• 3617閱讀
  • 111回復

[澳紐]澳洲旅遊一問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2019-05-24
回 freezefox 的帖子
freezefox:日本既職場好變態的。唔係咁易頂架。  (2019-05-23 23:16) 

經常ot 🙄, 文化不同,難比較的。。

我朋友在東京開船務,一年交40%梲,所以員工福利好好,每年2次旅遊,花红重,大假又多,公司回饋比員工,好过交税,所以d員工都好自動一早上班,ot都是自願的。。。
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2019-05-24
回 sun 的帖子
sun:經常ot 🙄, 文化不同,難比較的。。
我朋友在東京開船務,一年交40%梲,所以員工福利好好,每年2次旅遊,花红重,大假又多,公司回饋比員工,好过交税,所以d員工都好自動一早上班,ot都是自願的。。。 (2019-05-24 13:50) 

佢地唔係「自願」OT,係成個文化都認同OT 先合理。唔OT 係錯的! OT 到死人時有所聞。

但呢D 觀念其實係上一代既日本人根深蒂固既觀念。但新一代好多都唔係咁接受。但卻要被迫接受。仲要被老屈話,「大家都係自願的」。

其實同香港差唔多。六點放工,個個唔走,人人都係到磨爛蓆。有幾多個真係係到做野?但因為人人唔走,你都唔敢走。大家鬥磨。不過,香港比日本都已經無咁嚴重了。

但職場上階級觀念甚重呢方面先要命。好多潛規則係其他國家既人無辦法理解和接受的。

黎緊有套日劇,「我要準時下班」,就係講緊呢種扭曲既職場文化。 可以一看。
[ 此帖被freezefox在2019-05-24 14:52重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2019-05-24
日本人大假多?

日本人係出名無假放的。有假都唔放(唔敢放)。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2019-05-27
可能我朋友是台灣人,比較有人情味。
我有次一早到埗,上左去佢公司,本來d人9:00上班,但7点幾已到,
Ot就可能非自願,但倒塔咁早返去,会不会非自願呀!?
日本应該易经營d。

請返d人返黎都認真和勤奮d,澳洲打工就好,做老闆請著d懶羊羊死比你睇。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2019-05-27
freezefox:日本人大假多?
日本人係出名無假放的。有假都唔放(唔敢放)。 (2019-05-24 14:53) 

而家香港5天工作既就接近d,以前边有咁多5天呢。

以前不知幾恨入日本公司打工

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2019-05-27
回 sun 的帖子
sun:可能我朋友是台灣人,比較有人情味。
我有次一早到埗,上左去佢公司,本來d人9:00上班,但7点幾已到,
Ot就可能非自願,但倒塔咁早返去,会不会非自願呀!?
日本应該易经營d。
....... (2019-05-27 12:51) 

人地講緊整體既社會現象,你就講一間公司既例子⋯⋯⋯

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2019-05-27
freezefox:人地講緊整體既社會現象,你就講一間公司既例子⋯⋯⋯[表情] (2019-05-27 14:43) 

整体。。。未就是打工不易找,做生意都不及日本好耶。。。

生活方面,如果真的喜欢慢活,也可以習慣的話,才好说澳洲了