• 73334閱讀
  • 5793回復

反對修訂《逃犯條例》消息分享區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2790  發表于: 2019-10-11
回 freezefox 的帖子
freezefox:講咩架?成個帖無左喎。  (2019-10-11 10:49) 

你係吹水台應該見到有人問點解無左個post
但係個post主自己出bam圖先令到自己acc bam左同無左個post
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2791  發表于: 2019-10-11
freezefox:迪土尼近年全力發展中國巿場,佢會啋你?
仲NIKE 呀,滅聲就有佢份! (2019-10-11 10:45)

唔止nike, 仲有apple, espn, 咩大型企業都一樣, 基本短短幾年已經被人滲透到咁, 真係可悲
[ 此帖被STANPROB在2019-10-11 11:40重新編輯 ]
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2792  發表于: 2019-10-11
freezefox:講咩架?成個帖無左喎。  (2019-10-11 10:49) 

https://lihkg.com/thread/1645025/page/1

好似係呢個......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2793  發表于: 2019-10-11
個中大女生出番黎, 除左社會跟進外, 知唔知有無曾經或計劃去報案?

如果無, 係咪因為怕唔夠証據, 又或上庭時被問令自己更難堪?

但其實佢現階段應該比之前勇敢左, 除左公開件事, 仲敢除口罩面對人群........

另外, 個男仔段自白, 好似係被個白衫既搞過.....

如果有哂線索, 真係無得告咩?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2794  發表于: 2019-10-11
回 sun 的帖子
sun:個中大女生出番黎, 除左社會跟進外, 知唔知有無曾經或計劃去報案?
如果無, 係咪因為怕唔夠証據, 又或上庭時被問令自己更難堪?
但其實佢現階段應該比之前勇敢左, 除左公開件事, 仲敢除口罩面對人群........
....... (2019-10-11 12:00) 

段皇爺既作用係好大, 希望佢唔好齋up
(你諗下大學校長同你報案, 又有大學律師團隊)

不過佢都係美藉大中華膠, 親共. 所以唔好抱咁大期望. 你係佢, 幾經辛苦先有今日既成就, 會唔會為作幾個毛孩得罪大陸政府, 仲要任期完左之後關人, 我趁呢件事俾個面大陸唔好, 前途一遍美好呀
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2795  發表于: 2019-10-11
回 sun 的帖子
sun:個中大女生出番黎, 除左社會跟進外, 知唔知有無曾經或計劃去報案?

警方要求「實質證據」
大佬呀
性侵呀,點「實質證據」呀
唔一定插入先係性侵架
除非個變態玩埋錄影囉

同埋,我當警隊正常,都應該由警方搜證啦
點會係受害人提供「實質證據」呀

去到最後都係口同鼻拗,要視乎個官/陪審團判,咁需要更多受害人出黎先可以增加可信性及勝算
只愛足球
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2796  發表于: 2019-10-11
而家全部變哂內地法,下下先拉人再諗罪名, 普通人報警就要先提供證據, 搞到正常人有事都唔敢報警, 分分鐘報左警受到既傷害仲大!
下一站就係要收錢先幫你查案, 無錢俾敢走黎報警? 入去拘留所俾D兄弟玩兩晚先啦~~
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2797  發表于: 2019-10-11
回 sun 的帖子

唔係人身攻擊
但點解你好似同社會有d脫左節咁

你好似唔知黑警以前做法,又唔知而家做法咁
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2798  發表于: 2019-10-11
回 sun 的帖子

差佬性侵完你,斷估你都唔會覺得去報案會有用啦嘛?
正常人,畀人性侵完,係直頭連見到個人都有陰影
仲話去報案……

「我去你度報案,告你性侵犯我」

廿幾年前既笑片先會出現既劇情黎……
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2799  發表于: 2019-10-11
回 sun 的帖子

何況,呢幾個月,律政師點樣有非常充足既證據又唔告,冇證據又落左案先
呢D野唔係第一次見呀嘛……?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2800  發表于: 2019-10-11
依架香港d 人真係上哂腦,自動上線做紅衛兵。我外家屋苑門口有個伯伯賣報紙,有日突然有人同佢講, 再賣蘋果日報揾警察拉佢。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2801  發表于: 2019-10-11
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:段皇爺既作用係好大, 希望佢唔好齋up [表情]
(你諗下大學校長同你報案, 又有大學律師團隊)
不過佢都係美藉大中華膠, 親共. 所以唔好抱咁大期望. 你係佢, 幾經辛苦先有今日既成就, 會唔會為作幾個毛孩得罪大陸政府, 仲要任期完左之後關人, 我趁呢件事俾個面大陸唔 .. (2019-10-11 12:16) 

希望唔係做戲哄班學生啦, 不過.........唉!

有無利益都好, 只要自己上身, 得罪班人後果堪虞, 那怕做多個世紀衰人......

昨日個答問大會, 佢個樣已經係答案!

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2802  發表于: 2019-10-11
回 迪克 的帖子
迪克:警方要求「實質證據」
大佬呀
性侵呀,點「實質證據」呀
唔一定插入先係性侵架
....... (2019-10-11 12:40) 

就算真係強姦, 只要唔係即時放人, 又好似D人話用消毒藥水洗乾淨哂, 鯨到干干淨淨,
之後你返家企點都一定覺得自己好污濁, 又要情緒無咁起伏先至可以鼓起勇氣.......
都已經無哂証明........口同鼻拗就已經係事實.....
又無CCTV, 勝算係好難......

所以多數女浮屍, 可能多傷口, 洗唔甩, 索性殺人滅口......

至少有一個認出係白衫做.......監倉都唔會多白衫, 範圍細D.....

即是.......由頭到尾都無去報案, 只可以用社會對事既幫助

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2803  發表于: 2019-10-11
回 麻凡 的帖子
麻凡:而家全部變哂內地法,下下先拉人再諗罪名, 普通人報警就要先提供證據, 搞到正常人有事都唔敢報警, 分分鐘報左警受到既傷害仲大!
下一站就係要收錢先幫你查案, 無錢俾敢走黎報警? 入去拘留所俾D兄弟玩兩晚先啦~~ (2019-10-11 12:56) 

而家根本就係要癲覆法治......令大家慢慢將D明明係唔岩既事反過去, 迫人習慣, 迫人接受!

香港人因為呢3萬警隊分裂, 唔再信任, 將來就算要清算呢班人, 都唔會有人反對.....

就算反對都無用.......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2804  發表于: 2019-10-11
回 滅羅 的帖子
滅羅:唔係人身攻擊
但點解你好似同社會有d脫左節咁[表情]
你好似唔知黑警以前做法,又唔知而家做法咁[表情] (2019-10-11 13:19) 

我對警察一向不會有咩偏見.....
因為之前既香港, 係安全, 係守法既.....

點知而家黑警可以去到玩姦殺而唔洗負責任,
如果唔係有人行出黎講, 又無入去受過,
港大市民都唔會知.......

就算知都無咩用, 好似咩証據都無, 基本令人好難相信....
如果唔係見倒咁多當街亂拉亂打人, 大家都唔會改口叫黑警.....

佢地平時既做法, 如果唔捉賊唔拉毒犯, 無咁多喬裝下, 同普通市民無咩分別....