• 915閱讀
  • 10回復

[轉貼]你今日有幾多個“開心”? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線bubebube

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-09-27
今日搭地鐵拎起份報紙﹐睇到篇文章﹐覺得係一個好好既啟示...發覺原來換個角度看﹐我係一個每天都應該好開心既人....

*Quote*
小女兒快三歲了。有一天﹐她對我說﹕[我的好朋友又買了一輛新單車﹐我則沒有...我不開心。]
我問﹕[是否一定要買很多東西才會開心﹖]
她說﹕[我不知道。]
我提出﹕[剛才老師在學校裡稱讚你有表演天份﹐你開不開心﹖] 她說﹕[開心。]
我繼續問﹕[有多開心﹖] [有兩個“開心”]。
[媽媽剛才讓你用照相機拍照﹐你做了小小攝影師﹐那你有多少個開心﹖] [好開心﹗有三個開心﹗]
[那麼﹐今天你一共有多少個“開心”呀﹖] [有五個﹗]
我們希望女兒不只專注於物質追求﹐而是從她的經驗中﹐享受屬於她的快樂。 如是者﹐小女兒每天都數算一下有多少個開心。 她亦開始習慣分享她的開心事。 有時候﹐她會說 [今天有五個開心。] 有時她會說 [今天有十個了﹗]
看著她開始不是羨慕他人所擁有的﹐ 而是珍惜自己有的一切﹐ 懂得欣賞非物質所帶來的快樂﹐ 我發現她真的一天比一天開心。 這令我也不期然地問問自己﹐我是否也應該數一數﹐每天有多少個“開心”呢﹖
學者指出一般人往往認為快樂只源自物質﹐名聲及權力﹐但他們卻指出真正的快樂最終是來自個人如何發展自己的潛能﹐創造個人夢想﹐享受到自由﹐甚至來自關心別人及世界。 而這些快樂可以從孩童時開始發展。 讓我們都可以跳出框框﹐到更廣大的層面去發掘更深更廣的快樂。
*Quote*

不久之前﹐我因為和直屬上司合不來﹐而為她說過的話﹐不開心了好一陣子...現在想起來﹐其實我係可以用這個方法﹐想想我每天有幾多個開心 (我係一個很容易開心既人)﹐ 再減去我既唔開心...那樣我每天都應該還是開心的...嘻嘻...

你今日又有幾多個開心呀﹖﹖希望大家每日都開開心心﹗
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-09-27
姐姐~
見到你就開心晒~
離線bubebube
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-09-27
引用第1樓柯南2006-09-27 20:20發表的“”:
姐姐~ [表情]
見到你就開心晒~ [表情]

如果加埋你既蘆會露荀汁﹐甘我就會多兩個開心喇...!
離線kamiru
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-09-27
引用第1樓柯南2006-09-27 20:20發表的“”:
姐姐~ [表情]
見到你就開心晒~ [表情]

你要睇多幾次呢個topic呀~~

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-09-27
引用第2樓bubebube2006-09-27 20:32發表的“”:
如果加埋你既蘆會露荀汁﹐甘我就會多兩個開心喇...! [表情] [表情] [表情]

如果係阿B整既,分分鐘唔只兩個添XDDDDDDDDDDDD
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-09-29
姐姐,今日你有冇見到阿b仔呀?

有!

咁有幾多個開心呀?

五個!

咁今日佢有冇將佢份人工比哂你呀?

有!

有幾多個開心呀?

五十個!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-10-10
引用第2樓bubebube2006-09-27 20:32發表的“”:
如果加埋你既蘆會露荀汁﹐甘我就會多兩個開心喇...! [表情] [表情] [表情]

甘荀下麻...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-10-10
引用第5樓freezefox2006-09-29 00:05發表的“”:
姐姐,今日你有冇見到阿b仔呀?
有!
咁有幾多個開心呀?
.......

果然係有經歷......
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-10-11
我比較簡單

有時諗下自己呢排有無"開心''

諗到有就會開心哂!
離線enter1214
發帖
好友元
貢獻值