• 4461閱讀
  • 199回復

[其他]10月初有咩地方好玩推介?只考慮机程4小時左右 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2019-08-28
回 sun 的帖子
sun:有時唔係唔想要其他款, 又平又正TIM, 只係人家無得比你選擇......
等我試下再search下其他車行, 不過名古屋市內pick up的話, 又唔係間間說腳....... (2019-08-28 11:39) 

所以先叫你用TOCOO 囉。 因為佢其實都係中介,但連繫好多當地既租車公司。你唔駛逐間逐間CHECK 。 車種一定最多,取車地方亦最方便。

當然,中介就有中介既缺點。呢D 要自己衡量。

你用大昌就梗係咩都無得比你揀啦⋯⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2019-08-28
加上我真的在秋葉旺季租, 點止車貴, 住都貴過人....... 咁鄉郊地方, 千幾蚊一晚仲要唔係咩靚酒店......
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2019-08-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:所以先叫你用TOCOO 囉。 因為佢其實都係中介,但連繫好多當地既租車公司。你唔駛逐間逐間CHECK 。 車種一定最多,取車地方亦最方便。
當然,中介就有中介既缺點。呢D 要自己衡量。
....... (2019-08-28 11:44) 

在沖X, 我都好似係租tococo的, 北海道都好似好興用佢.....

如果真係平成2千, 我prefer租多2天, 直接在機場取........(雖然首2天行程根本不需要用車...)

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2019-08-28
回 sun 的帖子
sun:在沖X, 我都好似係租tococo的, 北海道都好似好興用佢.....
如果真係平成2千, 我prefer租多2天, 直接在機場取........(雖然首2天行程根本不需要用車...) (2019-08-28 12:05) 

沖繩我反而無用TOCOO

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2019-08-28
回 sun 的帖子
sun:加上我真的在秋葉旺季租, 點止車貴, 住都貴過人....... 咁鄉郊地方, 千幾蚊一晚仲要唔係咩靚酒店...... (2019-08-28 12:02) 

你幾號去呀?

11月既話,中部好多地方都無紅葉架啦。落葉就有⋯⋯⋯  

中部地廣,地形分布好唔同,紅葉期係可以拉到好長。所以唔似大阪、京都,有好明顯既紅葉旺季。你 11月中打後去大阪京都就真係一房難求了。 但名古屋同中部就應該唔係囉。

我個陣去中部,九月都有紅葉睇了。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2019-08-28
freezefox:你幾號去呀?
11月既話,中部好多地方都無紅葉架啦。落葉就有⋯⋯⋯  
....... (2019-08-28 12:16) 

唔知架, 每年時間雖然差不多, 亦都未必一定同一時間......
我見有人11月底紅葉都仲好靚, 太早我時間唔就,
太遲又開始下雪..........

本來都有打算由大阪或東京出發, 但都差不多遠距離, 先由名古屋出發....

我係中下旬, 我睇預測, 金澤好似岩時候.......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2019-08-28
freezefox:住又點同 (2019-08-28 10:30) 

住我先至唔想留白村, 嘩........一入黑, 除左在民宿食訓痾, 都唔知係度仲乜.....

所以我先選擇住高山, 至少都有D酒店設施用下....

離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2019-08-28
freezefox:5 日?
我勸你放棄是旦一個啦。一係就去白川鄉,一係就去立山。五日你去唔到呢兩個地方的。得個趕字。 (2019-08-28 11:25) 

我打算白川一日
立山一日咋...

唔夠?

我見網上都係咁遊既
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2019-08-28
回 sun 的帖子
sun:我都係出左HKEXPRESS 全套未包行李@千八蚊, 唔知叫唔叫平, 覺得時間就無得頂...... [表情]
立山你可以去啦, 好似11月會封山........
....... (2019-08-28 11:31) 

我係包埋行李都係 1800
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2019-08-28
回 youyou 的帖子
youyou:我打算白川一日
立山一日咋...
唔夠?
....... (2019-08-28 14:43) 

老狐果D係慢活型, 慢慢教好部機, 呢個位又呢個位, 如果你係呢種玩法就當然唔夠..... XD

白川唔洗全日架, 早上至中午, 或中午至黃昏已經好夠........

如果睇點燈, 早晚都有靚景睇, 就一日都唔夠, 但人多到你根本唔想留係度.........

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2019-08-28
回 youyou 的帖子
youyou:我係包埋行李都係 1800[表情] (2019-08-28 14:43) 

可能9月淡季.........

我試過1人BOOK同4人同時BOOK, 係可以唔同價, 但一齊去,
無奶油CHECK IN又分開, 佢劃位分分鐘分開黎做.......費時慳了.......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2019-08-28
車輛等級: 箱型車(W-A(禁菸)★) 車款例子: Stepwgn<<<<<<< 埋單8千幾啊.........

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2019-08-28

北陸

予想見ごろ時期(2018年)

見ごろ時期(平年)

平年からの傾向

新潟 11月中旬 11月中旬 平年並
富山 11月下旬 11月中旬 遅い
金沢 11月下旬 11月下旬 平年並
福井 11月下旬 11月下旬 平年並

名古屋 11月下旬 11月下旬 平年並

希望今年都一樣...........

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2019-08-28

近畿

予想見ごろ時期(2018年)

見ごろ時期(平年)

平年からの傾向

大阪 11月下旬 12月上旬 早い 彦根 11月下旬 11月下旬 平年並
京都 11月下旬 12月上旬 早い

反而大阪同京都12月上旬才是最佳時間........

離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2019-08-28
回 sun 的帖子
sun:老狐果D係慢活型, 慢慢教好部機, 呢個位又呢個位, 如果你係呢種玩法就當然唔夠..... XD
白川唔洗全日架, 早上至中午, 或中午至黃昏已經好夠........ [表情]
....... (2019-08-28 15:08) 

我打算係下呂check out後直踩上白川, 估計中午前到達,

咁去完白川, 你地住邊呀?

金澤? 定高山呀?