• 6008閱讀
  • 400回復

[日本]新手請教日本親子遊~~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 360  發表于: 2020-01-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:去晴空塔其實一定係黃色metro最快[表情]
反而台場都有機會用到山手線 (2020-01-15 16:10) 

睇你係邊到出發囉。如果你住係寶石酒店,你又點會走去東京駅搭山手線?你梗係去八丁堀搭日比谷線去新橋再轉海歐號,又或者調轉搭京葉線去新木場先轉海歐號。

多數人都用前者既方法。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 361  發表于: 2020-01-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:
一開始,大部分人見到東京既地鐵站圖都係有相同既感受,都係覺得煩到嘔血。
放心,只要你親身體驗過,你就會知道其實唔係真係咁難掌握。 同埋,都真係幾四通八達。幾方便。
.......

同意

我上次出發前睇圖真係一頭煙
但用定個app預路線+時間
就發現其實唔係咁難

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 362  發表于: 2020-01-15
freezefox:睇你係邊到出發囉。如果你住係寶石酒店,你又點會走去東京駅搭山手線?你梗係去八丁堀搭日比谷線去新橋再轉海歐號,又或者調轉搭京葉線去新木場先轉海歐號。
多數人都用前者既方法。 (2020-01-15 16:19) 

唔駛諗
follow the app

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 363  發表于: 2020-01-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:同意[表情]
我上次出發前睇圖真係一頭煙[表情]
但用定個app預路線+時間
....... (2020-01-15 16:23) 

其實最簡單係事前搵哂你要搭咩車,做足準備。 咁你個人就自然定好多。 咁就幾煩既地鐵線路圖都唔會阻礙到你。  

其實你咩APPS 都唔用,單單用一個GOOGLE MAP 已經好夠用的了。 再用埋其他APPS 補充既話,根本無難度!  

離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 364  發表于: 2020-01-15
freezefox:一開始,大部分人見到東京既地鐵站圖都係有相同既感受,都係覺得煩到嘔血。
放心,只要你親身體驗過,你就會知道其實唔係真係咁難掌握。 同埋,都真係幾四通八達。幾方便。
....... (2020-01-15 16:12) 

第一次去到望住個map
先發覺冇想像中咁難
開頭仲驚餐死
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 365  發表于: 2020-01-15
回 滅羅 的帖子
滅羅:第一次去到望住個map
先發覺冇想像中咁難
開頭仲驚餐死 (2020-01-15 16:28) 

個個人都係咁。我第一次見到個地鐵站圖淆哂底!幾驚搭錯車。 但半日唔夠,就發覺,其實都唔係真係咁難既。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 366  發表于: 2020-01-15
freezefox:其實最簡單係事前搵哂你要搭咩車,做足準備。 咁你個人就自然定好多。 咁就幾煩既地鐵線路圖都唔會阻礙到你。  
其實你咩APPS 都唔用,單單用一個GOOGLE MAP 已經好夠用的了。 再用埋其他APPS 補充既話,根本無難度!   (2020-01-15 16:26)

上次揾路都係google map
d站既指示都清晰
係有時要哂d時間行去個出口
上次市內大部份景點都好近JR/地鐵站
一出已經係唔使點揾

上次最麻煩都應該係新宿御苑去六本木
但都唔算迷失
係行比較遠同兜路咁解
[ 此帖被羅力亞在2020-01-15 16:37重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 367  發表于: 2020-01-15
麻凡,你要考慮,你既行程中既交通,可以籠統地分成兩類,邊兩類?就係要帶住行李既,同唔駛拎住行李既。

要拎住行李既交通,盡量簡單。盡量近車站,行少D 。盡量唔好轉車。

唔駛拎行李既交通,行遠少少無妨。當行街之嘛。你係東京池袋、澀谷、新宿行街 ,咪又係行幾粒鐘都無問題。 咁你由酒店行去車站個段,咪當係行街既一部分囉。

有左以上原則,你就明白,寶石係一間十分適合你既酒店。唔單止講唔貴(唔敢講個平字),地方又夠大。 最重要係,佢食到四條地鐵線,十分靈活自由。 同埋,照你既行程規劃既話,你要拎行李既幾次行程,都可以好方便(只有最後回程返機場個一段麻煩少少,呢一點轉頭再講)。

第一,成田去APA 個程,建議你搭機場巴士。點到點咁滯。唔駛煩行李問題。 最舒服。  

第二, 由APA 轉去東京個程,APA 後面就係  海濱幕張駅, 酒店行過去 雖然要 成 11 分鐘,但個段路唔難行。一條大直線攪掂。搭京葉線, 正正去到八丁堀駅,就係寶石酒店隔離。非常方便。 去迪士尼都係呢條線,係舞賓駅轉車。 搭迪士尼既內園火車就可以地達。

至於出到東京既其他行程,由於全部唔駛拎住行李,其實轉下車,轉下線都無妨。又或者行遠少少搭車都無咩所謂。 你可以行幾分鐘去到八重洲口附近既地下街搵地方先食早餐,然後先再行去東京駅又得。又或者直接就係附近既地鐵站搭車去目的地。寶石附近有三四個地鐵站,最近既包括八丁堀、茅場町,遠少少有寶町、京橋、銀座、日本橋⋯⋯⋯你可以食到四條私鐵線,包括頭先講既京葉線,仲有日比谷線、東西線, 淺草線⋯⋯換言之,其實你已經CONNECT 左大部分既東京景點的了。 所以,寶石酒店係看似唔方便,實質係不知幾咁方便既酒店。 唔會輸蝕比你東京駅附近既酒店的。

回程就的確麻煩少少,因為你一定要經東京駅返成田。寶石行去東京駅係要十幾分鐘的。搭一程地鐵去就無咁辛苦,唔駛行咁多,但慳唔到幾多時間。我自己有個習慣,就會先拎D 行李去東京駅寄存。然後係酒店CHECK OUT 之後周圍玩,玩到夠鐘就直接去東京駅拎行搭JR 走人。 當然⋯⋯⋯要比少少錢啦。想慳番呢筆錢就只能將行李寄存係酒店,咁你玩完之後要先返酒店拎行李,再出機場,係會麻煩左D 。要預多少少時間。  

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 368  發表于: 2020-01-15
freezefox:麻凡,你要考慮,你既行程中既交通,可以籠統地分成兩類,邊兩類?就係要帶住行李既,同唔駛拎住行李既。
要拎住行李既交通,盡量簡單。盡量近車站,行少D 。盡量唔好轉車。
唔駛拎行李既交通,行遠少少無妨。當行街之嘛。你係東京池袋、澀谷、新宿行街 ,咪又係行幾粒鐘都無 .. (2020-01-15 16:48) 

睇你呢段應該仲詳細過GOOGLE MAP~~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 369  發表于: 2020-01-15
freezefox:其實主要睇你最後會去邊幾個地方玩。
如果第一日你去秋葉原、池袋,第二日你去六本木、澀谷,第三日你去上野。咁你真係唔駛諗咁多,搭哂山手線可以了。
....... (2020-01-15 16:10) 

明白~~
迪士尼我會係千葉去啦, 特登留多一晚係千葉係為左去迪士尼, 地圖睇係近過東京去~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 370  發表于: 2020-01-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:上次揾路都係google map
d站既指示都清晰[表情]
係有時要哂d時間行去個出口[表情]
上次市內大部份景點都好近JR/地鐵站
....... (2020-01-15 16:34) 

咁我唔去六本木了~~~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 371  發表于: 2020-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:明白~~
迪士尼我會係千葉去啦, 特登留多一晚係千葉係為左去迪士尼, 地圖睇係近過東京去~~ (2020-01-15 17:00) 

一定係寶石個邊去近D 。 不過差個十幾分鐘,唔係重點啦。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 372  發表于: 2020-01-15
回 滅羅 的帖子
滅羅:第一次去
圍住山手線玩算喇
其他地方去唔到/唔夠時間去
....... (2020-01-15 15:59) 

明哂, 今次踩住場先, 下次先黎真~~~
話唔定去完一次我唔鍾意日本呢~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 373  發表于: 2020-01-15
freezefox:麻凡,你要考慮,你既行程中既交通,可以籠統地分成兩類,邊兩類?就係要帶住行李既,同唔駛拎住行李既。
唔駛拎行李既交通,行遠少少無妨。當行街之嘛。你係東京池袋、澀谷、新宿行街 ,咪又係行幾粒鐘都無 .. (2020-01-15 16:48)

我o係東京揀酒店
一定係揀最近地鐵站
一定會睇有冇電梯上地面
一定會睇附近有冇野食 (at least要有早餐)
因為我一家大細有BB車又行李又盛...

一住得近地鐵,那怕條鐵路線岩唔岩行程都好,都唔會點出事...
但你一住我遠地鐵,每日返酒店的路都已經想死...
所以我會揀上野...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 374  發表于: 2020-01-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:我o係東京揀酒店
一定係揀最近地鐵站
一定會睇有冇電梯上地面
一定會睇附近有冇野食 (at least要有早餐)
....... (2020-01-15 17:03) 

謝謝分享~~~
好彩我無bb車啦~~~