• 3639閱讀
  • 111回復

[澳紐]澳洲旅遊一問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2018-07-03
回 Elvis 的帖子
Elvis:咁要睇下小朋友或者老狐想睇咩喎
Tasmania真係好正, 風景好靚, 同埋唔係Hobart就好少強國人, 但開車開到傻
Gold Coast都值得去, 我去左3日, 第1日主題樂園, 第2日沙灘目及女, 第3日走人
 (2018-07-03 16:40) 

我自己鐘意去塔斯曼尼亞。但我估計小朋友去,會有少少悶。

所以,應該都係留番下次淨係同太太兩個人個陣先去了。一家大細,都係搵D 有得玩既地方好。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2018-07-03
暫時手上資料有:

近布里斯本既有:

動物園:

Lone Pine Koala Sanctuary

近黃金海岸既有:

動物園:Currumbin Wildlife Sanctuary

主題公園:華納影城   /    DREAM WORLD

水上樂園: Wet n Wild    /      Sea World

農場:  天堂農場

自然風景:

雷明頓國家公園一日遊 TreeTop Walk ( O'Reilly's & Lamington National Park)  
Catch A Crab 河邊捉蟹
春溪國家公園熒火蟲 (Springbrook National Park --  Natural Bridge)
南明巴峽谷騎馬 Numinbah Valley Horse Ride
Glow Worm Caves Tamborine Mountain (都係熒火蟲)
Killarney Glen Waterfalls心形湖(秘景心形瀑布,不過岩岩發生左意外,死左人。宜家關閉中)

另外諗緊去唔去摩頓島住兩晚。餵下海豚。

[ 此帖被freezefox在2018-07-03 17:26重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2018-07-03
布里斯本同黃金海岸個幾個農場、動物園、主題公園,你地有冇去過?有邊幾個值得特別推介?

1. 動物園我係首選會去。尤其第一個Lone Pine Koala Sanctuary,因為近布里斯本。第一日落機後可以即去呢個。咁去左呢個,仲去唔去黃金海岸個邊既Currumbin Wildlife Sanctuary好呢?

2. 華納我應該會去。去左呢個,仲駛唔駛去DREAM WORLD 呢?

3. Sea World 同 Wet N Wild 係咪去一個就夠了?定係其實都唔係完全一樣既野?

離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2018-07-03
wet n wild係水上樂園
sea world睇海洋動物的

不要忘記,足球是最快樂的!
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2018-07-03
華納同dream world 小朋友會好鐘意玩 建議都去

網上有theme park套餐既pass買 會平好多

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2018-07-03
回 icebati 的帖子
icebati:華納同dream world 小朋友會好鐘意玩 建議都去
網上有theme park套餐既pass買 會平好多 (2018-07-03 20:28) 

有冇邊個網推介下?

離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2018-07-06
回 freezefox 的帖子
freezefox:有冇邊個網推介下? (2018-07-03 21:48) 

https://goldcoastpasses.com.au/

或者類似wotif果d 網都會有 special

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2018-07-06
icebati:https://goldcoastpasses.com.au/
或者類似wotif果d 網都會有 special (2018-07-06 14:11) 

想問下:

1. 聖誔、星期六、日,呢D 日子去華納或者DREAM WORK 會唔會排隊都排餐死?24號係咪已經係公眾假期?26號之後情況會唔會都係無咩大分別?

2. 平安夜、聖誕節,布里斯本巿中心有冇咩特別既聖誕節目?

離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2018-07-10
freezefox:想問下:
1. 聖誔、星期六、日,呢D 日子去華納或者DREAM WORK 會唔會排隊都排餐死?24號係咪已經係公眾假期?26號之後情況會唔會都係無咩大分別?
....... (2018-07-06 18:37) 

星期六日同聖誕應該會好多人架 聖誕之後預計遊客都會好多
我覺得最好24號之前去可能會好少少

平安夜、聖誕節 市中心有無活動就唔太清楚了
十月份左右 google  brisbane christmas event 應該會搵到到時有咩活動

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2018-07-10
icebati:星期六日同聖誕應該會好多人架 聖誕之後預計遊客都會好多
我覺得最好24號之前去可能會好少少
平安夜、聖誕節 市中心有無活動就唔太清楚了
....... (2018-07-10 14:27) 

我22號朝早先到。22號咪就係星期六囉。23就星期日……

24號星期一,平安夜………日頭應該未放假架,係話?定係已經放哂假了?

避無可避…………

離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2018-07-12
freezefox:我22號朝早先到。22號咪就係星期六囉。23就星期日……
24號星期一,平安夜………日頭應該未放假架,係話?定係已經放哂假了?
....... (2018-07-10 14:48) 

25 號先放假~
本地人應該會少 但避唔開遊客..

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2018-07-12
icebati:25 號先放假~
本地人應該會少 但避唔開遊客.. (2018-07-12 13:25) 

咁即係得一日。

即係,華納同DREAM WORLD 我只能揀一個了。

離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2018-07-13
剛剛先見到,我之前係布里斯班讀左三年半書,亦都有去過Sydney, Melbourne同Tasmania 旅行
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2018-07-13
freezefox:布里斯本同黃金海岸個幾個農場、動物園、主題公園,你地有冇去過?有邊幾個值得特別推介?
1. 動物園我係首選會去。尤其第一個Lone Pine Koala Sanctuary,因為近布里斯本。第一日落機後可以即去呢個。咁去左呢個,仲去唔去黃金海岸個邊既Currumbin Wildlife Sanctuary好呢?
2. .. (2018-07-03 17:21) 

Lone Pine 其實好細,不過就可以餵下袋鼠,抱下樹熊,同樹熊影相咁

反而北邊有個Australia Zoo,係Sunshine Coast個邊,好似話係全澳洲最大ge動物園,不過我就未去過了
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2018-07-13
freezefox:布里斯本同黃金海岸個幾個農場、動物園、主題公園,你地有冇去過?有邊幾個值得特別推介?
2. .. (2018-07-03 17:21) 

華納 Movie World 同Dream World 係兩回事黎的

Movie World 係主要睇佢D show,黎如batman打壞人,同batman,justice league D 角色影下相,睇下點樣拍汽車特技咁
咁當然都會有機動遊戲啦,但係好似我唔鐘意機動遊戲ge都啱玩的

反而Dream World 主打機動遊戲,全部都好激,所以我無去過