• 23490閱讀
  • 1803回復

2022-2023 風雨中的 NBA FANTASY 新球季又開始了 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2022-09-13
回 ODIN 的帖子
ODIN:加多句,Morris 同 Gordon 都應該係穩正
反之 Hartenstein 似係 Randle, M.Robinson 的 backup
你睇佢簽約銀碼都唔似係正選 (2022-09-13 10:19) 

明白,已經drop走
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2022-09-13
回 ODIN 的帖子
ODIN:加多句,Morris 同 Gordon 都應該係穩正
反之 Hartenstein 似係 Randle, M.Robinson 的 backup
你睇佢簽約銀碼都唔似係正選 (2022-09-13 10:19) 

最大問題呢件野係我第10 pick,所以要諗一諗😅😅
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2022-09-13
我想講,我玩這遊戲前後都10個年頭,大慨是07左右開始吧,中間停了幾年沒玩
不要說拿冠軍,我入季後賽都不多,很多時都是第7, 第8.。。。
但上年玩電腦TEAM,MANAGER LESS TEAM,竟然一舉拿到冠軍。。。。
我才發現,我一直的玩法都有問題。。。。。
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2022-09-13
玩第一年,由於是初哥不懂玩,所以發覺經常都得一個C,所以要經常要ADD C,遊戲彈性不好
所以第二年開始,到上年,都是搶C的,直到我玩MANAGE LESS TEAM才發現,除了第一AROUND的C外,第二ROUND開始,搶得越多C,球隊是越弱的
反而上年得一個C的MANAGER LESS TEAM,一路打到最後拿到冠軍
[ 此帖被jimmy在2022-09-13 11:30重新編輯 ]
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2022-09-13
就拿R.GOBERT來說說
15.6分14.7籃1.1助攻0.7偷2.1BLK沒三分來說說
初看來說數據不錯,主打分數籃板BLK,但我來分析給大家聽聽
首先分數,第2ROUND 15.6分 第二ROUND 23-25是有機會的,15.6輸太多了
籃板是全NBA NO.1, GOBERT算是非常出色了,但很多得分籃板雙雙的球員,所謂的10籃板,其實價值不高,因為很多後場球員都可以平均拿到5籃板(或接近5籃皮),14.7籃大慨等如3個後場球員,如果C拿10個籃板,價值只等如2個後場球員。。。。
相反1.1助攻。。。。不要說頂級的PAUL有10個助攻,也不要說中上水平的助攻者,一些普通的4助攻球員來說,1.1助攻接近沒價值

[ 此帖被jimmy在2022-09-13 11:45重新編輯 ]
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2022-09-13

0.7偷球,對於第二ROUND球員來說是
[ 此帖被jimmy在2022-09-13 11:51重新編輯 ]
本帖提到的人: @線
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2022-09-13
唔知點解出唔到post
[ 此帖被jimmy在2022-09-13 11:53重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2022-09-13
玩fantasy其實有d似 Moneyball https://en.wikipedia.org/wiki/Moneyball_(film)

Your goal shouldn't be to buy players, your goal should be to buy wins. And in order to buy wins, you need to buy runs.

老實說我都仲掌握緊,尤其是舊年,我發覺我買人買得好差...

離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2022-09-13
0.7偷球,對於第二ROUND球員來說是
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2022-09-13
出不到第二段,我放棄了
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2022-09-13
回 ODIN 的帖子
ODIN:玩fantasy其實有d似 Moneyball https://en.wikipedia.org/wiki/Moneyball_(film)
Your goal shouldn't be to buy players, your goal should be to buy wins. And in order to buy wins, you need to buy runs.
老實說我都仲掌握緊,尤其是舊年,我發覺我買人買得好差... .. (2022-09-13 11:54) 

我交俾電腦幫我揀算啦,我今年一隊街TEAM,得兩個C,一個我DROP 左啦,但我覺得選得不錯
如果我自己選,一定忍不住ADD兩件C返黎的
我回想之前ADD的C,賴野既多
C會賴野的原因很簡多,因為有很多人會搶C,所以一般的C都是買貴左的(只得第一AROUND例外)
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2022-09-13
一個價值70PICK的C,由於你在50-60找不到,所以用50幾PICK ADD左個70PICK的回來,買貴了,你不這樣做又ADD不到C
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2022-09-13
回 jimmy 的帖子
jimmy:一個價值70PICK的C,由於你在50-60找不到,所以用50幾PICK ADD左個70PICK的回來,買貴了,你不這樣做又ADD不到C[表情]  (2022-09-13 12:05) 

如果你在50-60不ADD這個70PICK的C,到你下一AOUND 70PICK的時候,就要ADD80幾90的PICK,無限論回,所以我交俾電腦PICK,基本上都ADD不到C的,但隊波感覺反而仲強
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2022-09-13
回 阿清 的帖子
阿清:[表情]但夠人咩?
宜家total 都係得13個人報到左
Group A 都爭左一個先齊腳[表情]
....... (2022-09-12 19:57) 

本身都係用個renew notification搵佢.....

其實我都唔知group B果d知唔知自己入左group
離線snipertcy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2022-09-14
年年都係臨開季就齊人的了