅版個幾句留言。

然後呢?然後就再無然後了⋯⋯⋯。半句解釋都無,半句評論都無。你要我自己估呀?我點估呀?我點鬼知你想講咩呀大佬!!!

你要扮高人,都唔該你講清楚少少哎。咁既留言,仲衰過反問句。連反問句都不如!

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 161  發表于: 2018-11-28
freezefox:根本就係你愈拉愈遠,愈講愈唔到題。
由頭到尾我地只係好簡單咁講泛民要為今次敗選負責。而敗選既原因,第一,泛民班底嚴重老化。缺乏年青人接班。令選民唾棄。第二,係處理馮檢基既問題上非常失民心。
....... (2018-11-28 16:21) 

唔......係度講野要跟主旋律嗎?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 162  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:你上面講既野,基本上同我地講既,九成九一樣。唯一一樣有機會唔同的,就只有「話李卓人冇中產票,應該要搵後生仔出選o個D」你係持相反意見的。但即係點呢?ODIN按:我真係冇持相反意見,我只係抗拒選後先走出黎講我一早知點點點。然後,你就循住我反對呢個statement的方向無限 .. (2018-11-28 16:31) 

即係,講一大輪,就係唔答呢個問題囉。點哎?

有咁難答咩?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 163  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:唔......係度講野要跟主旋律嗎?
 (2018-11-28 16:34) 

唔⋯⋯⋯⋯有講過要跟主旋律嗎?

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 164  發表于: 2018-11-28
freezefox:我用呢個咁極端既例子,就係要去反證,劉小麗加入邊個黨或者邊個組織,唔會係佢個人意願或選擇咁簡單。背後一定好多人經過協商!我甚至認為加入工黨係泛民班友既意願多過劉小麗!
有冇證據?無!亂估的!
....... (2018-11-28 16:04) 

freezefox:
根本就係你愈拉愈遠,愈講愈唔到題。
.......

回返句說話比你...