• 1528閱讀
  • 32回復

[英超]英格蘭足球總會宣佈,利物浦前鋒史杜列治涉嫌違反了球員防止賭球條款第 E8 條的附件 1aii 和 1b [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2018-11-20
Daniel Sturridge's alleged breaches of the FA's betting rules centre on a family member placing a £10,000 bet on him moving to Inter, @SkySportsNews understands.

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2018-11-20
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:Daniel Sturridge's alleged breaches of the FA's betting rules centre on a family member placing a £10,000 bet on him moving to Inter, @SkySportsNews understands. (2018-11-20 03:51) 

滴汗......咁應該佢侄仔怪佢流料, 定佢怪侄仔放佢上「木台」?    
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2018-11-20
回 posouth 的帖子
posouth:滴汗......咁應該佢侄仔怪佢流料, 定佢怪侄仔放佢上「木台」?  [表情]  [表情]  (2018-11-20 04:25) 

國際米蘭⋯⋯⋯

成萬磅咁就無左。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2018-11-20
仲要落錯注
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2018-11-20
回 fong711 的帖子
fong711:仲要落錯注[表情] [表情] [表情] (2018-11-20 10:06)

https://hk.sports.appledaily.com/sports/daily/article/20181119/20549587

利物浦前鋒史杜列治早前因違反賭博條例,隨時面臨終身停賽既處罰,英國《太陽報》就揭發出更多內幕,話史獨係俾屋企人害喎!話說上季冬季轉會窗,喺利記冇乜上陣機會既史獨盛傳轉會,有親戚原本買左一萬鎊史獨去國際米蘭,點知交易最終告吹,激到呢位親戚返去同史獨屋企人理論。後尾史獨既親戚,再買一萬鎊史獨轉去西布朗,賠率為26倍;最終呢位「收到風」既親戚梗係贏大錢,不過隨時就累到史獨斷送球員生涯!

尋日已經有新聞話先輸1萬,轉頭連本帶利W24萬

[ 此帖被科高蘭尼紐約人在2018-11-20 13:27重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2018-11-20
都係果句,球員動向同佢身邊人涉及賭獲利而又被揚左出來,我認為查係好合理,就算個球員未必有獲利。

如果你問我,舉例如個親戚問到明:「你究竟轉去邊架?我打算落重注架啦!」球員仍然答佢而最終成事,咁員球員已好有機會犯禁。

如果只係問:「聽講你會轉去xxx噃,係乜真架?」之類而球員答左而最終出現而家呢個結果,球員咁都入罪我就覺得好無辜。

但一切都要視乎條例點寫,合唔合理就另一個議題了。不過如果條例講明後者都有問題,我估就算球員入罪,只要無證據顯示佢對該筆下注係知情既,相信都應只是罰款了事吧,咁亦看似比較合理。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2018-11-20
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:都係果句,球員動向同佢身邊人涉及賭獲利而又被揚左出來,我認為查係好合理,就算個球員未必有獲利。
如果你問我,舉例如個親戚問到明:「你究竟轉去邊架?我打算落重注架啦!」球員仍然答佢而最終成事,咁員球員已好有機會犯禁。
如果只係問:「聽講你會轉去xxx噃,係乜 .. (2018-11-20 13:34) 

你點去證明個個球員同身邊人係「閒話家常」定係「涉及賭波」?

你去買波係你既事。關我咩事?至於我既轉會消息,從來唔係秘密。 日日都有記者問,有有都有人討論。就算本人,鐘意同邊個討論都得!唔到其他人管。

所以,能夠證明個球員唔係單單同人閒話家常,而係有份涉及賭波既,就只得番一樣野 --- 利益!你證明佢有收受利益,佢先可以被指為「涉及賭波」。如果你無證據證明佢有收受利益,佢就只係同朋友、家人「閒話家常」。

閒話家常係唔犯法的。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2018-11-20
回 freezefox 的帖子
freezefox:你點去證明個個球員同身邊人係「閒話家常」定係「涉及賭波」?
你去買波係你既事。關我咩事?至於我既轉會消息,從來唔係秘密。 日日都有記者問,有有都有人討論。就算本人,鐘意同邊個討論都得!唔到其他人管。
....... (2018-11-20 15:48) 

咁同o係香港要告得入內幕交易一樣,我相信會有個客觀的標準。

如果樓上太陽報的新聞係真 (我講如果
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2018-11-20
太陽報睇完得個知字就可以了~唔使認真
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2018-11-20
回 freezefox 的帖子
freezefox:你點去證明個個球員同身邊人係「閒話家常」定係「涉及賭波」?
....... (2018-11-20 15:48)

所以咪話要睇佢條例係點,同埋佢實則係閒話家常定有收受利益,定係無收受利益但人地講明「你講我就去買」之下佢都仲話比人知。

前者,相信我地都唔會覺得有問題。中者,相信大家都認同有問題。後者,可能我地唔關事既第三方有唔同意見。但無論點,都係要等英FA甚至執法部門根據條例去查。

我由始至終都係抱著同一個想法:1.如果暫時我地所我既資訊係正確,查係合理。2.查完有無事同合唔合理就睇英FA或執法部門點講再評。3.唔希望史獨真係做左不當行為而最終有事,同埋希望得到公平既對待。

至於你果句「你去買波關我咩事」一般人包括我在內正常都會咁諗,但始終要睇情況同條例以免瓜田李下,假設英FA就係講到明如你明知對方會下注仲向佢透露內幕消息導致對方獲利係不當,咁就已經中招。

雖然不盡相同,但正如香港無得「合法」賭香港波,不存在呢個問題。
至於有得賭既馬,佢有條咁既例:
「59. 騎師不得作出下列行為:
(1) 向任何人士提供有關他可能會受某馬房聘請,在任何賽事或操練中策騎的任何馬匹的試跑資料,但有關馬匹的馬主或練馬師則屬例外。」
即係話,你閒話家常咁同人講「我呢個星期日場國際賽好大機會騎精英大師」都理論上唔得。

當然,香港賽馬本身就等同於賭,外國踢波不應是與賭劃上等號,但外國賭波合法。同埋我只想帶出係要睇相關法例點寫。

我都相信如果史獨係無心咁同人講/無參與任何賭博,應該無事,如果咁都有事再一齊插英FA!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2018-11-20
回 Alan0502 的帖子
Alan0502:太陽報睇完得個知字就可以了~唔使認真[表情]  (2018-11-20 17:39) 

都岩,反正如果真係要查咪由佢查,行得正企得正都唔駛「潟」佢。有事先算。
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2018-11-20
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:所以咪話要睇佢條例係點,同埋佢實則係閒話家常定有收受利益,定係無收受利益但人地講明「你講我就去買」之下佢都仲話比人知。
前者,相信我地都唔會覺得有問題。中者,相信大家都認同有問題。後者,可能我地唔關事既第三方有唔同意見。但無論點,都係要等英FA甚至執法部門根據 .. (2018-11-20 17:59) 

詳盡  

其實由頭到尾都好似只係史毒比周, 最得益果個收足錢反而冇野
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2018-12-03
BREAKING: @LFC   striker @DanielSturridge granted extension until February 11 to respond to FA charge for alleged breach of betting rules. #SSN https://t.co/n7SZYXReWe
本帖提到的人: @LFC

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2018-12-04
除非史獨好蠢咁留低左證據,如果唔係,正如老狐所講,日日咁多轉會吹水新聞,照常理去睇,真係好難入到佢架啵

但而家落左charge,可能真係有關鍵性既證據浮左上水面
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2018-12-04
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:除非史獨好蠢咁留低左證據,如果唔係,正如老狐所講,日日咁多轉會吹水新聞,照常理去睇,真係好難入到佢架啵[表情]
但而家落左charge,可能真係有關鍵性既證據浮左上水面[表情] [表情] [表情]  (2018-12-04 12:04) 

好似話有D 手機數據。但又無好清楚講究竟係咩數據。

唔知佢地攪咩。