• 11112閱讀
  • 613回復

[日本][已難產]東京自由行 2.0 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 525  發表于: 2021-03-20
東京奧組委會宣布不容許外國人入境觀看奧運賽事

東京奧組委宣布,將不容許外國人入境觀看奧運賽事,已購買東京奧運會及殘奧會門票的外國人,將會獲安排退款。東京奧運因疫情延至今年舉行。東京奧組委下午與國際奧委會、國際殘奧會、東京都政府及日本中央政府,以視象形式舉行高層會議後,作出有關決定。共同社早前亦報道,東京奧組委因為防疫考慮,傾向不接受海外義工協助奧運會舉行,但可能容許部分具備特定技能,例如懂得少數族裔語言的義工參與。

sad............

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 526  發表于: 2021-03-20
取消左佢算啦
然後杯葛2022冬奧, 直接2024巴黎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 527  發表于: 2021-03-20
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:取消左佢算啦 [表情]
然後杯葛2022冬奧, 直接2024巴黎 (2021-03-20 21:22) 

日本呢鋪真係蝕到入心入肺⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 528  發表于: 2022-05-07
岸田文雄稱本月稍後放寬日本入境限制措施

日本首相岸田文雄在英國倫敦訪問期間表示,日本將於本月稍後,放寬入境限制措施,預計下月進一步開放,容許外國遊客入境。日本傳媒報道,當局最快在今個月內,允許小規模旅行團入境,初步計劃這類旅行團,人數將有限制,遊客要打齊三劑新冠疫苗,行程須事前決定,讓政府掌握行蹤。另外,當局亦有意將每日入境人數上限,由目前的一萬人增加到二萬人。日本疫情有緩和跡象,東京都周五新增2681宗新冠個案,數字連續第25天比一星期前下跌。日本政府三月起容許因商務及留學目的的外國人入境,入境人士須打齊三針疫苗,入境後毋須隔離,但不允許旅遊目的入境。

者係我仲有排。。。

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 529  發表于: 2022-05-07
睇返個post
19年年尾開
連公司都轉埋了

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 530  發表于: 2022-05-08
我不斷地買機票,不斷地取消機票,一直都無放棄過。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 531  發表于: 2022-05-08
最新我又買咗十月去名古屋啦,又睇下今次去唔去得成啦。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 532  發表于: 2022-09-23
回 freezefox 的帖子
freezefox:最新我又買咗十月去名古屋啦,又睇下今次去唔去得成啦。 [表情] [表情] [表情]  (2022-05-08 20:28) 

【Now新聞台】日本首相岸田文雄宣布,將在下月11日起放寬邊境防控措施,包括恢復短期停留免簽證入境及自由行,希望藉日圓貶值效應擴大入境旅客刺激經濟。

日本首相岸田文雄在紐約召開記者會,確認會在下月恢復短期停留免簽證自由行。

岸田在紐約證券交易所發表演說時亦提及,鬆綁入境管制的安排。

岸田文雄指,日本過去受惠於人員、貨物及資本自由流動而興旺,但新冠疫情帶來重創,目前在七國集團中,只有日本因為防疫而限制入境人數。

《日本經濟新聞》報道,岸田如今鬆綁邊境管制,意在利用日圓貶值效應,帶起秋冬季節的旅遊需求,通過擴充入境遊客來刺激日本經濟。岸田文雄亦計劃在恢復國外旅客自由行的同一天,重啟之前因為疫情擴大叫停的支援國內旅遊措施,包括補貼國內旅遊費用的「全國旅行折扣」,幫助一直以來因為疫情而飽受痛苦的住宿業、旅遊業和娛樂業。

新冠疫情爆發後,日本在2020年初封關,到今年六月開始容許旅客入境,恢復接待外國旅行團,其後陸續放寬入境限制,本月7日起容許沒有導遊的旅行團入境、已完成接種三劑新冠疫苗的旅客,入境時毋須出示72小時前的核酸檢測陰性證明,同時將每日入境人數上限由2萬人提升至5萬人。

根據日本國家旅遊局,上月訪日旅客約有16萬9千多人。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 533  發表于: 2022-09-23
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:【Now新聞台】日本首相岸田文雄宣布,將在下月11日起放寬邊境防控措施,包括恢復短期停留免簽證入境及自由行,希望藉日圓貶值效應擴大入境旅客刺激經濟。
日本首相岸田文雄在紐約召開記者會,確認會在下月恢復短期停留免簽證自由行。
....... (2022-09-23 14:16) 

可以去得成啦!

日本免簽証,返香港唔駛隔離。我張機票同酒店唔駛又取消多次啦。

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 534  發表于: 2022-09-24
可能不斷買不斷取消機票先係贏家
而家D機票貴到hihi
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 535  發表于: 2022-09-24
回 英俊 的帖子
英俊:可能不斷買不斷取消機票先係贏家
而家D機票貴到hihi[表情]  (2022-09-24 14:41) 

梗係啦,一夜之間突然多咗一百倍既需求! 但飛機就係得咁多架。全部都仲擺哂係沙漠。飛返黎都要時間。仲有機組人員呢? 講真,要回復之前既航運能力,你無一年半載都唔駛旨意。

我都有少少後悔無押多口11月既東京來回。上星期睇都仲係幾舊水一程,宜家要二千蚊一程⋯⋯ 廉航喎!  

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 536  發表于: 2022-09-24
freezefox:梗係啦,一夜之間突然多咗一百倍既需求! 但飛機就係得咁多架。全部都仲擺哂係沙漠。飛返黎都要時間。仲有機組人員呢? 講真,要回復之前既航運能力,你無一年半載都唔駛旨意。
....... (2022-09-24 17:57) 

睇黎都係要下年先去得...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 537  發表于: 2022-09-25
回 英俊 的帖子
英俊:睇黎都係要下年先去得...[表情] (2022-09-24 23:02) 

唔去日本咪得囉。都有啲地方唔貴既。

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 538  發表于: 2022-09-25
freezefox:唔去日本咪得囉。都有啲地方唔貴既。 (2022-09-25 22:23) 

岩岩睇到3K鬆少少可以去到
但時間好尷尬...無雪睇

本身諗住去東北睇樹冰/試寢台特急
但前者時間唔岩,後者仲未有機飛四國...

唔想好似為去而去咁,尤其是而家D機票咁貴
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 539  發表于: 2022-09-27
老狐有無去過靜岡縣?有無咩意見比下