• 1223閱讀
  • 38回復

[其他]唔知你信唔信玄學, 周期對天災人禍的影響? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2020-02-06
最近聽唔少玄學, 周期的分析, 2020年庚子不利東面旅遊.....

如果有大家有計劃去地球以東, 如上海, 日本, 台灣, 韓國等地區, 可免則免, 特別是日本........

唔知去邊度開帖, 見是有關地域影響, 開在這..............見諒!

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2020-02-06
完全唔信!

其實呢D 唔係叫玄學⋯⋯⋯⋯呢D 叫時事常識⋯⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2020-02-06
回 freezefox 的帖子
freezefox:完全唔信!
其實呢D 唔係叫玄學⋯⋯⋯⋯呢D 叫時事常識⋯⋯⋯⋯  (2020-02-06 11:27) 

唔信無得講架, 信則有........

甲子天干地支咁計, 係有呢回事.......

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2020-02-06
回 sun 的帖子
sun:唔信無得講架, 信則有........
甲子天干地支咁計, 係有呢回事.......[表情] (2020-02-06 15:07) 

如果呢班「玄學家」係上年八九十月個陣就算到呢一劫,咁我就話佢叻啦。

宜家走出黎話比我聽去日本、東南亞、台灣 會不利⋯⋯⋯⋯阿水唔知咩!

我都「預言」如果宜家北上會好大鑊,分分鐘招之殺身之禍呀。你信唔信哎?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2020-02-06
回 freezefox 的帖子
freezefox:如果呢班「玄學家」係上年八九十月個陣就算到呢一劫,咁我就話佢叻啦。
宜家走出黎話比我聽去日本、東南亞、台灣 會不利⋯⋯⋯⋯阿水唔知咩!
....... (2020-02-06 15:10)

東面日本係光明卡暗示的........

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2020-02-28
邊個講ga??? 比篇文黎睇下...

一般黎講,係睇立春的八字,而今年的立春八字係

庚子年 戊寅月 丁丑日 戊申時

寅申沖,八字個用神木受損,木係代表東方,東面的國家出事係合理的解釋...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2020-05-19
回 ODIN 的帖子
ODIN:邊個講ga??? 比篇文黎睇下...
....... (2020-02-28 17:08) 

原來你有研究八字?

今年多災多難,全球停頓,咁多年都好似未试過。

你唔比人蒙面,擺工,擺課咩?就全部同我安全地進行,

有誰可主哉宇宙中眾星球的互相影響力場?

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2020-05-19
回 ODIN 的帖子
ODIN:邊個講ga??? 比篇文黎睇下...
....... (2020-02-28 17:08) 

我覺得係東面既星球出事~~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2020-05-19
其實八字既野,真係唔係精密科學...

你睇出面有邊個八字師傅講既野係準ga?

當得啖笑算了...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2020-05-19
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實八字既野,真係唔係精密科學...
你睇出面有邊個八字師傅講既野係準ga?
當得啖笑算了... (2020-05-19 15:20) 

我覺得其實算係統計學, 統計出黎既野, 其實多多少少都有一定的參考價值的........
不過都係參考下好了, 不能當真.......
社會越進步就越混亂, 人心就更複雜, 邊有咁易測?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2020-05-19
回 麻凡 的帖子
麻凡:我覺得其實算係統計學, 統計出黎既野, 其實多多少少都有一定的參考價值的........
不過都係參考下好了, 不能當真.......
社會越進步就越混亂, 人心就更複雜, 邊有咁易測?
 (2020-05-19 15:35) 

統計學呀...
well...我又唔係好認同...
例如木生火,火生土,呢D唔會係統計得返黎的結論,而係天性使然...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2020-05-19
我好奇下,自己買過本紫微斗數睇,佢就真的似統計學。

天文沒得統計,只是用方法去算的,才似统计

五行與宇宙粒子有關,睇易經應該近d吧

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2020-05-19
如股市咁,d人用江恩,都是宇宙循環論,你会問學識左未天下無敵?

咁如何地學,如何才算懂,如何才準確。都要你睇那位的書,點講解個结構。

我又買來睇,什至去lib. 借又大又厚的去望下,如100%叫讀懂,我明的是50%, 運用只可以叫30%, 如配合多種方法揾出當中奧秘,80%~90% 可以,但。。。邊个有時間去玩?

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2020-05-20
回 sun 的帖子
sun:我好奇下,自己買過本紫微斗數睇,佢就真的似統計學。
天文沒得統計,只是用方法去算的,才似统计
五行與宇宙粒子有關,睇易經應該近d吧
....... (2020-05-19 21:07) 

斗數我真係唔係好識

佢佢同八字一樣,同星宿排列有關

有D似西方的占星術

占星同統計有冇關,就真係見仁見智

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2020-05-20
回 sun 的帖子
sun:如股市咁,d人用江恩,都是宇宙循環論,你会問學識左未天下無敵?
咁如何地學,如何才算懂,如何才準確。都要你睇那位的書,點講解個结構。
我又買來睇,什至去lib. 借又大又厚的去望下,如100%叫讀懂,我明的是50%, 運用只可以叫30%, 如配合多種方法揾出當中 .. (2020-05-19 21:14) 

所以我先至走去上堂學八字