• 1992閱讀
  • 33回復

[原創]鬼迷心竅 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2007-04-21
引用第13樓sun2007-04-20 18:36發表的“”:
你既性格同我都有d似喎...唔通你係aries的? 唔係都好大機會屬火的了...
.......

no, 我係雙子座~
點樣先知係咪屬火? 不過我估我九成都係, 人生未試過著超過三件衫.(細個呀媽迫的另計...)

如果我地性格係相似, 咁....我諗你都算幾我行我素, 我諗...你都應該開罪過唔少朋友, 但亦有不少知心朋友...
以前我唔會諗要唔要改變一下性格, 因為覺得問心無愧, 但這兩年發現要融入社會少不了要守一下規則, 少不了要顧及別人感受, 真心話, 不是人人受得了, 我已為此失去太多朋友, 為此背後被"唱"得聲狼藉, 以前我會嗤之以鼻, 但現在我認為不能再讓自己太率性, 明明出發點是好的, 何苦卻搞得裡外不是人, 兩邊不討好?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2007-04-21
引用第12樓borisli882007-04-20 18:19發表的“”:
仲使講既.....
sun 姐當然係魅力無窮啦 [表情]
唔係點可以長期高據好友最受歡迎女會員前列 [表情]
.......

投票....這個嘛, 或許下一屆先啦, 因為對好友內很多會員還不夠熟悉, 現在投票我覺得會不夠公平~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2007-04-21
引用第15樓melvin642007-04-21 15:54發表的“”:
no, 我係雙子座~
點樣先知係咪屬火? 不過我估我九成都係, 人生未試過著超過三件衫.(細個呀媽迫的另計...)
如果我地性格係相似, 咁....我諗你都算幾我行我素, 我諗...你都應該開罪過唔少朋友, 但亦有不少知心朋友...
.......

我行我素是沒錯...但我又不是常得罪人的啊...

你睇好友們對我幾好就知....

真正好唔鐘意我果d...佢就真係我行我素了...

e~ 壇主都係雙子架喎...把口long過油的...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線波友
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2007-04-21
a 呢個女仔..

唔洗考慮就要同佢講bye bye la

你個老實朋友真係........
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-04-21
引用第18樓波友2007-04-21 18:05發表的“”:
a 呢個女仔..
唔洗考慮就要同佢講bye bye la
你個老實朋友真係........

咪就係....佢唔只老實, 仲好笨x
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-04-23
有冇呢類經歷?

開始既時候,犯左一個小錯!但因為實在太小了,根本連算唔算真係「錯」都好難講得準。所以,你會選擇繼續。因為你相信自己既判斷,亦相信事情終會走回你預設的路軋上。

當然,事情既發展,往往係相反。

更多既證據證明,你真係錯!但因為都已經過左一段時間,你投放係到既資源愈黎愈多。包括你既時間啦,心血啦,金錢啦……最重要,最重要,你既信念。承認錯誤未必真係咁難,要斷絕之前所投放既一切先係痛苦!你會「理智地」同自己分析,其實都未必真係完全百分百肯定錯哂既,仲有轉機!仲有機會!萬一宜家放棄,咪咩都無哂?萬一轉個頭件事真係如你所料,你一早放棄都話者,堅持都最尾,臨食糊個下先放棄,咪仲on 車?

所以你說服自己堅持落去。

當然,故事既發展,大家都估計到………

基本上,除非你係傻既。否則,到一日,唔駛人講,你自己都心知肚明:「哎!我錯啦!」。但偏偏,個一刻已經無人會再講你。因為要講既,之前一早講哂。佢地無你咁好耐性。晨早已經放棄。呢一刻,要輸既野都棄得七七八八。十成既本錢(例如資金)得番一、兩成。你會開始自暴自棄,車!反正都輸左八成幾九成,我都唔爭在輸埋個一兩成。咪繼續由佢擺係到囉。從來無諗過,個一兩成即使係幾少,極有可能係你將來翻身既最後本錢。呢一刻,你失去既已經唔係金錢、時間、心血。呢d 都係可以計數既。你失去既,係信念。

係呢個時間,理智只會帶來痛苦。你愈理智,你愈痛苦。你會亳不考慮地,全盤放棄理智。有人會進入病態既行徑。有人會全憑感性感覺去處事。有人會卜天問神。總之,過得一日得一日。唔好問我聽日,因為要我諗聽日,即係要我計劃。計劃係智理既,唔適合宜家既我。逃避,將本來可能仍然有機會挽救既問題,變成無可挽救,最後變成悲劇既結局。

將你以前某d 既經歷:買股票呀;等一個女人呀;甚至係玩yahoo game都好,放入頭先既模式到,睇下自己有冇都曾經鬼迷心竅或差d 鬼迷心竅。
[ 本文被freezefox在2007-04-23 11:04重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-04-23
引用第20樓freezefox2007-04-23 10:56發表的“”:
有冇呢類經歷?
更多既證據證明,你真係錯!但因為都已經過左一段時間,你投放係到既資源愈黎愈多。包括你既時間啦,心血啦,金錢啦……最重要,最重要,你既信念。承認錯誤未必真係咁難,要斷絕之前所投放既一切先係痛苦!你會「理智地」同自己分析,其實都未必真係完全百分百肯定錯哂既,仲有轉機!仲有機會!萬一宜家放棄,咪咩都無哂?萬一轉個頭件事真係如你所料,你一早放棄都話者,堅持都最尾,臨食糊個下先放棄,咪仲on 車?
所以你說服自己堅持落去.
.......

唔去澳門都係因為你既堅持...你既信念...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-04-23
引用第21樓sun2007-04-23 11:15發表的“”:
唔去澳門都係因為你既堅持...你既信念... [表情]

唔去澳門係因為船票好貴。
[ 本文被freezefox在2007-04-23 11:23重新編輯 ]

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-04-23
引用第22樓freezefox2007-04-23 11:17發表的“”:
唔好澳門係因為船票好貴。 [表情] [表情]

一家大細就話容姐...終身大事又點同...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-04-23
引用第23樓sun2007-04-23 11:21發表的“”:
一家大細就話容姐...終身大事又點同... [表情]

有d「貴」,係貴在你睇到既價值。好易計。

有d「貴」,係貴在你睇唔到既價值,又難計又複雜,仲好易計錯(所以又要加埋風險成本)。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-04-23
引用第24樓freezefox2007-04-23 11:23發表的“”:
有d「貴」,係貴在你睇到既價值。好易計。
有d「貴」,係貴在你睇唔到既價值,又難計又複雜,仲好易計錯(所以又要加埋風險成本)。

所以我未copy...呢一段囉...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-04-23
要分開講。

離開原有位置係一件事。

去一個新既崗位係另一件事。

雖然呢兩件事百分之九十既情況下會放埋一齊黎講。

留係原有地方,有犧牲,有得著,有回報,自然有付出。最重要係,佢接受我其中一個要求:參予更多既行政決策工作。所以,辛苦左一倍都係,都係「自己攞黎」。但係經過計算既。

去新地方,第一當然表面睇既回報的確係會比以前多。但我唔相信付出會比以前少。只係未殺到埋身者。另外,當然要負擔一定既風險。而最重要既係,我會經常性地出國(因為公司係澳門,廠房係內地,仲唔係好似宜家咁可以即日往返既地方,一去要幾日既,講明要經常性返廠)。我唔想犧牲本來已經得番好少既天倫時間。

我唔介意再分享多d 呢方面既野……不過……係咩唔係咁岩地點呢?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-04-23
呀,不過有一點要澄清。

之前個段,有一個好重要既前題:你做錯左。

宜家我地討論我既情況,有一點我比較難認同:

點睇,你都好難話正正經經返工放工賺取應得既薪金花紅係「錯」掛?

頂多咪話我蠢!可以賺多d 唔賺。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-04-23
引用第27樓freezefox2007-04-23 11:43發表的“”:
呀,不過有一點要澄清。
之前個段,有一個好重要既前題:你做錯左。
.......

你又無病...又點會計錯數呢....

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-04-23
引用第28樓sun2007-04-23 12:13發表的“”:
你又無病...又點會計錯數呢.... [表情]

好多時過份精明既人先容易「計錯數」。