• 1656閱讀
  • 54回復

[日本]不爛尾的好友遊記 :宮古島之旅 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2019-10-24
好友遊記絕大部分都係爛尾的。這是好友的傳統( ) 。 所以今次我想出一篇不爛尾的遊記。希望係呢段艱難既日子,都分享下一D 無咁令人嬲嬲豬既閒情「日誌」。以下落黎我會介紹既,係沖繩既一個外島 -- 宮古島。

宮古島係沖繩眾多外島既其中一個。 以往要去玩,一般都會係沖繩本島搭內陸機過去。但始終都唔係咁方便。所以一直唔算係香港人既旅遊熱點。 今年 HKEXPRESS 開左條直航。情況即刻唔同哂。 由香港飛過去都只係兩個鐘既時間。同你過澳門都唔相差太遠。係航班少D 咁解囉。不過幾百蚊機票+兩個鐘就可以飛到呢個沙灘同水質都同馬爾代夫有得揮既世外桃源,暫時逃避世間既紛紛擾擾,其實都真係幾抵的。 留意,宮古島只係沖繩既一個外島,仲要係好細個種,你千萬唔同拎佢黎同沖繩比。無論係旅客設施,購物娛樂,各方面都完全無得比。你要當佢係一個岩岩開發既避世小島,鄉間小鎮 。不過,係巿中心,你都仲搵到麥當奴同MAX VALU 呢類野既。 又唔駛太擔心。但坦白,如果你唔識開車既話,就真係無謂揀呢到了。除非你打算屈係酒店幾日,日日玩水曬太陽,邊到都唔去,咁就另計。

順帶一提,我去個陣係十月頭。我一直以為十月係去沖繩最佳既日子。因為避左七八月既大旺季,酒店價格會大幅下降。亦會較少遊人。又避開九月既颱風季節。無咁易遇到打風。氣溫方面, 不會熱到跳舞 ,但落水亦不覺冷, 仲係十分適合潛水。所以我上年就去左石垣島,今年就揀左宮古島。   但隨住世界氣候大變,呢個諗法都可能唔通了。 我十月初去既,去之前個個星期,宮古島正正被颱風橫掃,掃到應一應。好好彩, 我去既個星期就日日天晴。 但之後個個星期又有一個風打到黎(就係之後掃到關東一帶七個一片個個風)。 然後,執筆(執鼠?)之時,又有兩個風打緊黎。係呀,兩個呀!打得成架話 ,十月就前前後後打左四個風⋯⋯⋯ 你都咪話唔誇張。 下年再去既話,可能要考慮 11月先出發了⋯⋯⋯

宮古島其實係一個統稱。正式黎講,佢係由三個大島,三個小島所組成。三個大島分別係下地島、伊良部島,同埋宮古島。 三個小島就分別係池間島、  來間島同埋大神島。 除左大神島外,三個大外島同兩個小外島全部都有跨海大橋連接。 而呢幾條靚到震既跨海大橋,亦正正係宮古島既特色景點!我地搭飛機降落既,並唔係宮古島機場,而係下地島機場。所以,我地第一個景點,就係由下地島開車去宮古島時,所經過既伊良部大島。亦係宮古島幾條跨海大橋中最大、最長、最靚個條:

[ 此帖被freezefox在2019-10-24 16:56重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2019-10-24
由呢邊望過去,就係我地到埗既下地島機場所在既島嶼:

另一邊唔駛講就係宮古島啦。即係我地下塌酒店所在地。  

知道大家見到條橋實好興奮。為免遊客係條橋中間停低架車影相,阻礙交通,政府專登係橋既多個地方兩旁設停車處。比你地停低影餐飽。我地就係條橋既最高點既停車處停低左,影番幾張伊良部大橋既靚相兼航拍:

[ 此帖被freezefox在2019-10-24 16:03重新編輯 ]

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2019-10-24
幾百蚊機票+兩個鐘, 真係非常吸引!

出埋航拍, 勁哂!

條長橋真係好靚, D海水清到見底, 果然係日本既海域........
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2019-10-24
我地中午機去。到埗都已經五點幾。拎埋車,去到酒店,CHECK IN埋,都六七點了。一早訂左位食燒肉。上年食石恆牛,今年食宮古島。日本真係唔同地方有唔同既和牛食。雖然我就食唔出有咩大分別。不過,到宜家為止,我仍然認為咁多種和牛當中,都係飛驒牛最得我歡心。

食完晚飯,浸個溫泉,就出發去宮古島三外小島之一既來間島了。 去做咩?去影星星囉。 參加左當地既星攝團。本來係約到埗後既第二日既。但因為當晚月圓,不利星攝,要等到半夜12點先可以開始。但第二朝我又要一早去潛水。攪咁夜好似唔多著數。所以決定提早一日去影。 提早一日既好處係,當晚唔駛等到太夜就可以開始了。大約 11 點吧。我估都係同月亮既高低有關掛(我天文知識係零,太詳細既野就唔好問我了)。 雖然叫做早左少少,但 11點對宮古島黎講,同香港半夜三點都無咩分別。除左巿中心外,其他地方根本都已經無咩鋪頭係開門的。我地仲要去到外島。個到日頭都唔多人,夜晚簡直同死城無分別。沿路又無街燈。全程我要開住高燈先見到條路。所以即使係短短十幾廿分鐘既車程,我都感覺到好似開左成個鐘咁。點解開極都未到既?究竟GPS 岩唔啱架?行左十幾分鐘,唔好話人,車都唔見一架。建築物都少而又少。見得最多係咩?山墳⋯⋯⋯⋯

去到最尾個段仲要迷路,GPS 指錯地點(但其實就係隔離的了,係入早左一個路口),個一刻有諗過不如放棄啦。半夜三更去到人跡罕見既沙灘,周圍百里無人。真係比人溶左都唔知咩事⋯⋯⋯不過好彩一轉彎就見到個目的地既路標。心大心細之下,繼續進發。到埗後,伸手不見五指,隱隱約約見到有架車停埋係一邊。有個人係到唔知整緊咩?應該係星攝團既人掛⋯⋯落車一問,真係負責人。疑?咁其他人呢?下!無其他人?就係得我地?原來呢個唔係星攝團,即係,佢唔係帶隊帶你地去影星星既導遊。佢係幫你影相既攝影師。係影星,不過唔駛你影,佢會幫你影。嘩!咁又幾抵喎。幾舊水,有個專業攝影師幫你影相執相!真係邊到搵?  果然,當地人熟哂路,知道咩日子,咩時間,咩地點,咩角度先叫「最佳」。唔係話識較光圈快門就夠的。 我地帶去既腳架、閃燈、相機、鏡頭統統無用。齋企係到擺下POST 就可以了。影左半個鐘都無就攪掂。然後各有各走人。 幾日後就收到佢既「作品」了。見樣個D 唔放出黎了,之前放個張唔見樣既就係今次旅程我最喜歡的一張相。放多次出黎啦:

[ 此帖被freezefox在2019-10-24 16:07重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2019-10-24
回 sun 的帖子
sun:幾百蚊機票+兩個鐘, 真係非常吸引! [表情]
出埋航拍, 勁哂! [表情]
條長橋真係好靚, D海水清到見底, 果然係日本既海域........ [表情]  (2019-10-24 15:53) 

遲D 出海潛水個到,D 水仲清仲誇張。真真正正既玻璃水!

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2019-10-24
石垣呀嘛?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2019-10-24
回 太伊 的帖子
太伊:石垣呀嘛?[表情]  (2019-10-24 16:02) 

比D 時間我執錯字先得架!

通常打完篇野,我要執幾次先執得哂D 錯字出黎架。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2019-10-24
我地今次住既酒店位於宮古島既南岸。呢到就係我間房既露台望出去既景啦。 如果你問,嘩,咁靚既海景,咁間房咪好貴囉?SORRY,除非你貪方便住巿中心,否則,你係宫古島任何一間酒店望出去,都係類似既無敵海景。對佢地黎講,呢D 海景同我地既樓景一樣係咁COMMON⋯⋯⋯ 我間房都只係幾舊水一晚咋。

又如果有人再問,南岸即係邊到先得架?成個南岸間酒店霸哂呀?正是!成個南岸一半地方真係比呢個酒店集團霸哂。圖中由我身處既酒店到你望出去見到既所有建築物,九成都係呢個酒店集團既旗下建築物。不管係酒店,餐廳、高爾夫球場、私人沙灘⋯⋯⋯全部都係同一酒店集團旗下。 中間有間好德國FEEL既建築物就係唯一例外。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2019-10-24
揀呢到住就係貪佢酒店配套夠完善。餐廳都有十幾間。有自己既沙灘,有自己既水上活動中心,好多野都可以不假外求。你真係可以留係酒店玩幾日邊到都唔去的。大把活動。 而且宮古島南岸水質亦十分之優質。 係酒店既沙灘就咁行出去都已經可以浮潛了。所以我第一日既行程都係全部留係酒店玩。報左名浮潛:

我講個D 浮潛,唔係得一片沙地,珊瑚都唔多見,剩係一大群雜魚既浮潛。呢到浮潛真係見到好多珊瑚同珊瑚魚的。而最重要係, 呢到仲可以見到海龜!號稱能見率 99% (即係幾乎實見到咁滯) 。 而且,唔係遠遠見到佢游過個種,而係直頭係你隔離,伸手可及的(但絕不建議你掂,睇好了)。  可惜既係,我新買既潛水殼唔知做咩鬼,竟然入水。部DJI 就咁打柴。攪到我除左一開始影左兩張相之外, 咩都影唔到。 心痛呀!!!!!  

喂,相中人唔唔係我,係另一家同我地一齊玩浮潛既中國家庭。 黎自深圳的。

浮潛完,係沙灘玩多陣。飲下野,食下野,其實一日好快就過。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2019-10-24
今日暫時係咁多先。聽日再放今次旅程既重頭戲:八重千瀨珊瑚礁潛水!
[ 此帖被freezefox在2019-10-25 11:46重新編輯 ]

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2019-10-24
唔知點解睇到第一張相以為係港珠澳
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2019-10-24
回 freezefox 的帖子
freezefox:比D 時間我執錯字先得架! [表情]
....... (2019-10-24 16:09)

我見你打左好多次都係石恆島,所以我諗住你好肯定係呢個島

原來只係打左兩次,唔知點解好深刻
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2019-10-24
回 英俊 的帖子
英俊:唔知點解睇到第一張相以為係港珠澳[表情]  (2019-10-24 17:01) 

港珠澳邊有咁靚?個海輸九條街⋯⋯⋯

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2019-10-24
睇黎真係要學車……
為左去旅行
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2019-10-24
回 太伊 的帖子
太伊:睇黎真係要學車……
為左去旅行[表情]  (2019-10-24 17:20) 

我岩岩搞掂左