• 1644閱讀
  • 54回復

[日本]不爛尾的好友遊記 :宮古島之旅 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2019-10-25
回 sun 的帖子
sun:我唔太好海上活動, 比我食下, 訓下, 有咁既靚景都夠哂啦...... (2019-10-25 12:58) 

唔好海上活動咁呢類地方就唔太岩你了。 因為其他方面既配套唔算好多。 變左無咩其他野好做。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2019-10-25
回 sun 的帖子
sun:D深海魚好似要有一定既水壓先可以生存, 所以太淺水, 即使夠多珊瑚都未必會多魚, 係咪呢? (2019-10-25 13:02) 

唔關事。水唔夠深當然唔會見到好多大魚。但仙魚、蝶魚呢類珊瑚魚都仲生存到的。你見到我連鯊魚咁大條都見到了⋯⋯⋯有咩理由小丑、多莉個D 反而無?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2019-10-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:唔關事。水唔夠深當然唔會見到好多大魚。但仙魚、蝶魚呢類珊瑚魚都仲生存到的。你見到我連鯊魚咁大條都見到了⋯⋯⋯有咩理由小丑、多莉個D 反而無? (2019-10-25 15:28) 

唔通比鯊魚食哂?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2019-10-29
好,攪掂埋D手尾,個「不爛尾遊記」就正式埋尾了!

宜家等我介紹下宮古島幾個熱門旅遊景點。講得熱門,即係係旅行團都會去。你預左實會撞到一車車既旅遊巴載住一車車既遊客到訪。所以,一係你就早早出發,避開人潮。一係你就係個景點到坐耐少少,等人潮離開。一般大巴同大巴之間都有少少時間空隙既。即係,呢批走左,下批黎到之間,好彩都會比你撞到「真空期」。咁咪可以影到D 無咩人既靚相囉。

第一個景點係位於宮古島東南最篤既一條細長海岸線 -- 東平安岬!仲有個燈塔係到架。

我地個日係星期五,去到已經係下午四五點黃昏時間。唔知係咪因為咁,所以無咩遊客。一架旅遊巴士都無。私家車都係得個三幾架。成個東平安岬既遊人加加埋埋都唔知有冇十個人。 好寧靜。

不過同一般地形景點一樣,你置身其中個陣,其實你係睇唔到佢有咩特色的。真真正正不知盧山真面目。呢D 地形景點,都係要遠遠望過去先見到真貌。不過宜家我地有航拍,方便多了。整張全景圖睇睇:

係咪好有趣的海岸線呢。 宮古島好多呢類成條尾巴咁款既超長海岬。之前睇既池間島大橋既連接海岸都係。一陣會POST 既西平安岬亦是如此。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2019-10-29
上面講左西平安岬,其實就係宮古島西北面既另一條超長海岬。又係有個燈塔之類。唔知點解,好似無東平安岬咁出名,咁多人識。但我個人認為西平安岬比東平安岬更靚更特別:

不過可能無佢咁長掛。同埋,絕大部分既旅行團係唔會行到我地宜家身處既呢個地方的。即係最出既海岬岩石帶。多數只會停係停車場附近,係個咩鬼瞭望庭到遠遠望過黎就走人的了。我估計係因為要行到呢到既話,途中全部係尖石群,無一條正正經經既石屎路。唔方便扶老攜幼既旅行團。但正正因為咁,我地自由行既旅客行到去最出既海岸線附近既話,就絕對可以獨享美景了。話之佢出面泊面幾多大巴都唔關我地事了。

不過,山勢險要。尖石滿途。大家都係要小心D 好。我就係因為無準備好,踩住拖鞋行入去,唔多唔少都劃花隻腳少少。

不過個景的確係無得彈。 都係個句,有航拍會更清楚其優美之處。

[ 此帖被freezefox在2019-10-29 11:32重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2019-10-29
去宮古島,無可能唔可沙灘。因為日本十大沙灘,有三個都係宮古島。 以下就係其中一個,砂山沙灘。 不過當日遊人比較多,但其實個沙灘好細(唔知係咪因為退潮),加上最著名既岩石拱門(即係好似沖繩萬毛座個款)修輯中,圍住哂,大剎風景。所以都無咩點影相。呢兩張航拍角度同高度都不甚理想,拍唔出沙灘之美。 可惜。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2019-10-29
最後要提既,就係宮古島第一沙灘,亦係日本十大沙灘之首, 與那霸前濱海灘。 呢到係全宮古島最熱鬧既沙灘,好多人黎玩水上活動。亦有得浮潛。我地當日差唔多 五點幾先到,大部分遊客都離開了。少左一份熱鬧,但反而可以感受下佢既寧靜安逸。

呢到水清沙幼就梗架啦。浮潛仲可以見到海龜。仲要送上一條來間島大橋既前景作點綴。無得頂呀!

[ 此帖被freezefox在2019-10-29 11:42重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2019-10-29
宮古島遊記正式結束。最後送上係 與那霸前濱海灘既一張相:

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2019-10-29
stand with hk, fight for freedom, thank you!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線波友
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2019-11-23
回 freezefox 的帖子
freezefox:宮古島遊記正式結束。最後送上係 與那霸前濱海灘既一張相:
[圖片]
 (2019-10-29 11:40) 

呢張堅正,

希望大家繼續自由自在,

同埋玩多D