• 6472閱讀
  • 112回復

Metal   重金屬音樂討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線---ReM!X---
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2006-10-21
好友無人聽電子音樂
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2006-10-21
引用第6樓werderbremen2006-09-20 18:28發表的“”:
Mr Big 直頭係rock啦~~
( 我發現 一個好大同一般人ge 問題~~ 就係Rock 同metal都未分得開=.=

有少少唔同﹐METALD電子結他音重D

同樣我聽嘅TRANCE, 同TECHNO﹐好多人都分唔清=﹐=
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2006-10-21
其實我都聽電子音樂
但係我得一首
叫speed metal symphony
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2006-10-21
引用第31樓REMIX仔2006-10-21 12:47發表的“”:
有少少唔同﹐METALD電子結他音重D
同樣我聽嘅TRANCE, 同TECHNO﹐好多人都分唔清=﹐=

你有冇去香港討論區個音樂討論果度

果邊有好多人討論電子音樂
仲有一個專for 德國電子tim
好似好pro~
haha

呢度冇乜人聽呢d咁另類ge 音樂ga喇
我都係得閒介紹下
等大家開放下眼界~ha~

係.. Metal ge guitar riff重型好多
離線kamiru
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2006-10-21
引用第33樓werderbremen2006-10-21 19:00發表的“”:
.......

Metal ge guitar 我都有玩過一排,不過我覺得太嘈同埋唔o岩性格,所以而家都無玩lu~~~

而家我都係玩返pop、rock、同埋classic~~

呢個topic真係好好,我今日先真係得閒睇哂你地所打o既post~~

其實我有d都有聽,我聽果d都係波友介紹過~~~

werderbremen介紹多d呀~~

等其他好友知道,音樂真係有好多種呀~~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2006-10-22
引用第33樓werderbremen2006-10-21 19:00發表的“”:
.......

我會揾架啦~ 同你嘅宗旨一樣~ 我都希望好友甚至香港人能夠放
世界﹐望香港音樂唔會變得太商業化~

其實我想問一個問題﹐點解DEATH METAL受耶教排斥~ 係唔係個D尖叫聲同歌詞嚇怕他們﹖﹖﹖
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2006-10-22
引用第34樓kamiru2006-10-21 19:53發表的“”:
Metal ge guitar 我都有玩過一排,不過我覺得太嘈同埋唔o岩性格,所以而家都無玩lu~~~
.......

同意~可惜好友音樂人真係較少﹐難找知音人﹗連我D同學都唔知呢種音樂係TRANCE﹐ 話咩DISCO﹐REMIX或者RAVE =﹐=

我係YM只識一個鐘意TRANCE嘅香港人﹐他係英國留過學依家住係香港﹗
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2006-10-23
引用第35樓REMIX仔2006-10-22 12:38發表的“”:
我會揾架啦~ 同你嘅宗旨一樣~ 我都希望好友甚至香港人能夠放
世界﹐望香港音樂唔會變得太商業化~
其實我想問一個問題﹐點解DEATH METAL受耶教排斥~ 係唔係個D尖叫聲同歌詞嚇怕他們﹖﹖﹖

death/black metal

佢地歌詞有時 有反基督 ~~
係北歐甚至有過某d band/樂迷燒教堂
呢一邊果d我唔太熟.......
唔講太多 講多錯多haha

得閒~
要介紹一隊野
After forever
當年佢地組band 時都係19歲左右
到出碟都仲係好後生..但人地玩ge 音樂已經....唉...(自悲中)

佢地主要係玩Gothic Metal~
旋律唔錯
女主音 十分出色~~ 有人將佢把靚聲去相比 within temptation ge Sharon 同nightwish ge Tarja
樂奏時快時慢
女高音同死腔交替
十分優美
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2006-10-25
.......

我去香港討論區﹐唔見我個個區喎~~
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2006-10-28
引用第37樓werderbremen2006-10-23 00:51發表的“”:
death/black metal
佢地歌詞有時 有反基督 ~~
係北歐甚至有過某d band/樂迷燒教堂
.......

我係第二個論壇...睇左段好似DEATH METAL既 MV...
超變態囉..又姦,,,又剖...又食屍
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2006-10-29
Death Metal唔一定係咁ge..

好似Opeth咁
佢地既碟真係好出色
http://www.youtube.com/watch?v=2G2jlXUkJ84

上面條link果首 When
係佢地隻My Arms Your Hearse 其中一首歌

Opeth歌曲唔係得個嘈字
編曲出色 (雖然我宜家都唔係好了解)
可以有好正既melody
有時玩acoustic guitar , 有時又有piano solo
係班霸黎
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2006-10-29
http://www.youtube.com/watch?v=wcYp5phSh10
呢隻係我認為Opeth 最出色既一隻大碟第一首歌 Advent (得5首歌既大碟)
離線Beatles 迷
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2006-10-29
岩岩又係YAHOO發現一隊metal band
名字叫Darkane
張相係五條友用保鮮紙笠住自己-.-"..
樓主有冇聽過呢隊組合?

同埋想問, 係咪大多既metal band
尤其好似death, black咁, 個造型係恐佈/古怪?
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2006-10-30
一dd ga ja
有d 唔會作特別打扮
就好似opeth咁

而gothic metal 就會有gothic 裝扮 但唔一定成隊都係
好似 lacrimosa咁 只係主音 wolff同 女keyboard Anne會作咁ge打扮

其實唔駛自己去搵啦 -.-
我介紹果d
你去you tube打個名
都有好多live 同video睇

另外,亦可以去以下呢個網
http://www.geocities.com/lanwonghk/metalcontent.html
個網有介紹 death / black / gothic / doom 等等既extreme metal
有唔少係小路band
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2006-11-05
投身或轉重金屬玩樂的朋友不是外籍人仕便是曾放洋海外的回流人仕,難道沒有香港本土的原創重金屬樂手?當然不是,只不過香港聽眾一向對音樂類型或發展不求甚解,對新派音樂的接受能力又較外籍人仕低,當然傳媒也沒有做好均衡推廣各類文化的責任,只懂趕潮流,結果聽眾在沒有選擇、音樂啟發及音樂教育下,在連聽音樂、擴闊自己的聽覺範疇的機會都沒有的話,哪有人會再進一步、肯花時間去玩音樂、創作音樂?更遑論重金屬音樂!
雲達哥﹐呢個QUOTE送比你嘅~