• 7059閱讀
  • 302回復

[日本]東京自由行 (25-30 Nov 2019) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2019-10-15
回 滅羅 的帖子
滅羅:你決定左住邊之後
先再決定買唔買subway pass
如果唔係明明jr 1/2個站就到
你為張pass就坐多8-10個站
....... (2019-10-15 15:35) 

應該不出池袋/上野。。。
同埋視乎郊外行程
我依兩日儘快訂個行程出黎比大家望下
[ 此帖被羅力亞在2019-10-15 15:48重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2019-10-15
回 太伊 的帖子
太伊:岩岩上網睇,話喺Google map search間酒店,喺google map入Agoda book會最平
而我試左都係堅既……
要落實book酒店嗰下可以試下… [表情] (2019-10-15 13:08) 

喂!呢樣堅喎!呢招我都係岩岩發現。

同埋GOOGLE MAP 直頭做埋HOTEL COMBINED 個份。你一CLICK 個間酒店,就出哂幾間網上平台既價錢。比你要黎比較。 我下個月去首爾,本來用左AGODA 訂酒店,就係係GOOGLE MAP 到發現,另一定仲要平一截 ,即時轉左另一家了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2019-10-15
回 滅羅 的帖子
滅羅:你決定左住邊之後
先再決定買唔買subway pass
如果唔係明明jr 1/2個站就到
你為張pass就坐多8-10個站
....... (2019-10-15 15:35) 

係架!其實時間就係金錢。你慳埋慳埋個小小錢,不如玩得開心D 仲好。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:[圖片]
原來skyliner可以加埋tokyo subway ticket買[表情]
平400 yen
....... (2019-10-15 15:22) 

https://www.klook.com/zh-HK/activity/19437-skyliner-subway-ticket-tokyo/

其實呢D都有,都係咁換,仲會平少少

地鐵pass你預搭8程就回本…你睇你地係一日喺一個地方hea定一日兩個地方咁…
同埋你有冇信心睇東京地鐵圖
https://www.tokyometro.jp/tcn/subwaymap/index.html
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2019-10-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:我未check紅葉個schedule
但location 黎講輕井澤我覺得係幾唔錯
....... (2019-10-15 15:15) 

箱根都OK ,係新宿個邊搭浪漫特快號,都係個半鐘左右車程。

箱根D 紅葉真係靚到震! 賞完紅葉,浸過溫泉,不知幾寫意。

但一定一定一定要避開星期六、日。星期日都還可以,星期六一定唔好入箱根。當然,閒日入去最好。星期六唔止人多到喊,最慘係房價貴成倍!甚至以上!  

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:會唔會搵一兩日去近郊玩,亦係決定你住邊到既關鍵之一
真。。。。如果睇紅葉,郊外邊個spot比較好?
請教下 (2019-10-15 13:02) 

可以既話盡量 11月尾去啦。11月尾既話關東好多地方都「見頃」的了。

近郊既話,箱根、富士五湖、輕并澤都係可以考慮既地方。 其實巿中心都有唔少靚境的。

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/24620/%E6%9D%B1%E4%BA%AC%E9%83%BD%E5%85%A710%E5%A4%A7%E8%B3%9E%E6%A5%93-%E9%8A%80%E6%9D%8F%E6%99%AF%E9%BB%9E%E6%8E%A8%E8%96%A6-%E5%85%AD%E7%BE%A9%E5%9C%92-%E9%AB%98%E5%B0%BE%E5%B1%B1-%E6%96%B0%E5%AE%BF%E5%BE%A1%E8%8B%91/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=in

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2019-10-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:喂!呢樣堅喎!呢招我都係岩岩發現。
同埋GOOGLE MAP 直頭做埋HOTEL COMBINED 個份。你一CLICK 個間酒店,就出哂幾間網上平台既價錢。比你要黎比較。 我下個月去首爾,本來用左AGODA 訂酒店,就係係GOOGLE MAP 到發現,另一定仲要平一截 ,即時轉左另一家了。  (2019-10-15 15:48) 

Google做埋hotelscombined之餘有D價仲要係Google map先有
同一間酒店hotelscombined會貴D,然後直去Agoda搵又貴D
以為D信用卡條link話Agoda做discount會平D?睇完佢有本事折完都貴過其他幾%…

而呢D相對地Jalan/Rakuten出現機會少D

所以有心格價真係有排玩,冇咩心格價既話我仲係比較信日本D訂房網…冇咁浮動,個感覺冇咁畀貴左既feel
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2019-10-15
回 太伊 的帖子
太伊:Google做埋hotelscombined之餘有D價仲要係Google map先有
同一間酒店hotelscombined會貴D,然後直去Agoda搵又貴D
以為D信用卡條link話Agoda做discount會平D?睇完佢有本事折完都貴過其他幾%…[表情]
....... (2019-10-15 16:02) 

信用卡個D 係最搵笨的。

AE 話有 7% DISCOUNT,但CLICK 入去,個價貴左10% !即係最後都仲要貴多 3% ⋯⋯⋯

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2019-10-15
不過有時都真係費時為左個一百幾十浪費太多時間,兩三間格過下,差唔多就訂了。

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2019-10-15
回 滅羅 的帖子
滅羅:3. 住宿:如上,但暫時傾向池袋,亦想問下大家有冇其他地點推介?如果有,有冇試過民宿/airbnb係可以一戰?
池袋ok既 夜晚(2200後)都多野食 多野玩
4. 交通:主要市內遊,我睇到有一種tokyo subway ticket,1500 yen三日,包哂主要metro,應該啱我用?JR pass又係咪必須? .. (2019-10-15 12:57) 

池袋要睇位置東口係好多野玩,西口同北口係紅燈區

不過我上兩次都係揀住池袋西/北口,因為房租平好多
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2019-10-15
freezefox:係呀。其實唔止AGODA,大部分呢類訂房中介都有類似既問題。不過AGODA 出名D ,投訴都特別多D 。唔同方法入去顯示唔同價錢,你以為你平左原來係貴左。
最新有個講法係,佢個延遲付款係搵笨的。雖然唔駛你即刻過錢,但到時到候,用個極高既CHANGE RATE 黎過你數,唔比你知。你唔係 .. (2019-10-15 15:45) 

其實而家樂天/jalan唯一既優勢只剩返多酒店揀...

差唔多大部分hotelscombined有既酒店都係平樂天/jalan少少
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2019-10-15
freezefox:信用卡個D 係最搵笨的。
AE 話有 7% DISCOUNT,但CLICK 入去,個價貴左10% !即係最後都仲要貴多 3% ⋯⋯⋯ (2019-10-15 16:07) 

係, AGODA台北有間酒店810$, 走去貪果7%去信用卡網睇又變左850......... 雖然真係有平 但果D真係少少咁
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2019-10-15
freezefox:箱根都OK ,係新宿個邊搭浪漫特快號,都係個半鐘左右車程。
箱根D 紅葉真係靚到震! 賞完紅葉,浸過溫泉,不知幾寫意。
....... (2019-10-15 15:55) 

對對對...

箱根紅葉都好正,book到溫泉旅館就更好...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2019-10-15
回 英俊 的帖子
英俊:其實而家樂天/jalan唯一既優勢只剩返多酒店揀...
差唔多大部分hotelscombined有既酒店都係平樂天/jalan少少
 (2019-10-15 16:46) 

不過一D唔係太熱門既地方,同埋鄉郊地方,佢都仲有優勢既。

例如太伊講,溫泉旅館因為好多唔同組合,呢D 係其他網站就無詳細提供了。

又例如我訂滑雪場既酒店,都係去返JALAN 個類日本網站訂會方便D 。因為會詳細好多。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2019-10-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:對對對...
箱根紅葉都好正,book到溫泉旅館就更好... (2019-10-15 17:42) 

https://www.facebook.com/daniel.poon.353/media_set?set=a.10152457775983599&type=3

當年一支公拎住相機腳架就去宿根玩左兩日一夜。