• 73447閱讀
  • 5793回復

反對修訂《逃犯條例》消息分享區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1770  發表于: 2019-08-20
回 麻凡 的帖子
麻凡:就算今次所謂的修例風波真係解決左(?!), 但有D 野開始左就唔會返轉頭, 嘗試無下限的權力慾後, 人的獸性打開了, 之後有好多不能克制的克警, 仍會繼續這些獸行 ................ (2019-08-20 11:17) 

其實呢個先係宜家香港最大既危機⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1771  發表于: 2019-08-20
所以我之前都講過,5大訴求其中一項要改成解散警隊.............
成隊都爛
只愛足球
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1772  發表于: 2019-08-20
香港警隊已經爛到一個唔知咩既地步⋯⋯⋯⋯

離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1773  發表于: 2019-08-20
回 freezefox 的帖子
freezefox:香港警隊已經爛到一個唔知咩既地步⋯⋯⋯⋯  (2019-08-20 11:23) 

投考門欖太低啦........ 認識大部分只有0分 但讀完毅進就考到,警根本唔會考慮你能力品格. 有人就要
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1774  發表于: 2019-08-20
回 麻凡 的帖子
麻凡:跟住藍絲繼續助攻, 又話俾警察虐打? 又唔報警? 擺明身有屎啦, 如果係真呢班廢青點會唔有咁大搞咁大?  (2019-08-20 11:19) 

已經諗多個: 細仔成日唔記得人地講咩野 點會記得兩個月前既野, 又係廢青
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1775  發表于: 2019-08-20
freezefox:其實呢個先係宜家香港最大既危機⋯⋯⋯ (2019-08-20 11:21) 

我一個月前已經係咁講, 而家香港最大危機, 已經唔係修例或7婆, 修例一時三刻唔會翻生, 7婆已經係死人, 係唔係度無分別, 警權過大先係最大禍害。
警勢力原來呢幾年已經慢慢滲入各大紀律部門, 而家7婆放個炸彈, 將佢地的權力分佈意外曝光, 佢地便索性順理成章, 趁機全面強權接管政府話事權, 之後7婆被架空, 每次出黎都只能乃警方鞋底。
最初使用極權都仲有D 克制, 會試著解釋, 試著講門面話, 雖然D說話極低能如制服無空位等等...後來張建宗激嬲佢地, 佢地更夠膽公開反上司, 然後就大陸竟然公開支持佢地, 咁, 佢地的氣勢便如日中天, 魔性正式全面展開, 面對任何指責都不須再解釋, 只有無恥地否認, 有証據又如何, 你有你講, 我有我繼續否認, 除了第一次記招一哥稍稍跟口風認下錯外, 之後所有事情, 所有指控, 佢地一句錯都無認過!
軍警政權已清楚不過, 呢D邊個特首上場都扭轉不來, 我地以後只會繼續同警察係對立, 佢地亦都唔介意。
我最初都不斷叫人唔好仇警, 話只係一部份, 好多係身不由己, 好多警察只係打份工的, 無野心的等等,......而家我都再講唔出口了........
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1776  發表于: 2019-08-20
回 麻凡 的帖子
麻凡:我一個月前已經係咁講, 而家香港最大危機, 已經唔係修例或7婆, 修例一時三刻唔會翻生, 7婆已經係死人, 係唔係度無分別, 警權過大先係最大禍害。
警勢力原來呢幾年已經慢慢滲入各大紀律部門, 而家7婆放個炸彈, 將佢地的權力分佈意外曝光, 佢地便索性順理成章, 趁機全面強權接管政 .. (2019-08-20 11:43) 

咩都假,不受法律制裁同監管呢樣先係最致命!

佢係香港唯一合法擁有武力、槍械既一群。 如果連法律都唔能夠制衡佢地,就無野可以制衡佢地的了。 無法無天,首先要無法,然後先會無天!

在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1777  發表于: 2019-08-20
所以,成立獨立調查委員會,先係真真正正可以救到香港既一步。最少,佢會比宜家班黑警一個警號。唔好以為做咩都有人保住,最咩都唔怕。 再唔停止警察既濫權行為,警隊就只會一日比一日更腐敗,更醜惡!當爛到見骨時,做咩都無用。解散左佢吧啦⋯⋯⋯  

當然 ,唔好對獨立調查委會員有太大期望。佢會比警監會優勝,但可以做到既,仍然有限。但至少可以止一止宜家呢個咁不堪既境況。

但最慘係,一樣咁卑微可憐既願望,政府都唔打算比你⋯⋯⋯⋯⋯  

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1778  發表于: 2019-08-20
freezefox:咩都假,不受法律制裁同監管呢樣先係最致命!
....... (2019-08-20 11:58)

佢地已經係法律! 你地話唔可以入私人地方搜查? 我地就斷章取義拎其中一條法例出黎無限放大, 話我地其實有權, 再唔放入就全部阻差辦公!
就好似大陸過關D關員, 可以隨便叫你開電話搜查, 明明大陸都無呢條法例, 佢地一句話我地有權, 咁就可以扣留你迫你簽悔過書刪相片刪訊息退群組!
好快, 我地D克警執法都會同佢地睇齊~~
[ 此帖被麻凡在2019-08-20 12:13重新編輯 ]
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1779  發表于: 2019-08-20
freezefox:所以,成立獨立調查委員會,先係真真正正可以救到香港既一步。最少,佢會比宜家班黑警一個警號。唔好以為做咩都有人保住,最咩都唔怕。 再唔停止警察既濫權行為,警隊就只會一日比一日更腐敗,更醜惡!當爛到見骨時,做咩都無用。解散左佢吧啦⋯⋯⋯  
.. (2019-08-20 12:05) 

親, 你可以放心, 特首今朝已經講左話會話成立獨立調查, 不過, 係由監警會負責查~~~~

離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1780  發表于: 2019-08-20
回 STANPROB 的帖子
STANPROB:投考門欖太低啦........ 認識大部分只有0分 但讀完毅進就考到,警根本唔會考慮你能力品格. 有人就要 (2019-08-20 11:28) 

係啦
都話估唔到尼步旗咁多年前行落
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1781  發表于: 2019-08-20
freezefox:所以,成立獨立調查委員會,先係真真正正可以救到香港既一步。最少,佢會比宜家班黑警一個警號。唔好以為做咩都有人保住,最咩都唔怕。 再唔停止警察既濫權行為,警隊就只會一日比一日更腐敗,更醜惡!當爛到見骨時,做咩都無用。解散左佢吧啦⋯⋯⋯  
.. (2019-08-20 12:05) 

直接公安取代啦
而家連係街都見唔到有黑警行bit了
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1782  發表于: 2019-08-20
[Now 新聞] 【最新】消息:將軍澳連儂牆斬人案,警方在羅湖拘捕一男子

https://news.now.com?refer=Share
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1783  發表于: 2019-08-20
[Now 新聞] 【最新】消息:於北區醫院涉虐打被捕男子的兩名警員被捕

https://news.now.com?refer=Share
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1784  發表于: 2019-08-20
回 麻凡 的帖子
麻凡:[Now 新聞] 【最新】消息:於北區醫院涉虐打被捕男子的兩名警員被捕
https://news.now.com?refer=Share (2019-08-20 16:14) 

拉根本唔係咩事, 睇下7警, 又安家費, 有幾個好似話仲有糧出, 又有幾個上訴, 根本冇用