• 12072閱讀
  • 832回復

[12名民主派參選人被DQ,政府宣佈押後立法會選舉一年]立法會選舉消息區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 690  發表于: 2020-11-18
RTHK即時新聞:
朱凱廸與陳志全早上分別被警察上門拘捕

前立法會議員朱凱廸今晨被捕,朱凱廸Facebook專頁說,今晨6時40分,被警方上門拘捕,與立法會國歌法三讀期間臭水事件相關。另外,前立法會議員陳志全亦在Facebook說,早上6時50分,被警察上門拘捕,涉及同一事件,現在前往北角警署。

許智峰今早被警方上門拘捕 涉立會臭水事件

民主黨許智峰今早被警方上門拘捕。他的Facebook專頁指,警方指他分別於5月28日及6月4日於立法會會議廳及會議室內將帶有臭味的液體潑向地下,以違反權力及特權條例第17C藐視罪及侵害人身罪拘捕。在被捕過程中,警方指許智峰於立法會會議室內在國歌法三讀期間,將帶有臭味的液體潑向地下,指其行為引起騷亂,令到會議中斷或有可能中斷,又指令到立法會主席梁君彥煩躁不安,精神受挫。據知,許智峰現被送往西區警署接受調查。

2020-11-18 07:58:19 (2)

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 691  發表于: 2020-11-18
回 freezefox 的帖子
freezefox:佢肯唔出黎同你爭已經當係幫左你架啦。仲想點呀? (2020-11-17 21:01) 

唔同你爭等於幫你? 你講笑下話,區議會全港有幾百個議席,你儲夠數先講呢句說話先la。

其他區我唔清楚。我身處的九東,絕大部分素人本土派係又接受過泛民唔同程度的實質支持。例如點樣向政府跟進民生事務,o係選舉前泛民有為政治素人提供過雞精班,教佢地點應對選舉守則。當選後協助建立辦公室,claim 錢,搵人請人。你o個區出左事,佢教埋你點跟地區工作,提點你有咩應該做或唔應該做。而且,你可以話前眾志/朱凱迪o個 d 有 resources 去做,但有 resource 同識又係兩回事。

仲有,我唔 off topic,以 Sunny Cheung 篇文為例,很肯定係失左言有人話佢涼薄,佢先會特登寫到明叫人唔好誤會佢。問心如果真係核爆都唔割,咁佢呢D行為,呢D言論又反映左咩野事實? 時至今日,都仲有人嘲笑緊楊岳橋 OMDB。你本土派係叻既,當日出夠人數,然後新東初選贏低佢 ah ma...唔同你爭等於幫你? 范國威、林卓廷之流都出到線呀,你嘲笑佢? 如果我期望香港的抗爭力量團結,見到 Sunny 的文章,見到本壇某會員加以認同,我又點可能唔失望。

仲有,Sunny Cheung 話o係議會外辦事,要有新思維。咁佢有 action plan 未? 依家總辭左了,就好似煙花放完了,下一步呢? 所以我本身都幾抗拒議員拒絕接受延任的安排。陳志全朱凱迪要走,我不同意理解明白亦接受。坊間講的總辭原因,意識形態的原因又好,名不正言不順又好,民意認授的問題都好,我都覺得總辭並非絕對唯一的選項。但一個遲來的總辭,竟然係引黎如斯的嘲笑,真係多__謝lor...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 692  發表于: 2020-11-18
嘩,啲老屎忽心態真係出哂黎!我都已經夠晒老屎忽架啦!點知原來仲有人老屎忽過我多多聲!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 693  發表于: 2020-11-18
泛民落得今時今日咁既下場,唔係無原因的!呢種老屎忽心態充斥全黨同班支持者身上!我當年咁咁咁呀!我幾時幾時做左咩呀!幾時幾時幫你呢樣個樣呀(但原來全部都係雞毛鴨蒜講出黎都比人笑既野)! 比人批評幾句就要生要死!

我都算傳統左膠架啦!以前聽人講話要總辭都會話佢傻既!但今次都頂唔順泛民個種愚昧!自己押錯注,落得兩邊不是人,仲要怪人!仲唔識檢討自己!仲要細數細年往事,豐功偉業!

呢啲就真係正宗阻住地球轉啦!

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 694  發表于: 2020-11-18
freezefox:泛民落得今時今日咁既下場,唔係無原因的!呢種老屎忽心態充斥全黨同班支持者身上!我當年咁咁咁呀!我幾時幾時做左咩呀!幾時幾時幫你呢樣個樣呀(但原來全部都係雞毛鴨蒜講出黎都比人笑既野)! 比人批評幾句就要生要死!
我都算傳統左膠架啦!以前聽人講話要總辭都會話佢傻既 .. (2020-11-18 09:57)

老屎忽
咁本土派唔好再講當年梁天崎點點點
抗爭派亦唔好再講舊年冇抗爭派點點點,乜乜條例就過左了
打國際線hi9佢地做左D乜令侵侵做乜77以黎亦唔好再回顧了
為泛民出聲就係老屎忽,為本土派抗爭派出聲莫非就講道理事實?
你呢D立論真係一流

BTW,你有版主提及過人身攻擊的問題
雖然我唔介意你講得再粗鄙D,但作為壇主唔該你把口檢點D
免得版主同壇主有兩把道德尺...

雞毛鴨蒜...
well...只要你問下當選的區議員,你口中講的雞毛鴨蒜的事,係有幾易做?
你所屬的選區有火警,要民政半夜開社區會堂安置居民,可以點做? 你答我?
交通燈壞左係搵邊個部門?
選舉前後咩時間點樣可以掛banner宣傳自己而唔違規?
你講到從政只係出幾個 fb / ig / twitter post 咁...

另外,我亦冇講過泛民冇錯,要留就留要走就走,又搞民調又盛係肉酸
我係有參加民調,我亦表示過支持做落去,唔支持總辭
我認為入D議會,打議會戰線就應該撐到最後一兵一卒
我唔認為總辭係唯一選項...

原來我係有以上呢種想法
原來接受唔到「上一刻人地仲幫緊你,下一刻我就笑9你」的思維
就係「老屎忽」「比人批評幾句就要生要死」「正宗阻住地球轉」
咁我認命了...
尤其是「正宗阻住地球轉」o個句,霸道&極權到呢,仲衰過共__黨

btw
辭左職,冇左議員身份
以後就冇得做公務探訪方式去探手足
跟進囚權以後就難上加難
我好想知議會外的人點樣跟,surprise me pls...

[ 此帖被ODIN在2020-11-18 11:55重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 695  發表于: 2020-11-18
回 ODIN 的帖子
ODIN:老屎忽
咁本土派唔好再講當年梁天崎點點點
抗爭派亦唔好再講舊年冇抗爭派點點點,乜乜條例就過左了
打國際線hi9佢地做左D乜令侵侵做乜77以黎亦唔好再回顧了
....... (2020-11-18 11:54) 

把口最唔檢點個個似乎係你喎。 一入到黎就周圍開波周圍撩交鬧個個都係你喎。

次次頭一句就問人你冇野係話? 你根本都無心討論。  你心情唔好想發洩係你既事。 你想搵人嘈交鬧交,呢到應該無咩人有興趣陪你顛。 你自己慢慢鬧啦。

送多兩個符號比你。
[ 此帖被freezefox在2020-11-18 12:04重新編輯 ]

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 696  發表于: 2020-11-18
freezefox:把口最唔檢點個個似乎係你喎。 一入到黎就周圍開波周圍撩交鬧個個都係你喎。
次次頭一句就問人你冇野係話? 你根本都無心討論。  你心情唔好想發洩係你既事。 你想搵人嘈交鬧交,呢到應該無咩人有興趣陪你顛。 你自己慢慢鬧啦。
....... (2020-11-18 12:02) 

哦,好呀

反正把口生o係你度,要講D咩 / 唔講D咩

唔駛同我交代
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 697  發表于: 2020-11-18
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:個場咁細都仲有位起到個擂台[表情]
有一班群起笑傳統民主派,同另一班群起評擊傳統民主派,我覺得就呢點黎講,都分到兩班人
但無論呢兩班人動機如何,空穴來風,好多傳統民主派既人已經變到大家要含住淚投
....... (2020-11-17 09:52) 

我係徹頭徹尾係傳統泛民支持者。 係本土眼中,分分鐘仲係左膠大愛X 添。

所以,都已經唔係咩陣唔陣營。 本土泛民之間既爭執了。 係連部分傳統既泛民支持者頂唔順宜家既泛民了。 你睇初選,傳統泛民既得票率跌得幾緊要。 如果唔係推遲左個選舉,傳統泛民係九月既選舉一樣會有大量舊派議員比人跌出議會。因為佢地再唔適合係今日呢個議會到生存了。 只有少數係反送中運動中有改變既先可以繼續留低。

至於呢到,就更加唔關咩光譜,咩陣營事啦。 純粹個別人士既問題者。

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 698  發表于: 2020-11-18
回 迪克 的帖子
迪克:師兄,未完喎? (2020-11-17 15:38) 

頂,個峰字食哂

大概係想話佢兩個都OK,又有幫素人手
但亦都有D混水摸魚之輩,連人血饅頭張紙都吞埋既所謂素人
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 699  發表于: 2020-11-18
freezefox:
我係徹頭徹尾係傳統泛民支持者。 係本土眼中,分分鐘仲係左膠大愛X 添。
所以,都已經唔係咩陣唔陣營。 本土泛民之間既爭執了。 係連部分傳統既泛民支持者頂唔順宜家既泛民了。 你睇初選,傳統泛民既得票率跌得幾緊要。 如果唔係推遲左個選舉,傳統泛民係九月既選舉一樣會有大量舊派議員比人跌出議會。因為佢地再唔適合係今日呢個議會到生存了。 只有少數係反送中運動中有改變既先可以繼續留低。
.......

我有問過自己,我住九東,初選出線的人
包括黃之鋒,譚文豪,李嘉達,快必同胡志偉等5人,最後我會投邊個...
就當黃之鋒被 DQ 由梁凱晴頂上
我自己會投邊個? 我可能最後用剔除法揀李嘉達 (有少少機會係梁凱晴 or 譚文豪)

環顧區選的得票率,我仍然認為公民黨同民主黨係仲有好強既地區力量
但公民黨同前眾志的選民基礎,有太多太大的overlaping
as such,你指的會跌出議會的,極可能係公民黨的人
公民黨算唔算傳統泛民舊派議員? 可能係...
跌出議會的,未必係最資深最舊派的民主黨

所以,我唔係好同意「只有少數係反送中運動中有改變既先可以繼續留低」呢個講法
呢個係 marketing 的問題,係比例代表制遺留落黎的問題
亦係點解民主黨當日咁反對初選的原因

但國安法之後,個推測好可能又會係另一個 version 了
如果仲有得選的話...
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 700  發表于: 2020-11-18
回 ODIN 的帖子
ODIN:笑一個被剝奪政治權利終身的人
然後叫大家唔好話佢涼薄?
....... (2020-11-17 15:15) 

咁單講楊....佢又真係膨脹過頭,客觀睇佢俾人笑都正常,你越要型,衰果陣就越6+1...真係唔係涼唔涼薄既問題

退一步講,被終身剝奪政治權利既,又豈止議員們,基本上好多香港人都係間接被DQ架啦
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 701  發表于: 2020-11-18
回 英俊 的帖子
英俊:但區議會泛民出幾多力,扶持左幾多本土派素人上區議會?
....... (2020-11-17 17:51) 

除左林卓廷單野,基本上都叫協調到啦
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 702  發表于: 2020-11-18
freezefox:我係徹頭徹尾係傳統泛民支持者。 係本土眼中,分分鐘仲係左膠大愛X 添。
所以,都已經唔係咩陣唔陣營。 本土泛民之間既爭執了。 係連部分傳統既泛民支持者頂唔順宜家既泛民了。 你睇初選,傳統泛民既得票率跌得幾緊要。 如果唔係推遲左個選舉,傳統泛民係九月既選舉一樣會有大 .. (2020-11-18 12:17) 

咁都可能係偶然既機率姐

但liuming同羅版都算係typical既pro-傳統民主派同pro-本土丫 (分錯類唔好鬧我)
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 703  發表于: 2020-11-18
回 ODIN 的帖子
ODIN:我有問過自己,我住九東,初選出線的人
包括黃之鋒,譚文豪,李嘉達,快必同胡志偉等5人,最後我會投邊個...
就當黃之鋒被 DQ 由梁凱晴頂上
....... (2020-11-18 13:05)

佢地係仲有本錢
但而家佢地係一路燒緊....好比光榮既三國志....食老本...傳統民主派有無D咩做出黎係R到新支持者?我真係數唔到

而家已經唔係單單此消彼長咁簡單了
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 704  發表于: 2020-11-18
鄺神、許智峰呢D,可能算係老狐眼中話有改變既人,其中可能因為佢地係運動裡面都唔錫身。

而選民都唔係完全唔理智架wo,鄺同許都無問題架贏到架啵,有素人空降都唔見得撼得贏佢地

要數地區影響力,咁唔使講泛民了,建制既影響力仲大啦,但就係因為今次泛民個個都係食人血饅頭先贏到區議會吧

我覺得運動既影響力,遠遠大過傳統民主派既地區工作,好多本土、素人上馬,傳統民主派如黃碧雲下馬,明顯反映左佢地爭取民主既舊思維已經被放棄了,選民要用選票表達政治取態,根本主要都唔係想選個幫手做區既人