• 765閱讀
  • 63回復

第41屆香港電影金像獎 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2023-04-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:拎咗獎咪算囉,何必仲要講埋啲咁既野呢⋯⋯⋯  (2023-04-16 23:26) 

拍左先算

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2023-04-16
freezefox:我覺得神探大戰真係唔係咁特別架咋⋯⋯⋯
當年既神探就真係神級啦。呢套,爭好遠⋯⋯⋯
 (2023-04-16 23:27) 

唔係唔特別咁簡單
完全係伏既級別

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2023-04-16
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:拍左先算[表情] (2023-04-16 23:30) 

之前都仲會有少少同情佢哋(唔係話佢哋做得啱),但宜家直頭覺得佢哋抵死!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2023-04-16
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:唔係唔特別咁簡單
完全係伏既級別[表情] (2023-04-16 23:31) 

如果你諗住係同「神探」同級既,咁真係會好失望。

如果仲話要拎幾個獎⋯⋯⋯ 我真係唔知佢憑咩⋯⋯⋯⋯ 淨係個編劇都無可能贏啦。 條大橋夾硬嚟到咁⋯⋯⋯

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2023-04-16
freezefox:如果你諗住係同「神探」同級既,咁真係會好失望。
如果仲話要拎幾個獎⋯⋯⋯ 我真係唔知佢憑咩⋯⋯⋯⋯ 淨係個編劇都無可能贏啦。 條大橋夾硬嚟到咁⋯⋯⋯  (2023-04-16 23:41) 

編劇私心飯戲攻心

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2023-04-16
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:編劇私心飯戲攻心[表情] (2023-04-16 23:48) 

根本五套戲,其他四套都好過神探大戰! 邊套拎我都覺得無問題。就係呢套唔得!

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2023-04-17
第41屆香港電影金像奬得獎名單
(按頒獎先後次序排列)
最佳新演員:林諾《白日青春》
新晉導演:何爵天《正義迴廊》
最佳剪接:李謙明、張釗、石繕滎《正義迴廊》
最佳服裝造型設計:吳里璐《風再起時》
最佳美術指導:雷楚雄、黃敏軒《風再起時》
最佳攝影:鄭兆強《神探大戰》
專業精神獎:羅卡、石琪
最佳編劇:韋家輝、陳偉斌、麥天樞《神探大戰》
最佳動作設計:黃偉亮《明日戰記》
最佳音響效果:Nopawat Likitwong、游國樑、Sarunyu Nurnsai、Dhanarat Dhitirojana 《明日戰記》
最佳男配角:許冠文《風再起時》
最佳亞洲華語電影:《海的盡頭是草原》
最佳視覺效果:鄒志盛、梁偉傑、郭泰、羅慧媚《明日戰記》
最佳女配角:王菀之《飯戲攻心》
終身成就獎:胡楓
最佳原創電影歌曲:〈我這樣活了一天〉《流水落花》
主唱:鄭秀文
作曲:永夏
填詞:林若寧
最佳原創電影音樂:黃衍仁《窄路微塵》
最佳導演:韋家輝《神探大戰》
最佳女主角:鄭秀文《流水落花》
最佳男主角:劉青雲《神探大戰》
最佳電影:《給十九歲的我》

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2023-04-17
【時代確實需要紀錄片,但不是《給19歲的我》】

正如很多網友事前預測,《給19歲的我》無驚無險,順利拿到金像獎「最佳電影」獎,看VIU台的新聞報道圖片,竟然可以幾千個網民反應都是「嬲嬲」。

黃偉文有次在音樂頒獎禮大概講過,你失去獎項而人人鄧你唔抵,好過你拿獎而人人覺得你不值得。與本年的戲相比,拿「最佳導演」、「最佳編劇」的《神探大戰》,其實在獎項上就比較過譽。因為它剪接較密集,我算是看了兩三次以免遺漏,你說它大橋是否行得通,其實都行得通,也好像有「回應時代」,文戲武拍似乎也沒問題,都兼顧娛樂性,但全片對白配音,令人頗失臨場感。

《神探》深刻更多,《大戰》更加商業,變成動作片,亦有可觀之處,但今年看過的港產片要說比它特別比它好的,更有意義的,也多著了。

《給19歲》的結果,彷彿大會主席爾冬陞之前回應爭議「好大件事咩」已經寫在牆上。作為社會賢達、政府公開羅致對像,苦練十年巨製,竟然臨門一腳被幾個被攝者絕地一擊剎停。即使本來是製作方呃呃氹氹、搓圓撳扁一班初中女生,說好了的 DVD team、校內放映,之後變成公映,去拿電影大獎,過程中太多兒童私隱和意願問題。

當時個勢咁好被迫剎停,當然會很深深不忿,而且外面派嬲班人,他們不懂電影,也不拍過電影,不知道拍電影的辛苦。工業也有自由用榮譽來支持返自己人。而且結果也「向民粹說不」,不能因為「民間」反應強烈就選另一部戲,不能抹殺有藝術性的爭議影片。其實我都同意。

維護這個大會超然身位是大局,而《給》的製作方亦利用這大局,上台去表白和反擊。看到這裡,這部電影已經不再美好,至少沒有了當初柔軟的初衷,現在這片相關的事,只剩下名利。沒有療癒,只有傷口不斷扯開。每一次提起都引起人們撕裂,不在台上的主角,以及香港人,繼續不能放下這件事。

這一切都變成了張婉婷和郭偉倫等人與反感人士鬥氣,爭下去都是爭自己的東西,他們反而才最不能放下。郭偉倫最後的發言,則是將這個收成期的回報慾望 (女學生作為該片的人礦),包上電影人單純拍好電影紀錄時代的花紙,可謂「拍戲咁拍」,魔幻非常。

時代確實召喚紀錄片,但《給19歲》絕對不是這個時代需要的紀錄片,台上都有其他嘉賓談到禁片問題。很多真正在紀錄事主而不是傷害事主的紀錄片,是從來不能上映,導演談「時代需要紀錄片」的時候,你以為他周冠威上身。

看過很多同樣是紀錄片,拍的時候都不踩《給》踩的界,不傷害人。他們要不很有操守,要不就比張婉婷郭偉倫這些老行尊厲害得多,或兩者皆是,所以比《給》好的紀錄片,也多著了,但根本從來無法上映和競賽。上左先算?你就上到,好多人上唔到喎……

郭偉倫的發言除了滿滿的冠冕自戴,還說得自己好像是一個公平遊戲的贏家。事實上沒有那些被困擾整個少年時期的女生無償拋個身出來,他們拍不成這片。

* * *
Patreon
https://www.patreon.com/lewisdada

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2023-04-18
睇好多留言都指毒舌係屬於下屆
咁點解白日同燈火仲遲上
又計41屆既?
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2023-04-18
回 迪克 的帖子
迪克:睇好多留言都指毒舌係屬於下屆
咁點解白日同燈火仲遲上
又計41屆既? (2023-04-18 07:34) 

參選準則係套戲o係該年度上映過幾十場就可以參選, 依家好多戲未正式上映前都有優先場, 電影節場等.....

正如恰19歲, 我都係未正式公映前既優先場睇左....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2023-04-19
今日睇咗死屍⋯⋯⋯

唔,又無影評讚到咁好。 尤其係前半段,其實有啲悶添⋯⋯中後段漸入佳境。尾段尤佳。個人覺得,不過不失。

呢套收到三千萬都要還神⋯⋯

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2023-04-20
freezefox:今日睇咗死屍⋯⋯⋯
唔,又無影評讚到咁好。 尤其係前半段,其實有啲悶添⋯⋯中後段漸入佳境。尾段尤佳。個人覺得,不過不失。
....... (2023-04-19 23:38) 

開段太重覆,個尾太白,為表達而表達,少爛
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2023-04-20
回 迪克 的帖子
迪克:開段太重覆,個尾太白,為表達而表達,少爛 (2023-04-20 11:21) 

所以其實係有少少失望⋯⋯⋯

可能期望太高,坊間講得太好。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2023-04-20
freezefox:所以其實係有少少失望⋯⋯⋯
....... (2023-04-20 12:06) 

其實我上兩星期睇,當時d影評唔算多,亦比較極端
有人踩係鬧劇一場
所以無咩帶期望入場
整體感覺「ok啦」
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2023-04-20
回 迪克 的帖子
迪克:其實我上兩星期睇,當時d影評唔算多,亦比較極端
有人踩係鬧劇一場
所以無咩帶期望入場
整體感覺「ok啦」 (2023-04-20 16:07) 

下一套我諗緊睇命案