• 5966閱讀
  • 400回復

[日本]新手請教日本親子遊~~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 345  發表于: 2020-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:AIRBNB BOOK既民宿OK嗎? 應該有牌? 見到間係池袋,  好似真係平靚正又大又位置好, 比酒店抵玩好多~ (2020-01-15 14:50) 

勸左唔好BOOK民宿,你都係要BOOK 民宿既,咁我都無謂多講⋯⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 346  發表于: 2020-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:係架咩? 我見一條山手線走通哂東京上野涉谷原宿等等, 唔係好方便咩? (2020-01-15 14:52) 

咪就係無論你去邊個站佢都係要DULL 一個圈去囉。

係方便既,唔駛諗哎嘛。 搭私鐵係煩D 架,要CHECK 定先架。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 347  發表于: 2020-01-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實無咩人搭山手線⋯⋯⋯⋯[表情]
 (2020-01-15 14:40) 

咁我又覺得山手線係比較多人搭既,所以經常都逼
反而搭地鐵仲有機會坐…
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 348  發表于: 2020-01-15
總之,一百個BOOK 民宿既,唔會 一百個都領野的。只會有好少人領野的。例如間中會有 三四 個咁啦。 有牌既民宿,亦都安全好多。 咁你帶住個小朋友,你認為搏得過,咪搏囉。

其實好多野都無絕對。 睇你點揀。BOOK 酒店亦唔代表唔會出事。只係「相對地」比較隱陣D 咁解者。  

去過十次,住過十次都無事,亦唔代表下一次唔會出事⋯⋯⋯⋯   總之,主要係睇你承擔風險既能力有幾高。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 349  發表于: 2020-01-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實我好很討厭o係東京搭地鐵...你要加油... (2020-01-15 15:20) 

但已經好過自己開車

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 350  發表于: 2020-01-15
回 太伊 的帖子
太伊:咁我又覺得山手線係比較多人搭既,所以經常都逼[表情]
反而搭地鐵仲有機會坐…[表情] (2020-01-15 15:26) 

無咩人搭既意思唔係話山手線無人搭,全部熱門大站,點會無人搭。

我意思係,去開日本旅行既,好多時都未必揀山手線為第一選擇。 其實一離開左秋葉原、池袋、澀谷、新宿呢D 熱門大站,周邊既地方一D 都唔方便。 舉例你去晴空塔,你去東京鐵塔,你去台場,你點用山手線?

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 351  發表于: 2020-01-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實我好很討厭o係東京搭地鐵...你要加油... (2020-01-15 15:20) 

我而家就咁聽都好討厭了~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 352  發表于: 2020-01-15
freezefox:勸左唔好BOOK民宿,你都係要BOOK 民宿既,咁我都無謂多講⋯⋯⋯⋯ (2020-01-15 15:21) 

我唔係係都要BOOK民宿, 我只係突然發現唔近山線, 以防萬一選多間沿線酒店啫。
但浴線酒店無咩揀, 到最後搵到個似乎穩賺D既民宿網, 就上黎問下大家點睇啫~~~~

我就係有聽入耳先再三上黎問問, 如果唔係直接BOOK左先啦, 你又會嬲到咁既~~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 353  發表于: 2020-01-15
回 太伊 的帖子
太伊:咁我又覺得山手線係比較多人搭既,所以經常都逼[表情]
反而搭地鐵仲有機會坐…[表情] (2020-01-15 15:26)

因為我第一次去(算係啦), 帶住成家人, 見到呢個山手圈, 忽然驚覺成件事好似簡單左, 應該係啱我第一次東京遊, 所以先望多幾望上來問問.....

我都係溫熟哂書先再上黎啦~~~
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 354  發表于: 2020-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:因為我第一次去(算係啦), 帶住成家人, 見到呢個山手圈, 忽然驚覺成件事好似簡單左, 應該係啱我第一次東京遊, 所以先望多幾望上來問問.....
我都係溫熟哂書先再上黎啦~~~[表情]
 (2020-01-15 15:53) 

第一次去
圍住山手線玩算喇

其他地方去唔到/唔夠時間去
先有借口再去日本架嘛
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 355  發表于: 2020-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:我唔係係都要BOOK民宿, 我只係突然發現唔近山線, 以防萬一選多間沿線酒店啫。
但浴線酒店無咩揀, 到最後搵到個似乎穩賺D既民宿網, 就上黎問下大家點睇啫~~~~
我就係有聽入耳先再三上黎問問, 如果唔係直接BOOK左先啦, 你又會嬲到咁既~~~[表情] (2020-01-15 15:50) 

點會無得揀呢,一係,你比多D 錢,咪住近D 個車站囉。錢解決到既問題就唔係問題架啦。

但如果錢係一個要考慮既問題時, 咁無計,只有行多幾步,住遠少少,咁自自然然會平D 。

又或者住間細到無倫既豆潤酒店,迫埋一齊。就可以又平又近車站了。

有A ,自然要犧牲B 。 有A 又有B   ,自然要犧牲C 。 總有D 野你係要付出的。

又近車站,又平,但又大大間,樣樣都完美,咁就實有其他野要你犧牲架啦。 唔係既話, 就人人都走去BOOK 民宿啦, 仲邊有人住酒店。  

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 356  發表于: 2020-01-15
回 滅羅 的帖子
滅羅:
第一次去
圍住山手線玩算喇
其他地方去唔到/唔夠時間去
.......

//第一次去
圍住山手線玩算喇//

me 2

但上次最後其實去左台場, 三鷹, 六本木, skytree

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 357  發表于: 2020-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:因為我第一次去(算係啦), 帶住成家人, 見到呢個山手圈, 忽然驚覺成件事好似簡單左, 應該係啱我第一次東京遊, 所以先望多幾望上來問問.....
我都係溫熟哂書先再上黎啦~~~[表情]
 (2020-01-15 15:53) 

其實主要睇你最後會去邊幾個地方玩。

如果第一日你去秋葉原、池袋,第二日你去六本木、澀谷,第三日你去上野。咁你真係唔駛諗咁多,搭哂山手線可以了。

但如果你要去晴空塔,你要去東京鐵鐵,你要去台場,你要去迪士尼(由東京去),你根本都唔會用到山手線。

山手線唔係一個MUST ,但唔代表唔可以搭。 你將佢視為眾多地鐵線既其中一條就可以了。 岩用就用。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 358  發表于: 2020-01-15
freezefox:
無咩人搭既意思唔係話山手線無人搭,全部熱門大站,點會無人搭。
我意思係,去開日本旅行既,好多時都未必揀山手線為第一選擇。 其實一離開左秋葉原、池袋、澀谷、新宿呢D 熱門大站,周邊既地方一D 都唔方便。 舉例你去晴空塔,你去東京鐵塔,你去台場,你點用山手線?

去晴空塔其實一定係黃色metro最快
反而台場都有機會用到山手線

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 359  發表于: 2020-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:我而家就咁聽都好討厭了~~[表情] (2020-01-15 15:45) 

一開始,大部分人見到東京既地鐵站圖都係有相同既感受,都係覺得煩到嘔血。

放心,只要你親身體驗過,你就會知道其實唔係真係咁難掌握。 同埋,都真係幾四通八達。幾方便。

至少,我覺得佢方便過以及完善過 首爾條地鐵線。