• 4455閱讀
  • 199回復

[其他]10月初有咩地方好玩推介?只考慮机程4小時左右 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 150  發表于: 2019-09-19
回 freezefox 的帖子
freezefox:今期 HONGKONGWALKER  講昇龍道紅葉,岩哂你呀。去買本睇下啦。  (2019-09-19 10:43) 

睇左了, 只得一兩頁岩我行程......
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 151  發表于: 2019-09-19
回 sun 的帖子
sun:無得浸咩? 好似果邊都係主力溫泉線.....
我有睇, 係好靚風景, 不過真係只得風景......
....... (2019-09-19 12:25) 

上高地主要係遠足睇景的。

當然,成條昇龍道都係溫泉帶。你要浸根本日日都可以浸。 你根本搵唔到一個區係無得浸。

你之前提過既金澤、富山、高山、飛驒⋯⋯⋯有邊到會無得浸架哎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 152  發表于: 2019-09-19
freezefox:上高地主要係遠足睇景的。
當然,成條昇龍道都係溫泉帶。你要浸根本日日都可以浸。 你根本搵唔到一個區係無得浸。
....... (2019-09-19 12:46)

所以未搵左一晚浸, 其他按時間編行程.......

我寧願沿路遊車河看楓葉, 落下車休息下又食下飲下, 都好過一個地方,

A....好靚喎, B....嘩, 幾靚喎, C....啊, 唔錯呀! D..... 不如走啦!

我上次去塔斯, 都係行山, 行藝術館, 風景, 沿途風景, 羊群, 屋中自煮晚餐, 樣樣一D先至豐富麻....

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 153  發表于: 2019-09-19
回 sun 的帖子
sun:所以未搵左一晚浸, 其他按時間編行程.......
我寧願沿路遊車河看楓葉, 落下車休息下又食下飲下, 都好過一個地方,
....... (2019-09-19 14:17) 

咁同上高地有咩關係?

上高地咪正正係 「 沿途看風景,行下休息下坐下食下飲下」既一類景點囉。

所有呢D 「行下休息下坐下食下飲下」既地方,你都係UP 「好靚喎,幾靚喎,唔錯喎」既地方黎架啦。 唔係仲可以點呀?

其實我都唔係好明你想表達D 咩。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 154  發表于: 2019-09-19
freezefox:咁同上高地有咩關係?
上高地咪正正係 「 沿途看風景,行下休息下坐下食下飲下」既一類景點囉。
....... (2019-09-19 14:52) 

我話時間就行程呀!

即係我由名古屋上白川鄉已經無左大半日, 黃昏入高山, next day中午便要去金澤.....

如果要再上高地, 要在高山約1小時, 仲要逗留, 回程又要時間呢.......

唔夠時間未唔諗囉, 如果有時間, 可以去埋加賀, 福并, 能登島tim,
雖然上高地一定比去以上順路, 但會好急趕.....

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 155  發表于: 2019-09-19
因為高山同上高地, 我當佢屬於一個地方附近, 二取其一.......

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 156  發表于: 2019-09-19
回 sun 的帖子
sun:因為高山同上高地, 我當佢屬於一個地方附近, 二取其一....... (2019-09-19 15:23) 

完全兩回事黎架喎。

上高地係頂級既遠足景點。 係中部可以話係數一數二的。  高山只係一個比較古撲既城鎮。 完全不能比擬。

你用立山黑部黎同上高地比較都仲可以。不過立山就坐交通工具多過自己行。上高地由頭到尾都要行的。立山黑部係上山。上高地唔駛行山,雖然其實你已經上左山 。
[ 此帖被freezefox在2019-09-19 15:34重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 157  發表于: 2019-09-19
回 sun 的帖子
sun:我話時間就行程呀!
即係我由名古屋上白川鄉已經無左大半日, 黃昏入高山, next day中午便要去金澤.....
....... (2019-09-19 15:21) 

上高地要預留最少一日。唔會同白川鄉個日重疊的。因為一個係東,一個係西。

一般行程都係以高山為中心。 今日先去上高地,回程返高山巿。聽日再去白村鄉。咁樣安排的。 當然,亦可以安排先玩白村鄉 --  金澤(BY PASS 高山巿)。回程由金澤去高山巿,然後先再去上高地。

有冇時間去咁多個地方當然係要你自己安排啦。 你有十個地方想去,但得五日,咁就當然要取捨啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 158  發表于: 2019-09-19
紅葉期既話,上高地係絕景黎的!

另外,去上高地玩既人,好多時都會順便去埋新穗高高原。都係紅葉絕景之一。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 159  發表于: 2019-09-19
回 sun 的帖子
sun:睇左了, 只得一兩頁岩我行程...... (2019-09-19 12:25) 

佢用左 12 頁黎介紹愛知縣喎。

我立一立,有好幾個地方仲要唔係個D 旅遊書既熱門景點。即係人人都去到爛個D 地方。係幾特別既景點黎架喎。 竟然咁少岩用?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 160  發表于: 2019-09-19
freezefox:上高地要預留最少一日。唔會同白川鄉個日重疊的。因為一個係東,一個係西。
一般行程都係以高山為中心。 今日先去上高地,回程返高山巿。聽日再去白村鄉。咁樣安排的。 當然,亦可以安排先玩白村鄉 --  金澤(BY PASS 高山巿)。回程由金澤去高山巿,然後先再去上高 .. (2019-09-19 15:37) 

我之前已經睇左唔少外借書, 先至考慮點去編行程,
特別上高地呢D行山, 風景, 真係要預多D時間的,
好似我去tassie 既搖籃山, 行鴿子湖, 行左我2小時都未叫做觀賞哂,
又要就時間行埋其他森林區, 鐵橋等.....都無咩時間休息, 已經是自駕了......

如果你講楓葉見頃地區, 又真係勁靚既......
好似我本來都已經BOOK左加賀果邊, 打算行X蟀橋, 山谷寺果D又係勁多楓見頃,
但因為就路程同時間, 都取消左.....

下次吧......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 161  發表于: 2019-09-19
freezefox:佢用左 12 頁黎介紹愛知縣喎。
我立一立,有好幾個地方仲要唔係個D 旅遊書既熱門景點。即係人人都去到爛個D 地方。係幾特別既景點黎架喎。 竟然咁少岩用?
....... (2019-09-19 15:43) 

愛知縣好大架喎........

我回程又係只得天半, 遊個白鳥庭園半天, 去下outlet 1天, 已經要走了.......

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 162  發表于: 2019-09-19
我上次就清晨一落機,直去上高地住一晚,有d霧靚到仙境咁,第2朝晨咁早返松本果邊入黑部,室堂住一晚(唔駛考慮其他點,要住一定住室堂), 第2日落富山搭新幹線去東北睇祭典了,好充實
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 163  發表于: 2019-09-20
昨晚跟同行人講, 有無機會ZIP時間去一去上高地,

11月15日封山了..........

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 164  發表于: 2019-09-20
我講到口水乾都無人啋我。

人地講左一句即刻轉PLAN!