• 6979閱讀
  • 302回復

[日本]東京自由行 (25-30 Nov 2019) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2019-10-15
小弟計劃十一月中/尾去東京
大概七至八日
主要計劃市內遊(都係圍住山手線)

好細個同老豆老母去過東京但已冇印象
大個去過大阪北海道
但東京自由行真係第一次

景點食野shopping都係大路野
晴空塔,豐洲市場etc
個d可以再討論
但有幾樣野逼切d想請教大家:

1. 機票:如冇意外hk express
2. 出機場:想問出市區搭NEX係咪最方便?我未決定落腳點但來回4000 yen 算抵玩?
3. 住宿:如上,但暫時傾向池袋,亦想問下大家有冇其他地點推介?如果有,有冇試過民宿/airbnb係可以一戰?
4. 交通:主要市內遊,我睇到有一種tokyo subway ticket,1500 yen三日,包哂主要metro,應該啱我用?JR pass又係咪必須?
5. 紅葉:我知預報係十一月尾十二月頭先係最靚,不過就fd好大機會月中去(13-22依個period,24號前要返黎投票呢),應該都有得睇下紅葉?

我暫時係諗到以上幾樣
當然以住宿及交通比較逼切
所以想請教大家
如果有額外資訊及實用tips提供
可以提下小弟
更加係求之不得
感謝各位大神

利伸: 我係唔識日文的,不過我相信自己planning係ok
可以減少突發情況
所以應該都唔係問題黎既
[ 此帖被羅力亞在2019-10-18 15:53重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2019-10-15

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2019-10-15
如果訂票個d有咩優惠/著數
又或者有咩活動進行中都可以分享
我都真係好耐冇真正去過旅行
新手上路,多多指教

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2019-10-15
另外又想補多句
有冇咩app係東京自由行有用?
例如時刻表個d

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2019-10-15
2. 出機場:想問出市區搭NEX係咪最方便?我未決定落腳點但來回4000 yen 算抵玩?
最舒服最快出市區係京成skyliner (36min - 日暮里 / 41min 上野),最平係京成特急 (1030yen, ~75min到上野)
http://www.keisei.co.jp/keisei/tetudou/skyliner/tc/tickets/coupon.php
NEX其實好慢,要70min,除非你住新宿嗰邊,如果唔係就冇理由搭

3. 住宿:如上,但暫時傾向池袋,亦想問下大家有冇其他地點推介?如果有,有冇試過民宿/airbnb係可以一戰?
睇你主要目標係買野定係點
如果唔係特別要買野既話,住上野/日暮里/新橋呢邊都OK

4. 交通:主要市內遊,我睇到有一種tokyo subway ticket,1500 yen三日,包哂主要metro,應該啱我用?JR pass又係咪必須?
Tokyo Subway Ticket係72小時1500yen,呢張係超抵既,你識睇佢個地鐵線既話其實會方便過山手線
如果行得攰/買得多野,搭車返酒店hea下都唔會覺得蝕
呢張包晒都營地下鐵同Tokyo Metro,唔包JR(山手線),唔包去豐洲嗰個唔記得臨海定咩線 (今年冇去東京,唔記得)

JR Pass如果你唔去東京以外就冇需要既
如果想去河口湖(睇富士山) / 輕井澤 / 日光 / 勝田嗰D郊外D既地方,呢張pass就好岩用:
https://www.jreast.co.jp/tc/tokyowidepass/index.html

箱根溫泉有2日pass,如果去浸溫泉可以睇
https://www.odakyu.jp/tc/passes/hakone/

5. 紅葉:我知預報係十一月尾十二月頭先係最靚,不過就fd好大機會月中去(13-22依個period,24號前要返黎投票呢),應該都有得睇下紅葉?
呢D睇下預測,出發前再睇下地圖,預返就OK,你段時間應該OK既,尤其東京,只要你肯去,佢紅葉個時間同range都好闊既
https://www.nihon-kankou.or.jp/kouyou/
https://weathernews.jp/s/koyo/

6. 有咩app好用
我搭鐵習慣用呢個:
https://transit.yahoo.co.jp/
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2019-10-15
學老狐話齋,行程方面呢D真係好個人
睇下同咩人去la...
我個人選擇係 hea 遊唔跑 check point
睇展為主 (例如 teamlab , 吉卜力o個D)
買野食野都係跟CCTVB o個D...

我麻麻地鍾意買pass (因為好Q煩),最多買 東京地鐵乘車券 + skyliner package 同 西瓜卡
https://www.klook.com/zh-HK/activity/1552-subway-ticket-tokyo/?krt=r20&krid=faec3817-0b07-4cef-6840-b404406a0647

BTW...
你搭HK Express 留意返係成田定羽田機場進出wor...
[ 此帖被ODIN在2019-10-15 09:52重新編輯 ]
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:如果訂票個d有咩優惠/著數
又或者有咩活動進行中都可以分享
我都真係好耐冇真正去過旅行[表情]
新手上路,多多指教[表情]  (2019-10-15 01:22) 

訂JR Pass香港訂大部分都會平D
訂酒店用日本網訂最齊,但唔一定最平
訂酒店有機會喺官網訂最平 (但一定要係日文個page)
訂酒店有時Agoda/永安app(連優惠碼)都會平
訂溫泉旅館就一定用日文網,多好多plan揀同價錢會平D (但唔知你會唔會去)

暫時係諗到呢D
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2019-10-15
回 太伊 的帖子
太伊:
最舒服最快出市區係京成skyliner (36min - 日暮里 / 41min 上野),最平係京成特急 (1030yen, ~75min到上野)
http://www.keisei.co.jp/keisei/tetudou/skyliner/tc/tickets/coupon.php
NEX其實好慢,要70min,除非你住新宿嗰邊,如果唔係就冇理由搭
.......

2. 明白,咁等儘快決定落腳點!
3. 我又想知道你地會住開邊一便多?
我同個fd就唔係shopping為主
主要係交通方便可以去到景點就ok
不過第一次去可能想係大站附近自己感覺良好d
4. Subway ticket呢個有興趣,應該會買
郊外可能都會抽一兩日去,JR pass再考慮下
5. 期待
6. Thanks

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2019-10-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:學老狐話齋,行程方面呢D真係好個人
睇下同咩人去la...
我個人選擇係 hea 遊唔跑 check point
睇展為主 (例如 teamlab , 吉卜力o個D)
買野食野都係跟CCTVB o個D...
....... (2019-10-15 09:45)

行程唔會太刁鑽
主要大路野同地方
輕鬆行下睇下食下野

者係綜合意見
如果市內玩,subway ticket+西瓜卡應該已經好夠用?

成田checked

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2019-10-15
回 太伊 的帖子
太伊:訂JR Pass香港訂大部分都會平D
訂酒店用日本網訂最齊,但唔一定最平
訂酒店有機會喺官網訂最平 (但一定要係日文個page)
訂酒店有時Agoda/永安app(連優惠碼)都會平
....... (2019-10-15 09:50) 

住宿呢個真心最大難題
今晚研究下先
多謝大大資訊

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:行程唔會太刁鑽
主要大路野同地方
輕鬆行下睇下食下野[表情]
....... (2019-10-15 10:16) 

如果你的行程唔chur
subway ticket + 西瓜卡係OK
但如果係搭得密,就買埋JR Pass la...

我個人prefer全程西瓜卡...
因為我真係一日去一個地方
買Pass會好蝕...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:住宿呢個真心最大難題[表情]
今晚研究下先
多謝大大資訊[表情]  (2019-10-15 10:19) 

住宿方面,上野係OK的
附近都算多景點 & 去機場方便...
但離真正市中心 shopping 的地方有D遠...

我唔會建議你book AirBNB
因為有risk,你會成日擔心去到有冇得住...(東京都 check 得OK 緊)
訂酒店我會上樂天訂,但agoda/expedia o個D都冇咩問題...

我去東京住上野呢間酒店,around 1000+ 一晚班 (唔連早餐)
房間比較大,近地鐵
https://www.gardenhotels.co.jp/ueno/tw/
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:2. 明白,咁等儘快決定落腳點!
3. 我又想知道你地會住開邊一便多?
我同個fd就唔係shopping為主
....... (2019-10-15 10:15) 

上野都係大站黎,新幹線都會經
不過比較雜 (但池袋西口嗰邊都一樣比較雜)

而我理解酒店通常淺草上野都會平過池袋
但淺草冇JR
(我通常都係先睇地圖再睇價錢咁揀酒店,近黎都係住上野/日暮里/淺草嗰邊,方便臨尾走唔洗轉車)

市內玩Subway ticket+西瓜卡就夠啦
(係我唔鍾意西瓜卡,鍾意買飛既感覺,同埋我易D計數洗左幾多錢 )
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2019-10-15
出機場:想問出市區搭NEX係咪最方便?我未決定落腳點但來回4000 yen 算抵玩?

我上次住上野, 坐    Skyliner

直出上野 又夠快, 出到市區36分鐘度真係冇得輸
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:住宿呢個真心最大難題[表情]
今晚研究下先
多謝大大資訊[表情]  (2019-10-15 10:19) 

基本上住
上野, 池袋, 新宿, 淺草都係好方便的 東京四通八達 冇咩問題