• 2607閱讀
  • 52回復

[原創]友.緣 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2007-04-26
引用第11樓2007-04-26 17:19發表的“”:
無計啦...
咁唯有退回個申請啦 [表情]

我好掛住可人兒呢.....

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2007-04-26
引用第13樓melvin642007-04-26 17:24發表的“”:
點解你地講d野..........咁深o既........ [表情]

寫文亞可係鼻祖...

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2007-04-26
引用第12樓melvin642007-04-26 17:20發表的“”:
[表情] no...
我為朋友付出的時候, 從來沒想過回報的問題, 亦沒帶著任何期望, 更不存在"對方一定會無限感激,將你如同兄弟手足一般看待"的心 ,我幫他們, 就只因為, 他是我朋友, 就是這麼簡單...
他的確沒開口要求我做什麼, 但, 有些說話不用說出口便知道用意的, 是他主動打電話叫我出來, 當我出到來, 就只我和他二人, 他要吃喝玩樂, 也是他提出的, 當時只得我們二人, 他身無分文, 那麼不用說出口, 賬單一定是由我來付吧?!
.......

我所講既「當你付出既同時,你希望可以得到同等既待遇」,唔係指你有預謀要佢回報你,而係到你發覺你有需要佢幫忙但遭拒絕時既失望。點解你會失望呢?係因為你開口求救時你潛意識話你知,你之前幫過佢,佢能力許可下應該會幫番你,最後得到既回應竟然如此,話唔定會嬲自己之前太多管閒事。

佢果句「是你自己要付錢的,我又沒有迫你。」的確太絕情,但事後孔明去諗,佢當日身無分文仍然週圍去吃喝玩樂,身為朋友實在應該要勸止佢既行為,佢叫你出去而你又無提出意見時,佢想當然認為你已經默許佢既行為,咁既情況下,佢當然唔使講出口叫你請啦,所以佢後來回應「我又無迫你」咪講到理所當然咁囉!
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2007-04-26
引用第15樓sun2007-04-26 17:57發表的“”:
我好掛住可人兒呢..... [表情]
.......

盡量多來就是了
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-04-26
引用第17樓borisli882007-04-26 18:05發表的“”:
我所講既「當你付出既同時,你希望可以得到同等既待遇」,唔係指你有預謀要佢回報你,而係到你發覺你有需要佢幫忙但遭拒絕時既失望。點解你會失望呢?係因為你開口求救時你潛意識話你知,你之前幫過佢,佢能力許可下應該會幫番你,最後得到既回應竟然如此,話唔定會嬲自己之前太多管閒事。
佢果句「是你自己要付錢的,我又沒有迫你。」的確太絕情,但事後孔明去諗,佢當日身無分文仍然週圍去吃喝玩樂,身為朋友實在應該要勸止佢既行為,佢叫你出去而你又無提出意見時,佢想當然認為你已經默許佢既行為,咁既情況下,佢當然唔使講出口叫你請啦,所以佢後來回應「我又無迫你」咪講到理所當然咁囉!

從來無諗過一個人既思路居然可以咁偏頗...(唔係話你~話你所形容既人)
究竟係我地諗得太少太直腸直腦...
定係佢地先係異類...?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-04-26
引用第17樓borisli882007-04-26 18:05發表的“”:
佢當日身無分文仍然週圍去吃喝玩樂,身為朋友實在應該要勸止佢既行為

你呢點實在講得好o岩!!
不過當時年紀少, 只得十多歲, 思想比較直線, 朋友須要幫助, 只是想到幫, 定唔幫? 而完全沒有想過應該幫嗎? 要勸阻嗎? 幫要幫到何種程序? 要和他分析前路嗎? 幫他會害了他嗎?....等

現在人大了, 看東西多了, 會思前想後權衡輕重, 但那時候完全不懂分析, 只懂蠻幹, 但亦真的比較率真, 所以傷害也較深........
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-04-26
引用第19樓2007-04-26 18:17發表的“”:
從來無諗過一個人既思路居然可以咁偏頗...(唔係話你~話你所形容既人)
究竟係我地諗得太少太直腸直腦...
定係佢地先係異類...?

當然佢地先係異類............但這種異類似乎在社會上越來越多了.......
可能係外星人上身, 猿人襲地球???
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-04-27
引用第2樓melvin642007-04-25 18:27發表的“”:
友.緣(三)
不滿這東西好比癌細胞,很快擴散,本來與你情同兄弟姊妹,一旦對你不滿起來,往日你的幽默今天會變為刻薄;你的中肯見解會變為挑剔;你的開懷笑聲會變成噪音...等等,總之你的言行、樣貌以至只要是你的出現都是一種挑釁、一種污染。
.......

完全沒法不認同

令我拍案叫絕!!!!!!
只愛足球
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-04-27
引用第21樓melvin642007-04-26 18:32發表的“”:
當然佢地先係異類............但這種異類似乎在社會上越來越多了.......
可能係外星人上身, 猿人襲地球??? [表情]

我從來沒覺得他們有什麼問題...愛一個人...係他的心...唔係愛他的身...

總之他們不影響人...就應該可以得到平等的待遇...

這個世界基本上就充滿了小圈子...家庭核心就已經是小圈子...學校又是小圈子...
公司...社群滿是小圈子...為何他們不可能是小圈子呢?

只是他們認為你不會是他們的一類...未能可以完全了解他們的圈子吧...
縱使你跟他們可交心...那性方面的話題又怎樣? 會不會跟你詳詳細細的討論呢?
你又會明嗎? 可感受到嗎?

我們每個人都能擁有不同配搭的友誼...但未必能擁有天長地久的完美友誼呢...

我從前都有這類朋友...現在我還是每隔一段日子都會找她問候一下...
縱然她不會主動找我...但我心中明白...過去曾經是很要好的朋友...
始終都會有分離的一天...

現在心想...今天有機會可以再聚首一堂...你還會跟她說心事嗎? 她還是那麼了解你嗎?
你還會像從前一樣跟她抱頭痛哭嗎?

其實不是她變了...而是我改變了...........................................

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-04-27
引用第23樓sun2007-04-27 12:38發表的“”:
我從來沒覺得他們有什麼問題...愛一個人...係他的心...唔係愛他的身...
.......

我想.......SUN姐....你是不是誤會了我們的意思,
我們是在討論我那個無情的朋友, 你說的似乎是同性戀的朋友?

我從來一直沒有歧視同性戀, 上文曾提到, 我十多年前已有一班這類朋友,
只要他們不在我面前親熱就可以了~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-04-27
引用第22樓迪克2007-04-27 11:44發表的“”:
完全沒法不認同
.......

難得迪克SIR都俾面鼓勵~~

令你有共鳴實在太好了.....
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-04-27
引用第24樓melvin642007-04-27 15:45發表的“”:
我想.......SUN姐....你是不是誤會了我們的意思, [表情]
我們是在討論我那個無情的朋友, 你說的似乎是同性戀的朋友?
.......

我以一回三而已...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-04-27
引用第26樓sun2007-04-27 15:59發表的“”:
我以一回三而已... [表情]

回文的高手.....

回應你所說的. 現在和舊朋友出來聚會, 真的會些曾共你是知心好友, 現在卻溝通不到~ 有些朋友真的十年如一日, 說話方式, 思考模式, 完全一樣, 好處是令你有親切感, 但...卻真的溝通不了, 原因正如你所說, 是我自己變了........
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-04-27
引用第27樓melvin642007-04-27 16:07發表的“”:
回文的高手..... [表情]
回應你所說的. 現在和舊朋友出來聚會, 真的會些曾共你是知心好友, 現在卻溝通不到~ 有些朋友真的十年如一日, 說話方式, 思考模式, 完全一樣, 好處是令你有親切感, 但...卻真的溝通不了, 原因正如你所說, 是我自己變了........

怎可能用高手來形容我呢? 我只是說實況而已...

又是環境令我們不能停下來呢....

離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-04-27
我都試過比朋友hurt囉, 我個陣時賺二千銀人工, 不過我儲左成三千銀, 我個中學同學兼認同我老死o既人,

話見左份新工, 做sales, 我借左二千幾銀比佢買鞋買衫等等, 隔左好耐囉, 應該都有兩年啦, 我知道佢接左\

個project, 賺左兩萬幾commission, 我問返佢還錢, 佢答我: 係咩, 我爭你錢咩????