• 2681閱讀
  • 88回復

[國際賽]世界盃F組最後一輪分組賽,衛冕冠軍德國0:2不敵韓國,小組包尾出局 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2018-06-28
好似上星期果場 , 巴西對哥斯 , 我都諗住係 1:0 完場 ,典型贏波輸盤.....

點知尼馬96分鐘入波, 仲有d 越位嫌疑 , 之但係 2:0 又即係開上盤wor..........

咁其實點都有人話假架啦...... 2:0 就話補時先入兩球 , 殺晒d入球大..... 如果開1:0 ,  我相信仲多人話係假......
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2018-06-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:不過,到宜家我都認為,當年巴西對法國,朗拿度對施丹個場世界杯決賽,係假波! (2018-06-28 10:12) 

然後 , 06年 , 施丹頭搥又係假波?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2018-06-28
其實,討論到呢到,我覺得正反兩面都進入一個盲點:

正方:我無話場場波都係假波。但一定有假波。

反方:我無話無假波!但一定唔係場場都係假波!

其實正方同反方既論點完全無分別。大家認同,呢個世界係有假波。大家都認同,呢個世界唔會場場都係假波!兩邊只係調動下D 詞匯,調動下D 句子…………

其實,你地係到咬緊D 咩呢請問?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2018-06-28
    花生下算
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2018-06-28
回 廢托 的帖子
廢托:然後 , 06年 , 施丹頭搥又係假波?[表情] (2018-06-28 10:18) 

你呢個係一個好大既羅輯謬誤。係好低級既脆辯技巧。

首先,我話98個係假波。其實我已經好具體咁提出一個命題:「98 年世界杯決賽係假波」。

你如果唔認同,你應該就番呢個命題去發問。例如,問我認為呢場係假波既理據。然後就住我既理據去逐點反駁。

但你一跳就跳去06年既某一場賽事。我想問。98 年既一場波,同06年既呢場波。有咩關連?係人物有關連?事件有關連?背景有關連?某個賽制有關連?你個反句本身,其實係想帶出咩論點?

如果我將你個問題變成:「咁唔通尋晚我地同RAVE 哥踢個場波又係假波?」其實性質上同你上面問題無分別。但你會唔會咁問?唔會!點解?

因為九唔搭八…………_
[ 此帖被freezefox在2018-06-28 10:31重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2018-06-28
宜家有人提出有假波,但又無好清楚講邊場係假波。大家就即時發哂茅咁追問!咁呢場又係呀?咁唔通呢場都係咩?仲有呢場又係呀!

喂!喂!喂!佢都無講邊場係假波。你第一個問題,係咪應該問左佢,覺得邊場係假波,然係先就住個場波黎討論。假波既可能性、可行性有幾高,咁先係討論架嘛。

每年全球有幾多場賽事進行緊?分分鐘係講緊幾百萬場賽事。你場場拎出黎問同一句野:「唔通呢場又係假波呀?」可以講到2046都沒完沒了的。

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2018-06-28
freezefox:你呢個係一個好大既羅輯謬悟。係好低級既脆辯技巧。
首先,我話98個係假波。其實我已經好具體咁提出一個命題:「98 年世界杯決賽係假波」。
....... (2018-06-28 10:25) 

好明顯我就唔係challenge 你講98果個問題 , 而係on top 拋多個問題出黎.......
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2018-06-28
回 廢托 的帖子
廢托:exactly 我既諗法......
所有野都有兩邊你買 , 何況如果你估到佢係假波, 即係你預期佢有機會開邊樣 , 點解唔買落去? (2018-06-28 10:08) 

你尼種係玩馬會諗法
得上下盤,隊波贏同輸

我指既係外圍走地,可以賭足全場
阿根廷80分鐘輸到2粒,個時都可以賭阿根廷追到架,仲可以開高倍率引你買添
你仲可以係2:0既時候,賭下一隊邊隊入波

莊家從來唔係得一個,夠料咪自己受你
怕咪射返d飛出街
個莊可以俾所謂既堅料人地買波,同樣都可以放d流料出街引人買
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2018-06-28
回 廢托 的帖子
廢托:98年到而家都係一個謎........ 我都記得當年聽d大人討論都話係假波黎......
但實在太多解釋唔到既情景, 06年卡路士掛住綁鞋帶 , 俾Henry 一腳定江山又係假波???? (2018-06-28 10:14) 

我就係想帶出依樣野

所以我開頭已經講
點解好多時有意外賽果
坊間就會湧現打假波既言論?
因為人需要一d野去合理化自己唔相信會發生既事
所以話人做假,合謀
將自身預測錯誤歸咎於外來因素
咁自己就舒服好多
因為假波,因為幕後黑手
所以我先估錯!

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2018-06-28
freezefox:其實,討論到呢到,我覺得正反兩面都進入一個盲點:
正方:我無話場場波都係假波。但一定有假波。
....... (2018-06-28 10:18) 

理性討論
網上無咩地方可以好似尼到咁理性架喇
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2018-06-28
回 廢托 的帖子
廢托:好明顯我就唔係challenge 你講98果個問題 , 而係on top 拋多個問題出黎....... (2018-06-28 10:29) 

但呢樣野係無意義哎嘛!

我只係話98年個場係假波!我提都無提過06 年個場係假波。

你宜家問我06年個場係咪假波,同我講98年個場係咪假波,有咩關係?

如果我話係?06都係假波。唔通就可以證明,98 又係假波?

如果我話唔係?06年唔係假波,咁唔通等如我唔可以話98年個場係假波?

咁你拋呢個問題出黎既目的係咩呢?

拿,我宜家答你:

06 年?邊場?我唔記得喎。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2018-06-28
freezefox:宜家有人提出有假波,但又無好清楚講邊場係假波。大家就即時發哂茅咁追問!咁呢場又係呀?咁唔通呢場都係咩?仲有呢場又係呀!
喂!喂!喂!佢都無講邊場係假波。你第一個問題,係咪應該問左佢,覺得邊場係假波,然係先就住個場波黎討論。假波既可能性、可行性有幾高,咁先係討 .. (2018-06-28 10:28) 

所以我咪話
如果真係認真討論假波問題
可以開post研究

不過過程如果牽涉太多賭錢野
係好友黎講好似唔係咁好

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2018-06-28
其實,假唔假波,全部都係好主觀既個人觀感。我敢講,話某場係假波既,無一個有證有據!

咁無證無據既野,就得個信字架啦。你信有咪有囉。你唔信有咪無囉。

頂多頂多都係可以分析下,個場打到假波既可能性有幾高者。例如,要制造呢個賽果,需要滿足幾多既條件,要滿足呢D 條件既難度有幾高。從而判斷場波假波既可能性有幾高者。

但分析完,你都可以當無睇過。繼續維持你原本既睇法架喎。無得證明架!

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2018-06-28
回 滅羅 的帖子
滅羅:你尼種係玩馬會諗法
得上下盤,隊波贏同輸
我指既係外圍走地,可以賭足全場
....... (2018-06-28 10:29) 

我知..... 我都有用開 365 睇比數既.....

咁更加難解釋 , 咁多莊家 , 邊個去控制場波?
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2018-06-28
回 滅羅 的帖子
滅羅:理性討論
網上無咩地方可以好似尼到咁理性架喇 (2018-06-28 10:32) 

係架....... 好多地方d人係唔會理人講咩.... 一味打自己意見.....