• 6640閱讀
  • 246回復

九龍西補選,建制派支持的陳凱欣勝出,非建制派完全失去今屆立法會分組點票否決權 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 165  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:回返句說話比你... (2018-11-28 16:41) 

我又反彈番比你!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 166  發表于: 2018-11-28
閘住反彈無回頭!

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 167  發表于: 2018-11-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:即係,講一大輪,就係唔答呢個問題囉。點哎?[表情]
....... (2018-11-28 16:35) 

freezefox:

你要扮高人,都唔該你講清楚少少哎。

.......

回返句說話比你...

我退一萬步「講一大輪,就係唔答呢個問題囉。」係一種馬後炮,我真係學到野...

我希望我 GET 錯,否則呢件事真係好智障... (唔係話你本人呀,OK?)
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 168  發表于: 2018-11-28
freezefox:唔⋯⋯⋯⋯有講過要跟主旋律嗎? (2018-11-28 16:39) 

我覺得,我同你講野,係要跟返你的套路去講,你先至安樂

但明明我唔係同你講緊野,明明我冇需要迎合你,你就偏偏要亂入,最後講到去反問句之我見

同你講野,真係好辛苦...

你係壇主,所以我咪問你,我係咪要跟主旋律 lor...

唔係話你之前有講過呀....
[ 此帖被ODIN在2018-11-28 16:51重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 169  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:我覺得,我同你講野,係要跟返你的套路去講,你先至安樂
但明明我唔係同你講緊野,明明我冇需要迎合你,你就偏偏要亂入,最後講到去反問句之我見。
....... (2018-11-28 16:50) 

咁即係要跟你個套先得?

即係,因為「你唔係同我講緊野」,所以我唔應該插咀?

噢⋯⋯⋯SORRY。咁我錯了。我唔知道原來唔可以插咀的。SORRY!SORRY!

咁無咩野我出番去先。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 170  發表于: 2018-11-28
拿,拿,拿!一係咁。我地SKIP左第 9 -12版呢幾版既紛紛擾擾。由頭黎過。由第 120 個POST 從頭開始!因為一切應該都係由呢個POST 開始的。

用最簡單,最直接既說話,去表述自己既睇法。盡量唔好用反句問。盡量唔好留白。清清楚楚咁講出自己既睇法。

由我開始。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 171  發表于: 2018-11-28
freezefox:咁即係要跟你個套先得?
即係,因為「你唔係同我講緊野」,所以我唔應該插咀?
....... (2018-11-28 17:00) 

挑,你入黎扯左人幾巴,鬧完人一輪之後,就話你冇咩事出番去先

你曲定直呀...?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 172  發表于: 2018-11-28
freezefox:拿,拿,拿!一係咁。我地SKIP左第 9 -12版呢幾版既紛紛擾擾。由頭黎過。由第 120 個POST 從頭開始!因為一切應該都係由呢個POST 開始的。
用最簡單,最直接既說話,去表述自己既睇法。盡量唔好用反句問。盡量唔好留白。清清楚楚咁講出自己既睇法。
....... (2018-11-28 17:04) 

你行開啦

anyway,我覺得有份搞輸泛民補選的,新東補選都唔好再參與了,尤其是民主動力

至於李卓人同劉小麗,就當然唔駛旨意再有份玩...

否則出黎道歉,然後下次又再見,其實真係冇咩謂...
[ 此帖被ODIN在2018-11-28 17:10重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 173  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:咁,究竟係泛民的問題,定係劉小麗的問題?
係劉小麗揀李卓人的,係佢本人選擇加入工黨的。 (2018-11-27 17:30) 

我認為,最大既責任係泛民身上,而唔係劉小麗身上。

雖然係劉小麗決定加入工黨﹐但協調整個選舉工程的,並不是劉小麗個人。佢可以有自己既意願,泛民無必要一定要跟呢個意願去走。

另外,加入工黨係咪真係劉小麗個人意願,呢點都已經有待商榷。好難唔聯想到,呢個係泛民幾個大佬協商之後既決定。至少,我唔認為佢地無份左右呢個決定。分別只係程度上。

就上述睇法,所以我認為,泛民係今次既選舉失利上,需要負全大既責任。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 174  發表于: 2018-11-28
freezefox:我認為,最大既責任係泛民身上,而唔係劉小麗身上。
雖然係劉小麗決定加入工黨﹐但協調整個選舉工程的,並不是劉小麗個人。佢可以有自己既意願,泛民無必要一定要跟呢個意願去走。
....... (2018-11-28 17:10) 

我仍然認為劉小麗的問題比想像中的大

因為佢接受左內定plan B的做法,透過加入工黨去玉成其事,否定馮檢基...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 175  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:我仍然認為劉小麗的問題比想像中的大
因為佢接受左內定plan B的做法,透過加入工黨去玉成其事,否定馮檢基...
 (2018-11-28 17:14) 

既然你都認同,佢係「接受左內定PLAN B 既做法」。咁問題唔係應該係擬定呢個「內定PLAN B 」既人或組織身上多D 咩?

當然,佢除左係「被動地」接受呢個內定PLAN B。同時,佢都好大機會係有份主動地擬定呢個「內定PLAN B」既其中一員。但講真,論資排輩,佢係泛民既陣營中,真係算老幾。有幾大決策力?我認為,其他個幾個大佬(雖然我唔能夠好具體好肯定地指出係邊個邊個有幾多成既影響力),係呢個「內定PLAN B」上,有更大既責任。

尤其睇番成件事既發展,最開頭,民主動力都無否定初選既可能性的。事情突然戲劇性地發展,突然又走出黎宣布無初選。已經擬定PLAN B 人選。呢點真係令人好生懷疑。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 176  發表于: 2018-11-28
freezefox:既然你都認同,佢係「接受左內定PLAN B 既做法」。咁問題唔係應該係擬定呢個「內定PLAN B 」既人或組織身上多D 咩?
當然,佢除左係「被動地」接受呢個內定PLAN B。同時,佢都好大機會係有份主動地擬定呢個「內定PLAN B」既其中一員。但講真,論資排輩,佢係泛民既陣營中,真係 .. (2018-11-28 17:27) 

始終佢都係被DQ的當事人,成個campaign都係圍住佢本人轉

同埋plan B情義上要得到佢的祝福。否則,就係小麗同plan B對撼...

anyway,我其實唔覺得李卓人好想選,最多都係半推半就

但最後落得如此下場,佢同馮檢基都一樣咁可惜...

我只係鄧佢有少少慘...(少少only)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 177  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:始終佢都係被DQ的當事人,成個campaign都係圍住佢本人轉
同埋plan B情義上要得到佢的祝福。否則,就係小麗同plan B對撼...
....... (2018-11-28 18:04)

李卓人呢點我反而幾認同。一定程度上,我覺得佢係比人擺上檯多。出選又死唔出黎又難同其他人交代。但要退落黎既人,幾難交代都要退落黎。否則就只會好似宜家咁,千夫所指。

至於馮檢基⋯⋯⋯老實講,我覺得佢係犯左大部分老人家都會犯既通病。不知進退。

泛民對佢係不義。但係,就算係咁。又可以點呢?你走出黎選,只會將自己推去更加不堪既形勢。對自己,對泛民,甚至對選民,都只有百害而無一利。真真正正損人而不利己既愚蠢行為。

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 178  發表于: 2018-11-28
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:成班得毛ee有講/反思
為何如何努力都取不回游惠楨個兩萬幾票
李卓人都係話年青選民心淡(其實咩導致佢地心淡,大家心照la)
長毛就由頭X票X到尾[表情]  (2018-11-28 15:11) 

長毛呢幾年都變左~~利申投左長毛好耐

余若微係我心目中其實幾高泛民黎講

但都甘實在失望
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 179  發表于: 2018-11-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:出招? 不如睇左出咩人先...
會唔會係長毛? 我目光短淺,真係睇唔透... (2018-11-28 14:49) 

長毛想出都未必得~~可能再比人DQ..

我只怕建制全力支持哪吒,就好難羸