• 6691閱讀
  • 246回復

九龍西補選,建制派支持的陳凱欣勝出,非建制派完全失去今屆立法會分組點票否決權 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2018-11-26
回 freezefox 的帖子
freezefox:
姚松炎個次諗住WIN 硬,離奇地竟然輸左⋯⋯⋯⋯
今次,一開始都打定輸數。由開始到結尾都吵吵鬧鬧,自己打自己。推左黎選個個都已經係上一代既政治人物。民主黨真係算吧啦。
.......

由上屆立法會已經證明班老屎忽已經無之前咁受歡迎

港島票王羅冠聰,九西票王劉小麗,新西票王朱凱迪

5區有3區都係第一次選立法會,就算新東票王楊岳橋都係好後生,經過補選選入去,做左唔夠4年

班泛民選民對呢班老屎忽咁抗拒,唔走去投票都唔出奇
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2018-11-26
回 英俊 的帖子
英俊:由上屆立法會已經證明班老屎忽已經無之前咁受歡迎
港島票王羅冠聰,九西票王劉小麗,新西票王朱凱迪
....... (2018-11-26 10:12) 

上次李卓人輸左就賴人地配票失敗。其實佢有冇諗過,更大原因係選民根本已經對呢班老人家感到厭惡?

連建制派呢D 靠鐵票既都識推出一個又一個年青既新面孔出黎,民主黨到今時今日都仲要叫D元老出黎選,就知佢地幾咁OUT啦!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2018-11-26
最窮最富選民點揀?鉛水邨兩派得票差距擴大

立法會九龍西補選的票站結果陸續出台。九西人口貧富懸殊,到底有錢人與窮人的選擇可有不同?據2016年中期人口普查,九西的家庭月入中位數以九龍塘最高,達到105,320元。該區共有兩個票站,涵蓋寶能閣、麗珊園、和域臺、畢架山一號、星輝豪庭等多個屋苑。兩個票站合計,陳凱欣以1,646票,力壓只得1,207票的李,至於馮檢基亦只得226票,換言之李、馮二人的得票都不及陳一人。
至於九西最窮選區,要數深水埗基隆街一帶,家庭住戶月入中位數只得16,950元。結果該區亦是陳凱欣的天下,其得票高達1,034票,而李卓人只得652票、馮檢基只得101票,陳的得票比其餘4位對手的總和還要多。原來,最富與最窮的人都選陳凱欣居多。
此外,民建聯鄭泳舜在今年初補選,於新公屋啟晴邨、德朗邨重挫姚松炎,鄭在邨內兩個票站的的得票率,均高達65%,得票分別為1,462及2,188票,姚在兩個票站大敗逾1,700票。形象較親基層的李卓人,得票較姚松炎佳,姚上次在兩站分別得761及1,141票,李今次則分別得815票及1,207票,比姚多120票,得票率分別是33.3%及30%。
惟陳凱欣在兩個票站的得票,亦較鄭多,分別獲1,515及2,512票,得票率為61.9%及64.4%,合共得票4,027票,李卓人則合共得2,022票,兩個陣營的差距,擴大至2,005票。換言之,在啟晴德朗兩邨,民主派及建制派得票都有增長,但陳凱欣的得票增幅比李卓人高。
值得注意的是,今次力撐陳凱欣的食衞局前局長高永文,其任內爆出鉛水風波,重災區正是啟晴及德朗兩邨,局方當時協助及安排居民驗血,陳當時為食衞局政助,高今次亦曾到該區為她拉票。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181126/58958183

鉛水邨

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2018-11-26
freezefox:姚松炎個次諗住WIN 硬,離奇地竟然輸左⋯⋯⋯⋯
今次,一開始都打定輸數。由開始到結尾都吵吵鬧鬧,自己打自己。推左黎選個個都已經係上一代既政治人物。民主黨真係算吧啦。
....... (2018-11-26 10:01) 

你叫李卓人黎我依區選
我都唔會投佢
根本佢個底已經花哂
當年有份支持修改議事規則仲係歷歷在目

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2018-11-26
freezefox:上次李卓人輸左就賴人地配票失敗。其實佢有冇諗過,更大原因係選民根本已經對呢班老人家感到厭惡?
連建制派呢D 靠鐵票既都識推出一個又一個年青既新面孔出黎,民主黨到今時今日都仲要叫D元老出黎選,就知佢地幾咁OUT啦! (2018-11-26 10:19)

其實最令人反感係飯民d做法
上次311姚輸左,就賴基哥冇盡力拉票
今次又話人出黎界票
永遠唔反省自己點解輸

其實當初搞個初選有幾難
但宜家咁樣就好難睇
口講民主,但就欽點人去補選
我唔係支持基哥,但我同情佢
係九西玩左咁多年
比飯民一下就話你唔係同路人

我覺得佢講得好啱:

若李卓人敗選有份造成? 馮檢基:係選民造出來,選票不是你的就不是你

九龍西補選參選人馮檢基今日在選舉結束後見傳媒。對於兩名對手李卓人、陳凱欣先後告急,馮指出,過往立法會選舉不少候選人告急「告到爛晒、霉晒」,最重要選民是否急於投票,候選人自己「急都急唔來」,「我只是將實情話畀選民知,我是有機會 … 民主選舉要大家參選,然後做決定,票多就勝囉」。

有記者問到若民主派參選人李卓人敗選,馮自己是否有份造成,馮檢基指如有這結果,「是由選民造出來,每個人投票,就是每個人自己的決定,當你信民主,就要相信每個人經過(考慮)作決定。」

馮檢基續指出,李卓人應考慮自己何以取不到自己的選票,「是否自己做到唔好,還是有人比我更好,呢個先係問題,我再講一次,完全不接受投李卓人的票是李卓人,投馮檢基的票都是李卓人,如果馮檢基出來會令李卓人的票無咗,這是反民主思維 … 點解票會走去馮檢基度,是否馮檢基比你做到更好?

馮檢基指出,自己不是代表建制派、非建制派參選,港大民研中有49%受訪者認為自己不屬於任何派別,「這49%變成馮檢基可爭取的人數,這人數相當多。」馮檢基認為,港大民研早前指自己只有11%支持度,只是「起步點」。

至於勝算多少,馮檢基指出,只需要數小時就知道結果,目前要估計誰勝誰負,意義不大,「在今次選舉上面,我睇到支持我的人,心急出來投票,我去到不同區,有不同人話我聽已經全家人投票我 … 我希望所有民主派、民主派元老不要以為選民跟指揮棒投票,選票係你就係你,不是你就不是你。」

馮檢基承認自己團隊人丁單薄,但自己己由「九龍西頭走到九龍西尾」。馮指出,選舉後無論勝敗,自己都會盡速籌組壓力團體。

https://thestandnews.com/politics/%E8%8B%A5%E6%9D%8E%E5%8D%93%E4%BA%BA%E6%95%97%E9%81%B8%E6%9C%89%E4%BB%BD%E9%80%A0%E6%88%90-%E9%A6%AE%E6%AA%A2%E5%9F%BA-%E4%BF%82%E9%81%B8%E6%B0%91%E9%80%A0%E5%87%BA%E4%BE%86-%E9%81%B8%E7%A5%A8%E4%B8%8D%E6%98%AF%E4%BD%A0%E7%9A%84%E5%B0%B1%E4%B8%8D%E6%98%AF%E4%BD%A0/

[ 此帖被羅力亞在2018-11-26 10:49重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2018-11-26

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2018-11-26
不過馮出黎選都係獻世⋯⋯⋯⋯個得票率難睇到。

如果佢唔係受到指示要出黎𠝹票,而真係自己走出黎選,拎番啖氣。咁佢就真係自己拎架黎掉⋯⋯⋯又係一個不知進退為何物既廢老。

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2018-11-26
freezefox:不過馮出黎選都係獻世⋯⋯⋯⋯個得票率難睇到。
如果佢唔係受到指示要出黎𠝹票,而真係自己走出黎選,拎番啖氣。咁佢就真係自己拎架黎掉⋯⋯⋯又係一個不知進退為何物既廢老。 (2018-11-26 10:53) 

佢純粹想試下自己有幾個基本盤姐..

其實佢都幾慘,幾十年地區工作,換黎既只係2萬票都唔到...
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2018-11-26
freezefox:不過馮出黎選都係獻世⋯⋯⋯⋯個得票率難睇到。
如果佢唔係受到指示要出黎𠝹票,而真係自己走出黎選,拎番啖氣。咁佢就真係自己拎架黎掉⋯⋯⋯又係一個不知進退為何物既廢老。 (2018-11-26 10:53) 

政壇保方根本已經冇威脅
當初求其整個初選
基哥都冇可能贏
就可以名正言順勤退佢

但飯民就玩欽點
咪比人口實去參選

[ 此帖被羅力亞在2018-11-26 11:02重新編輯 ]

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2018-11-26
依家d年輕人, 未出世基哥人哥已經係立法會議員, 依家d年輕人都大學畢業咯, 兩位仲打生打死爭個位.

咁多年, 做左d乜? 我淨係見到佢地仲係霸住做大佬

對佢地, 以至飯民, 已經厭惡到不下於建制.

建制, 飯民, 各自醜惡. 只是建制更可惡在於用制度獨攬資源, 蠶食香港人既錢, 除非埋堆, 如果你阻住哂就無所不用其極踢你出局, 完全合法, 合情, 合理.

不過, 即使係飯民班人上到去, 都係會用制度手羅盡著數, 同依家既建制無分別.

PS: 羅版, 你真係唔駛同情基哥, 無須要
[ 此帖被myrmidon在2018-11-26 11:01重新編輯 ]
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2018-11-26
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:政壇保方根本已經已經冇威脅
當初求其整個初選
基哥都冇可能贏
就可以名正言順勤退佢
....... (2018-11-26 10:59) 

原來佢有個名叫政壇保方
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2018-11-26
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:依家d年輕人, 未出世基哥人哥已經係立法會議員, 依家d年輕人都大學畢業咯, 兩位仲打生打死爭個位.
咁多年, 做左d乜? 我淨係見到佢地仲係霸住做大佬
對佢地, 以至飯民, 已經厭惡到不下於建制.
....... (2018-11-26 11:00) 

我當然唔係因為佢既政績同情佢la
我同情佢係佢參選權利比人抹黑左做滔天大罪者

問題就係你所講
飯民自詡民主
但就打壓異見/同路人
我覺得補選你玩單議席
最民主就係搞初選睇支持度
仲可以試下自己基本盤(叻既仲可以誤導下對手)
但偏偏就欽點
咁咪同建制一樣

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2018-11-26
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:政壇保方根本已經冇威脅
當初求其整個初選
基哥都冇可能贏
就可以名正言順勤退佢
....... (2018-11-26 10:59) 

呢個係民主黨最不得人心之處。亦都係佢無辦法同其他黨派合作既原因。

成日仲以為自己係大佬!!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2018-11-26
回 英俊 的帖子
英俊:佢純粹想試下自己有幾個基本盤姐..
其實佢都幾慘,幾十年地區工作,換黎既只係2萬票都唔到... (2018-11-26 10:57)

上次都已經試左啦。見哂底啦。仲要試D 咩?

做左十幾年議員,仲要「試」?試左又點?試黎有差用咩。

即係唔轟轟烈烈咁死一次唔甘心?
[ 此帖被freezefox在2018-11-26 11:21重新編輯 ]

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2018-11-26
97前都仲話移民,而家?
屎都冇得食囉…大灣區香港市。