• 4512閱讀
  • 199回復

[其他]10月初有咩地方好玩推介?只考慮机程4小時左右 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2019-08-28
回 youyou 的帖子
youyou:我打算係下呂check out後直踩上白川, 估計中午前到達,
咁去完白川, 你地住邊呀?
....... (2019-08-28 16:55) 

兩度都會住.........

去完白川, 我先去金澤住3晚(其實頭尾無左2天, 因為晚到又早走),

回程名古屋前, 去高山住1晚.....
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2019-08-29
回 sun 的帖子
sun:唔知架, 每年時間雖然差不多, 亦都未必一定同一時間......
我見有人11月底紅葉都仲好靚, 太早我時間唔就,
太遲又開始下雪..........
....... (2019-08-28 13:39) 

金澤一般係11月上旬到中旬。11月尾開始落的了。 如果你係 20 號左右到既話,應該係開得好靚既時候。

當然,呢幾年氣候變化愈黎愈嚴重,櫻花也好,紅楓也好,D 期都好難講得好準。都係到時先知。不過,正如我頭先講,中部既紅葉期又長又廣,呢到無得睇,就第二到開得好靚。總搵到睇紅葉既地方既。

但白村鄉就應該無啦。 佢 10月尾轉紅的了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2019-08-29
回 sun 的帖子
sun:車輛等級: 箱型車(W-A(禁菸)★) 車款例子: Stepwgn<<<<<<< 埋單8千幾啊......... [表情]  (2019-08-28 15:10) 

你租STEPWGN 就梗係貴啦,高過你宜家租個個車型一個檔次唔止架。

你租 BENS 添呀,仲貴呀!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2019-08-29
youyou:我打算白川一日
立山一日咋...
唔夠?
....... (2019-08-28 14:43) 

你排個時間表出黎咪知夠唔夠囉。

你個個地方都係到此一遊,行程全部趕頭趕命,一定做到架。唔難架喎。係咪享受緊個遊程咁解者。  

攪到坐車多過玩既話,又有咩意思呢?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2019-08-29
youyou:我係包埋行李都係 1800[表情] (2019-08-28 14:43) 

我 10 月頭去沖繩,仲要係三連假期間,唔連行李千一。

宜家好難有一千蚊樓下,時間又好既機票的了。 剩係D 機場稅呀,出入境費呀,加加埋埋都五六百蚊一個人。機票幾平都無用。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2019-08-29
回 sun 的帖子
sun:老狐果D係慢活型, 慢慢教好部機, 呢個位又呢個位, 如果你係呢種玩法就當然唔夠..... XD
白川唔洗全日架, 早上至中午, 或中午至黃昏已經好夠........ [表情]
....... (2019-08-28 15:08) 

我先唔係呢D 攝影旅人。我都試過衝景點。同一日安排三四個景點。

但先決條件,係必須用最少既交通時間。係同一條路線上,你安排多幾個景點係無問題的。大不了到時先再加加減減,無必要一定要去哂。

但交通時間無得彈性處理的。個個景點要用三個鐘先去到,你點彈性都好,最後都係要用三個鐘搭車。唔會短左(只會長左)。

所以,景點同景點之間既距離、所需交通時間,先係關鍵。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2019-08-29
回 sun 的帖子
sun:北陸
予想見ィボ時期(2018年)
....... (2019-08-28 15:33) 

2019 出左啦,你仲走去睇 2018⋯⋯⋯⋯

就算你睇 2018 ,都去睇 2018 既真實紅楓期哎,點會走去睇預想期?
[ 此帖被freezefox在2019-08-29 10:42重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2019-08-29
回 sun 的帖子
sun:兩度都會住.........
去完白川, 我先去金澤住3晚(其實頭尾無左2天, 因為晚到又早走),
....... (2019-08-28 17:09) 

其實唔係好明,點解回程要係高山巿住一晚?高山巿附近有你想去既地方?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2019-08-29
回 freezefox 的帖子
freezefox:金澤一般係11月上旬到中旬。11月尾開始落的了。 如果你係 20 號左右到既話,應該係開得好靚既時候。
當然,呢幾年氣候變化愈黎愈嚴重,櫻花也好,紅楓也好,D 期都好難講得好準。都係到時先知。不過,正如我頭先講,中部既紅葉期又長又廣,呢到無得睇,就第二到開得好靚。總搵 .. (2019-08-29 10:27) 

本來離開金澤後, 由加賀的一邊返名古屋, 果邊的X蟀橋仲靚,
不過, 又係只留酒店, 周邊唔多野睇, 太荒蕪, 才轉去高山.....

其他大部份不是駕車的人, 購買北陸pass, 方便佢地接駁, 所以D人都係行呢條路線,
反而自駕方便唔洗一定要同一行程......

金澤係正正見頃, 所以我係就岩時間, 去兼六園, 21世紀已經夠睇......

今年3月尾我去左韓國睇櫻花, 9小時車程由首爾來回鎮海余佐川......30幾萬棵櫻花, 超級靚.....

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2019-08-29
freezefox:你租STEPWGN 就梗係貴啦,高過你宜家租個個車型一個檔次唔止架。
你租 BENS 添呀,仲貴呀![表情]  (2019-08-29 10:28) 

都話異地還取, 無咩比你揀呀!

今朝又再去搵下, 點知包埋D額外保費, 其實唔會差好多...

我夠想又平又正啦, 邊有咁大隻哎.....

因為一定要放夠4個29"大行李, 細車一定唔夠放, 加上4人唔想太迫....

我去澳洲, 5個人坐架8人大車, 坐得鬆動個個都精神D........

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2019-08-29
freezefox:2019 出左啦,你仲走去睇 2018⋯⋯⋯⋯ [表情]
就算你睇 2018 ,都去睇 2018 既真實紅楓期哎,點會走去睇預想期?[表情] (2019-08-29 10:41) 

參考下, 預左唔準, 唔會太失望........  

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2019-08-29
freezefox:其實唔係好明,點解回程要係高山巿住一晚?高山巿附近有你想去既地方? (2019-08-29 10:46) 

因為高山食飛驒牛, 有人託我去山武店買佢自家既咖哩飛驒牛罐頭,
呢間店是供應香港四季及city super既入口牛........ 700yen一小罐, 但好正的!

另一原因係佢有朝市, 我可以趁飛驒蘋果當造, 入返幾箱返港......

p.s. D人話日本最好吃的是青森蘋果, 但當你試過高山既飛驒蘋果, 即使佢外表已經唔多靚, 唔夠新鮮, 但一定令人甜到入心.........

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2019-08-29
freezefox:我 10 月頭去沖繩,仲要係三連假期間,唔連行李千一。
宜家好難有一千蚊樓下,時間又好既機票的了。 剩係D 機場稅呀,出入境費呀,加加埋埋都五六百蚊一個人。機票幾平都無用。 (2019-08-29 10:34) 

10月初果幾日, 我又想去轉首爾或台灣..........

食下買下, 小休下..........

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2019-08-29
freezefox:其實唔係好明,點解回程要係高山巿住一晚?高山巿附近有你想去既地方? (2019-08-29 10:46) 

再另一原因, 臨離開高山返名古屋, 仲可以早上去入D飛驒牛薄切, 佢係商店, 可以買走自家煮......

返到名古屋, 我在BNB BOOK左間apartment, 可以sabu sabu........

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2019-08-29
回 sun 的帖子
sun:本來離開金澤後, 由加賀的一邊返名古屋, 果邊的X蟀橋仲靚,
不過, 又係只留酒店, 周邊唔多野睇, 太荒蕪, 才轉去高山.....
其他大部份不是駕車的人, 購買北陸pass, 方便佢地接駁, 所以D人都係行呢條路線,
....... (2019-08-29 12:52) 

其實金澤返名古屋,一條經岐阜縣,一條經福并縣。兩條路都分別有唔同既特色景點。 岐阜多溫泉,白骨呀,下呂呀咁。 福并個邊可以睇海岸線,又可以食越前蟹!最後仲可以落埋去茲賀睇枇杷湖,係兩種唔同既玩法。如果去程你經岐阜,回程經福并,就可以并收兩地之美。

老實講,高山巿其實就無咩野睇的。要去番周邊既地方先多番D 靚景。