• 6986閱讀
  • 302回復

[日本]東京自由行 (25-30 Nov 2019) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:另外又想補多句
有冇咩app係東京自由行有用?
例如時刻表個d (2019-10-15 09:01) 

我只用過有個乘換案內同GOOGLE MAP就搞掂, 最多加個TABELOG睇餐廳幾多分
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2019-10-15
啊,第一次係到見你出POST!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2019-10-15
1. 機票:如冇意外hk express
我宜家次次去日本都係搭HKEXPRESS ⋯⋯⋯

2. 出機場:想問出市區搭NEX係咪最方便?我未決定落腳點但來回4000 yen 算抵玩?
你唔係去東京駅既話,其實都唔一定要搭NEX,雖然,NEX 一定係最舒服的了。 如果係山手線入面揀地方住,搭SKYLINER 仲好,又平又快,都舒服。不過留意,我唔知你幾點到埗,NEX 同 SKYLINER 都好早就停駛的。

3. 住宿:如上,但暫時傾向池袋,亦想問下大家有冇其他地點推介?如果有,有冇試過民宿/airbnb係可以一戰?
日本唔好住民宿了⋯⋯⋯尤其宜家嘈得好緊要。無保障之餘,又唔係真係話平好多。 無著數。

4. 交通:主要市內遊,我睇到有一種tokyo subway ticket,1500 yen三日,包哂主要metro,應該啱我用?JR pass又係咪必須?
我自駕多。如果留係東京,都係兩三日之內既事。所以好少買PASS。不過你唔係要去近郊的話,就唔好買JR PASS 了。得山手線用得,其他絕大部分既地鐵、私鐵都唔關事。買左實蝕。

5. 紅葉:我知預報係十一月尾十二月頭先係最靚,不過就fd好大機會月中去(13-22依個period,24號前要返黎投票呢),應該都有得睇下紅葉?
東京個紅葉期好長的。 點都搵到地方有紅葉。係咪最靚就另計啦。不過有機會要出去近郊,而唔係巿中心。老老實實,要睇紅葉,都係郊外好。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2019-10-15
租酒店方面,以前我係會用日文網既 樂天(JALAN ),因為真係會訂到好多更平既酒店。選擇亦比 HOTELS,COM  同埋AGODA 多。但宜家唔係了!已經無左呢支歌仔唱了。好多時,樂天仲要貴過AGODA。都唔知點解⋯⋯⋯  

幾年前,我訂十間日本酒店,八間經JALAN 訂。宜家,十間得一兩間會經JALAN 訂⋯⋯⋯

真係要去一D 好僻既地方, JALAN 先會有優勢。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2019-10-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:租酒店方面,以前我係會用日文網既 樂天(JALAN ),因為真係會訂到好多更平既酒店。選擇亦比 HOTELS,COM  同埋AGODA 多。但宜家唔係了!已經無左呢支歌仔唱了。好多時,樂天仲要貴過AGODA。都唔知點解⋯⋯⋯  
幾年前,我訂十間日本酒店,八 .. (2019-10-15 11:42)

傳聞 agoda 係向樂天(手羅)酒店既貨
所以兩者其實差唔多...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2019-10-15
其實住邊到,好決定係你去邊到玩。 如果你係東京巿內玩既話,基本上住邊到分別不太大。 不過,都係最好諗定邊幾個大景點先,再決定住邊到。例如你會成日去台場呀,迪士尼呀,築地呀(宜家就豐州啦) 個D 既話,不如新住近東京駅或上野駅附近既私鐵沿線。舉例京橋、 寶京、八丁崛、茅場。又或者上野、新橋呢D 站都OK 的。又方便、又平D !你住東京駅附近就會貴好多囉。

其實你一住近山手線幾個大站既酒店,就一定係貴D 的了。愈近愈貴。住「咩」少少 ,就會平D 。 間房又大D 。

如果你有諗過去箱根既,咪要揀新宿囉。 如果唔會去箱根既,就唔好揀新宿了。我個人就唔多鐘意新宿。

池袋都OK 。 但都係個句,最好睇左你想去邊幾個景點先決定。    

會唔會搵一兩日去近郊玩,亦係決定你住邊到既關鍵之一。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2019-10-15
其實去日本飲飲食食野,我多數會參考呢個website...

https://linshibi.com/
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2019-10-15
呀,如果你鐘意ONE PIECE 既,記住去埋東京鐵塔個個ONE PIECE 樂園呀。

反而池袋個個同漫畫 少年 JUMP 有關個個樂園,我去左三次池袋都無入去玩⋯⋯⋯

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2019-10-15
freezefox:1. 機票:如冇意外hk express
我宜家次次去日本都係搭HKEXPRESS ⋯⋯⋯
2. 出機場:想問出市區搭NEX係咪最方便?我未決定落腳點但來回4000 yen 算抵玩?
你唔係去東京駅既話,其實都唔一定要搭NEX,雖然,NEX 一定係最舒服的了。 如果係山手線入面揀地方住 .. (2019-10-15 11:39) 

其實我都想東京自駕...

但單單係泊車已經收左我皮,仲未計塞車o個D...

其實,點解你仲會揀自駕? 有冇咩攻略??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2019-10-15
推薦多一個APPS 比你,好好用的。叫 Tripla 。可以幫你係日本訂位食飯的。但一定要預先訂。無得即時訂。

先搵左你想去既餐廳,搵到相關地址之餘既資料,然後通過上述既APPS ,有人即時同你對話,幫你訂位的。

有時如果你要去D 好火紅既餐廳,都係訂左位先好。 唔駛摸門釘。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2019-10-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:傳聞 agoda 係向樂天(手羅)酒店既貨
所以兩者其實差唔多...
 (2019-10-15 11:55) 

但好多時佢批出黎個價仲要平過JALAN !

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2019-10-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實我都想東京自駕...
但單單係泊車已經收左我皮,仲未計塞車o個D...
....... (2019-10-15 12:04) 

因為我大部分情況下都要出郊區,真正係東京自駕既時間少之又少。

如果我留係東京巿中心玩,我係一定一定唔會揀自駕的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2019-10-15
我唔係去伊豆個邊,就係去河口湖個邊。 一係就係去箱根、千葉、 琦玉、 得頭頭尾尾一兩日或兩三日會留係東京。所以就算係自駕,九成都係機場到東京,東京去近郊,近郊返東京。係東京巿內自駕既情況多數都係台場呀,迪士尼呀呢D 地方。

如果去上野、池袋個D 地方,我寧願留番架車係酒店,搭地鐵好過。

離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2019-10-15
freezefox:推薦多一個APPS 比你,好好用的。叫 Tripla 。可以幫你係日本訂位食飯的。但一定要預先訂。無得即時訂。
先搵左你想去既餐廳,搵到相關地址之餘既資料,然後通過上述既APPS ,有人即時同你對話,幫你訂位的。
....... (2019-10-15 12:04) 

原來有, 我以前都係搵酒店幫手book
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2019-10-15
回 STANPROB 的帖子
STANPROB:原來有, 我以前都係搵酒店幫手book  (2019-10-15 12:28) 

唔係間間酒店肯幫手的。 同埋,同電郵同酒店聯絡,一來一回,快都一兩日啦。用呢個APPS,幾分鐘攪掂。仲可以用中文溝通。超方便。