• 3661閱讀
  • 111回復

[澳紐]澳洲旅遊一問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2018-07-13
回 Obadiah 的帖子
Obadiah:剛剛先見到,我之前係布里斯班讀左三年半書,亦都有去過Sydney, Melbourne同Tasmania 旅行[表情]
 (2018-07-13 06:01) 

嘩!好耐無見!

正呀,又多個人可以問路。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2018-07-13
Obadiah:Lone Pine 其實好細,不過就可以餵下袋鼠,抱下樹熊,同樹熊影相咁
反而北邊有個Australia Zoo,係Sunshine Coast個邊,好似話係全澳洲最大ge動物園,不過我就未去過了 (2018-07-13 06:04) 

我知LONE PINE 比較細。但因為第一日朝早六點到布里斯本,攪下租車呀,入城CHECK IN 放低行李,食埋早餐,岩岩好佢開門。佢又近巿中心,半個鐘車程唔駛。第一日揀佢會無咁辛苦。唔駛開太耐車。係個邊玩完又可以返酒店抖下,係巿中心行下。

AUSTRALIA ZOO 唔順路。一來一回車程太遠。我今次主要集中係布里斯本同黃金海岸一帶玩。唔會北上了。否則成個行程又要由頭執過。

其實黃金海岸個邊都有另一個動物園。大過LONE PINE 好多。真係唔夠喉既,過幾日再去埋個個囉。但去得太多動物園又驚D 野重重複複………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2018-07-13
啊,原來由布里斯本去AUSTRALIA ZOO 都係一個鐘頭車多少少咋喎。咁又唔係太遠喎。有得諗喎。

如果我一落機,唔入城,直接開車去,咁唔駛一個鐘都去到添。仲可以用盡朝早D 時間。諗諗佢先。
[ 此帖被freezefox在2018-07-13 09:44重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2018-07-13
Obadiah:華納 Movie World 同Dream World 係兩回事黎的
Movie World 係主要睇佢D show,黎如batman打壞人,同batman,justice league D 角色影下相,睇下點樣拍汽車特技咁
咁當然都會有機動遊戲啦,但係好似我唔鐘意機動遊戲ge都啱玩的
....... (2018-07-13 06:09) 

華納應該唔係太大,但dream world 好似大得好緊要。又動物園又機動遊戲。我覺得好似首爾個個愛寶樂園。

其實東南亞好多呢類主題公園。日本有迪士尼、環球影城、首爾有愛寶樂園、加敕比水上樂園,泰國個個地方都有幾個大型水上樂園。有時心諗,如果去到澳洲,又係玩番呢幾樣野,咁同去日本、泰國真係無咩分別。仲要貴成倍添。

所以其實想去d 有少少特別,有d 唔同既景點。多少少大自然氣息既,多d 野外活動之類。

暫時我考慮緊去摩頓島住兩晚。但check 番黎個價錢貴到嚇死人。亦都想去O'Reilly's Rainforest Retreat  住兩日,體驗下熱帶雨林既樹屋生活。

離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2018-07-13
想體驗野外活動不如租架房車周圍去 都幾好玩架
就係累d

不要忘記,足球是最快樂的!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2018-07-13
回 icebati 的帖子
icebati:想體驗野外活動不如租架房車周圍去 都幾好玩架
就係累d (2018-07-13 13:31) 

會租車架。有諗過住係d 莊園呀,campsite 呀之類架。有冇好介紹?

離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2018-07-13
回 freezefox 的帖子
freezefox:華納應該唔係太大,但dream world 好似大得好緊要。又動物園又機動遊戲。我覺得好似首爾個個愛寶樂園。
其實東南亞好多呢類主題公園。日本有迪士尼、環球影城、首爾有愛寶樂園、加敕比水上樂園,泰國個個地方都有幾個大型水上樂園。有時心諗,如果去到澳洲,又係玩番呢幾樣野, .. (2018-07-13 09:53) 

摩頓島我淨係去過一日遊,但都玩得開心的,風景靚,又可以餵野生海豚

仲可以玩滑沙,浮潛同越野四驅車
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2018-07-13
如果你去開南邊,又唔怕早起身
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2018-07-14
Obadiah:摩頓島我淨係去過一日遊,但都玩得開心的,風景靚,又可以餵野生海豚
仲可以玩滑沙,浮潛同越野四驅車
 (2018-07-13 21:03) 

即日遊我又覺得太趕。而且好唔抵。淨係船票都講緊80澳幣一個人。成四舊幾五舊水。我由黃金海岸搭飛機飛去悉尼都係差唔多價咋大佬!去一去個島淨係船飛成家人都要駛兩千蚊………

本來最好就係兩日一夜。偏偏聖誕節檔期佢要連住三晚先比你訂!早排搵到間代理可以拎到連住兩晚既PACKAGE ,唔駛被迫係島上留三日,算係SECOND BEST 既選擇了。

但真係好鬼貴……………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2018-07-14
Obadiah:如果你去開南邊,又唔怕早起身 (2018-07-13 21:05) 

係咪未打完?

離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2018-07-15
freezefox:係咪未打完?[表情] (2018-07-14 10:21) 

打完佢出唔到🙈🙈
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2018-07-15
打多次

離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2018-07-15
freezefox:打多次[表情]  (2018-07-15 06:58) 

打左但係食字,我FB搵你傾?
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2018-07-15
可以比埋啲相你睇下,不過都差唔多5年前了
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2018-07-15
其實有個地方名就得。睇下近唔近先。