• 1314閱讀
  • 35回復

[日本]大阪京都自駕長者親子遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線myrmidon

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2020-01-10
你地個個都開po復活節出發, 我都開番個

大阪京都大家都唔陌生, 但我想有1日自駕去天橋立, 即日來回, 有無好友試過?
另外如果1日自駕即日來回姬路, 神戶又可唔可以?

有無行程推介?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2020-01-10
家陣開POST 係咪有錢分?!

咁我都開番個先!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2020-01-10
天橋立我未去過,唔清楚!

神戶可以即日來回的,但要小心繁忙時間勁塞車!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2020-01-10
但姬路城就抆水少少啦。 唔係話唔得既,回程個下辛苦D 囉。我估計,你都係諗住去完神戶,再去返姬路城,然後返大阪個種啦,係咪?

咁你神戶點都玩半日架啦,黃昏入到姬路城行個圈,返大阪個程要兩個鐘。 司機慘D 咁解囉。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2020-01-10
比我直頭係神戶個頭住番晚好了。

順勢可以去埋淡路島嘛。你知唔知佢有個火影樂園?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2020-01-10
你有小朋友架嘛!神戶我大力推介動物王國!好正既一個動物園。幾乎全部動物都可以親自餵,可以超近距離接觸。 D 動物都幾特別。 呢個一定要去。

淡路島有好多公園,你四月去可以睇油菜花田,一大片,好靚的。櫻花就唔駛講啦。 另外仲有唔少公園可以比小朋友玩。頭先我講個個火影樂園,附近就有個歷奇公園,可以係湖上面玩飛索。又有個三層樓咁高既繩網陣,都係專為小朋友而設的!絕對值得去玩。個到係以蠟筆小生為主題的。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2020-01-10
回 freezefox 的帖子
freezefox:家陣開POST 係咪有錢分?!
咁我都開番個先! [表情] [表情] [表情]  (2020-01-10 11:53) 

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2020-01-10
當姫路去新大阪搭新幹線29分鐘既時候,聽到自駕要兩個鐘我就覺得好辛苦

同埋姫路應該係去個城架啦?
但個城要除鞋+上上落落樓梯,帶住長者小朋友可能唔係咁適合架喎
小朋友亦好可能適合隔離個動物園多過個城…
[ 此帖被太伊在2020-01-10 13:04重新編輯 ]
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2020-01-10
freezefox:但姬路城就抆水少少啦。 唔係話唔得既,回程個下辛苦D 囉。我估計,你都係諗住去完神戶,再去返姬路城,然後返大阪個種啦,係咪?
咁你神戶點都玩半日架啦,黃昏入到姬路城行個圈,返大阪個程要兩個鐘。 司機慘D 咁解囉。 (2020-01-10 11:59)

我鍾意日本城堡, 姬路城係結婚前同老婆JR遊去的, 所以想睇下呢次可唔可以舊地重遊, 我都知係抆水少少
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2020-01-10
freezefox:比我直頭係神戶個頭住番晚好了。
順勢可以去埋淡路島嘛。你知唔知佢有個火影樂園?[表情] [表情] [表情] [表情]  (2020-01-10 12:00) 

最弊係酒店已經book哂, 我習慣係搵哂酒店先plan行程. 加上扶老攜幼, 所以盡量唔換酒店. 今次係2晚京都, 3晚大阪.

我都想去淡路島, 應該要等d細路大個d先, 然後同老婆兩個人去
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2020-01-10
freezefox:你有小朋友架嘛!神戶我大力推介動物王國!好正既一個動物園。幾乎全部動物都可以親自餵,可以超近距離接觸。 D 動物都幾特別。 呢個一定要去。
淡路島有好多公園,你四月去可以睇油菜花田,一大片,好靚的。櫻花就唔駛講啦。 另外仲有唔少公園可以比小朋友玩。頭先我講個個火影 .. (2020-01-10 12:04) 

咁淡路島一日來回得唔得
神戶嗰個睇下有無時間, 不過都應該淡路/神戶2揀1
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2020-01-10
回 太伊 的帖子
太伊:當姫路去新大阪搭新幹線29分鐘既時候,聽到自駕要兩個鐘我就覺得好辛苦 [表情]
同埋姫路應該係去個城架啦?
但個城要除鞋+上上落落樓梯,帶住長者小朋友可能唔係咁適合架喎
....... (2020-01-10 13:00)

係呀, 嗰陣我未結婚同老婆去個城, 去完之後瓜瓜嘈話太辛苦
今次如果去到我諗住城外影相算啦, 隔離動物園可以諗諗, 但即日回大阪係抆水

[ 此帖被myrmidon在2020-01-10 13:44重新編輯 ]
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2020-01-10
好友改名做好友足球+旅遊論壇, 有無得諗?
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2020-01-10
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:係呀, 嗰陣我未結婚同老婆去個城, 去完之後瓜瓜嘈話太辛苦 [表情]
今次如果去到我諗住城外影相算啦, 隔離動物園可以諗諗, 但即日回大阪係抆水 [表情]
 (2020-01-10 13:38) 

動物園210円入場,我都行到兩三個鐘,影姫路城既角度都唔錯…

但你唔入城既話,自駕去姫路會幾阻礙你既行程…
唔同我習慣搭新幹線去就勁快去到…
(試過有晚突登搭去食壽司)

我諗你都係留返下次先去姫路啦
自駕梗係去淡路島呢D非自駕唔方便去既地方
相對安靜好多
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2020-01-10
freezefox:家陣開POST 係咪有錢分?!
咁我都開番個先! [表情] [表情] [表情]  (2020-01-10 11:53) 

你開post可能就變左做交代post,純粹話比人知你去邊

因為你應該都唔洗人幫手都搞得掂