• 4016閱讀
  • 97回復

[討論]有關上位/金榜接手問題~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2006-12-03
引用第9樓迪神2006-12-03 23:30發表的“”:
一合理d,上位果班本身都係通過interview選出來,冇理由又公開選過另一批跳上金榜架,對上位唔公平~

我都係咁lum...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2006-12-04
先唔好講公唔公平。因為最緊要簡單過渡。

上位推一個上黎,上位個邊又要搵個人補佢……都會幾煩。

不過我都唔反對先由上位個邊推一個人上黎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2006-12-04
引用第16樓freezefox2006-12-04 00:30發表的“”:
先唔好講公唔公平。因為最緊要簡單過渡。
上位推一個上黎,上位個邊又要搵個人補佢……都會幾煩。
不過我都唔反對先由上位個邊推一個人上黎。

我之前都係咁樣答kch......

我覺得點都係要選一個人,何不爽爽快快搵一個非現任金榜卅上位既名家去接手即......

一來又可以拉多一個人落水玩aveego,君不見以往我同仲仔都係因為咁樣先至玩呢隻game??

二來方便快捷唔駛搞咁多野。

quote & re 文鳳:
係囉~ 上位不乏有實力既份子咖嘛,佢地自自然然會用自己既實力上位咖啦,唔駛靠呢條渠道咖嘛。right??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2006-12-04
不如快快趣趣搵個人黎頂隊波,仲直接啦。

一個人郁,影響一個聯賽。但又要係上位再升一個上黎,再去搵一個頂上位個位,就會影響兩個聯賽。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2006-12-04
引用第17樓謝拉傑2006-12-04 00:43發表的“”:
我之前都係咁樣答kch......
我覺得點都係要選一個人,何不爽爽快快搵一個非現任金榜卅上位既名家去接手即......
.......

你地金榜肯姐....上位或者唔肯架嘛....

最緊要就係可以達到一個金榜同上位都認同既共識

上位人可能會咁lum,點解我地咁辛苦去輪選先拎到個上位席位(其實都唔係好辛苦...),佢又可以乜都唔使做就有金榜玩...
離線antony
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2006-12-04
引用第19樓kch2006-12-04 02:10發表的“”:
上位人可能會咁lum,點解我地咁辛苦去輪選先拎到個上位席位(其實都唔係好辛苦...),佢又可以乜都唔使做就有金榜玩...

其實唔需要太著重於呢點.....

上年金榜良牙隊波都係由個仲郎接手, 上位中途接手那幾位如貓相士都完全無參加考試

最緊要係儘快搵人接手隊波, 減低廢置時間
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2006-12-04
引用第19樓kch2006-12-04 02:10發表的“”:
.......

因為環境唔一樣囉!

當初係講明面試後可以玩上位,係上位打到頭五名可以升班,呢樣係大家認同左架嘛!但無講過金榜有人退出就要一定由上位既人接手喎。呢個並唔係雙方協定。

所以考慮既,係過渡既穩定性同簡單性,而唔係公平與否或是否人人接受。就正如年初,我地寧願叫本來要降班既幾幾位金榜名家留係到,都唔升第六位既上位,都係考慮技術性問題多於公平既問題。

我強調,我唔反對由上位調人過黎。技術上幾點要克服。首先,你要調宜家排第一個個定係上年排第八個個?無論邊個做法,一樣可能有人話唔公平。呢點要先取得共識。其次,佢過左黎,上位又要搵人,兩邊聯賽都會同時出現人事交接,對兩邊聯賽都有些微影響。呢點要計算在內。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2006-12-04
上位人無意見?!
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2006-12-05

其實任何做法都係會有唔公平既存在咖啦,如果冇太多人反對,而又多數發表意見人士贊成搵一個人頂金榜位就ok的話咪go ahead囉~

最緊要係......set徵詢意見deadline~

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2006-12-05
引用第22樓kch2006-12-04 22:48發表的“”:
上位人無意見?!

no experience
離線雷文鳳
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2006-12-05
引用第22樓kch2006-12-04 22:48發表的“”:
上位人無意見?!

雖然以我既實力係應該玩金榜, 但我都尊重版主既決定

橫掂出年我都會上黎
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2006-12-05
引用第25樓雷文鳳2006-12-05 00:16發表的“”:
雖然以我既實力係應該玩金榜, 但我都尊重版主既決定 [表情]

咪擦啦,講一個你最想出現的方案好冇???

唔係k爺好難做咖~
離線雷文鳳
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2006-12-05
引用第26樓謝拉傑2006-12-05 00:18發表的“”:
咪擦啦,講一個你最想出現的方案好冇???
唔係k爺好難做咖~

乜金榜有人退出咩?

咁急既
離線henrychung
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2006-12-05
我都係比較贊成方案3.開topic公開招募接手者。
原因都係好似之前幾位所講,
郁一個聯賽好過由上位升個人上來,
跟住再找人頂上位,
變左要郁晒兩個聯賽!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2006-12-05
引用第23樓謝拉傑2006-12-05 00:01發表的“”:
其實任何做法都係會有唔公平既存在咖啦,如果冇太多人反對,而又多數發表意見人士贊成搵一個人頂金榜位就ok的話咪go ahead囉~
最緊要係......set徵詢意見deadline~
.......

唔使啦...入黎講野個d都偏向贊成老狐...

討論都就完架啦...