• 2593閱讀
  • 52回復

[原創]友.緣 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2007-04-27
引用第29樓雲佬2007-04-27 18:09發表的“”:
我都試過比朋友hurt囉, 我個陣時賺二千銀人工, 不過我儲左成三千銀, 我個中學同學兼認同我老死o既人,
話見左份新工, 做sales, 我借左二千幾銀比佢買鞋買衫等等, 隔左好耐囉, 應該都有兩年啦, 我知道佢接左\
個project, 賺左兩萬幾commission, 我問返佢還錢, 佢答我: 係咩, 我爭你錢咩????

臭坑出臭草麻...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線19283746
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2007-04-27
引用第29樓雲佬2007-04-27 18:09發表的“”:
我都試過比朋友hurt囉, 我個陣時賺二千銀人工, 不過我儲左成三千銀, 我個中學同學兼認同我老死o既人,
話見左份新工, 做sales, 我借左二千幾銀比佢買鞋買衫等等, 隔左好耐囉, 應該都有兩年啦, 我知道佢接左\
個project, 賺左兩萬幾commission, 我問返佢還錢, 佢答我: 係咩, 我爭你錢咩????

畢竟都隔左兩年,佢會唔會唔記得左呀?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2007-04-27

唉..........呢d"街數", 4位數字的, 起碼仲有3單係一去不回的, 4位數字以下的, 真係十隻手指都記唔哂, 分分鐘倒轉會有一日有人拿幾百蚊過來話還錢比我, 我會問返佢" 乜你有欠我錢咩.........?"
5位數字的.....果個人在破產當中, 欠我3萬, 但我只係佢云云債主中其中一個細股東........就算佢想還, 排隊都未到我...........
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2007-04-28
我好好彩
因為我淨係記得我d朋友

唔係我既朋友...記黎做咩?
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2007-04-28
引用第32樓melvin642007-04-27 19:55發表的“”:
唉..........呢d"街數", 4位數字的, 起碼仲有3單係一去不回的, 4位數字以下的, 真係十隻手指都記唔哂, 分分鐘倒轉會有一日有人拿幾百蚊過來話還錢比我, 我會問返佢" 乜你有欠我錢咩.........?"
5位數字的.....果個人在破產當中, 欠我3萬, 但我只係佢云云債主中其中一個細股東........就算佢想還, 排隊都未到我........... [表情] [表情] [表情]

有時現實講句.......
朋友間絕不要有錢銀瓜葛
否則友誼定必變質

如有朋友開口相求......
能力範圍以外......當然拒絕
能力範圍以內而你又決定借的話.......首先要抱有「已出之物」心態
雖知道追債比開口借困難不只百倍
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2007-04-28
引用第34樓borisli882007-04-28 02:34發表的“”:
朋友間絕不要有錢銀瓜葛
否則友誼定必變質
.......

開口追債真係勁難開口, 一開口佢地仲惡過你, "係咪唔信我呀!!" "果少少錢, 洗唔洗咁樣追我還呀?"....少少錢...咁你又唔還左先?

我之所以有數唔到咁多街數, 就係因為我都係當作已出之物, 真係唔記得左了, but, 呢兩年為免失財失義, 都儘量唔借比人了, 覺悟得係遲左d, 但好過冇到啦........
離線19283746
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2007-04-29
引用第34樓borisli882007-04-28 02:34發表的“”:
朋友間絕不要有錢銀瓜葛
否則友誼定必變質
.......

系呀,其實借左比人,就唔好遇人地會還,一系就唔好借.....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2007-04-29
其實對多朋友爭我$$

只係十蚊廿蚊就廢事追

實唔還
離線辛尼關
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2007-04-29
引用第37樓ryan_kewell_72007-04-29 03:49發表的“”:
其實對多朋友爭我$$
只係十蚊廿蚊就廢事追
實唔還

邊個咁9呀
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2007-05-04
引用第30樓sun2007-04-27 18:14發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
.......

你講乜野呀
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2007-05-04
引用第31樓192837462007-04-27 19:28發表的“”:
畢竟都隔左兩年,佢會唔會唔記得左呀?

換轉係你, 真係唔記得左都問清楚啦, 呢位老友同我講完個句說話調頭就行啦
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2007-05-04
引用第40樓雲佬2007-05-04 16:42發表的“”:
換轉係你, 真係唔記得左都問清楚啦, 呢位老友同我講完個句說話調頭就行啦

未遇過真的唔知世界上有很這樣的人, 人對他好, 佢地習慣左, 就變左好似奉旨咁, 唔會記住你對佢地做過乜....

我對上一份工, 有一段時間和一班舊同事經常夜晚去大排檔食消夜, 我和另一個叫克仔的朋友是當中兩個經常負責埋單的人, 其實唔只晚飯, 有時lunch和下午茶都係我地兩個, 不過晚餐條數較甘而已....
我同克仔係冇乜所謂, 當時我兩都沒女朋友, 較多錢用, 都覺得只要大家食開心便好, 所以都比錢比得好落意....
唯獨有一次, 又係大排檔食晚飯, 到飯後找數時, 各人均一貫扮唔知, 一係去廁所一係扮傾計, 我又慣性拿銀包出來, 跟著我發現銀包只得幾十元, 我同大家說, 大家的視線便一致的都望向克仔, 克仔:"我都係得幾十..."
跟著竟然靜哂.......大家好似遇上什麼難題一樣, 你眼望我眼, 狀甚無助....
當然在場連我和克仔大約8個人, 其中一人更帶著女友~
我見到佢地的反應我開始嬲嬲地, 我話, 駛唔駛咁徬徨呀? 冇人有錢咩? 冇人出聲.....咁我又話, 咁夾錢啦~~
大家開始極不願意地夾錢, 但佢地好有默契的都係拿二十蚊紙出來, 我見佢中有女朋友的那個原本是拿一百的, 但佢女友輕輕拉了他衫尾一下, 他又改拿了20.....
根本就唔夠啦, 我即刻火滾大罵, 你班友, 平時成日都係食我, 而家叫你地夾錢, 出20? 有冇搞錯?!?
佢地竟然七咀八舌的都說, 你有幾可請呀, 咪三兩次, 果次邊次邊次我都試過出多左啦...等等等等....我大訝!! 三兩次?? 一星期都唔止啦!! 食你地就開心, 邊個找數你地唔記住???
佢地仍然覺得自己冇問題, 我便嚷道:”得!你地好野!!" 跟著我便轉身走人, 跑過兩條街etc按了一千元, 然後跑返來, 佢地當然地仍然坐著扮冇野, 我叫伙計過來找了數, 其間一句說話都冇同佢地講, 找完錢我便一言不發返屋企, 從此除了工作上的事不再與他們傾談~~~
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2007-05-04
引用第41樓melvin642007-05-04 17:30發表的“”:
未遇過真的唔知世界上有很這樣的人, 人對他好, 佢地習慣左, 就變左好似奉旨咁, 唔會記住你對佢地做過乜....
我對上一份工, 有一段時間和一班舊同事經常夜晚去大排檔食消夜, 我和另一個叫克仔的朋友是當中兩個經常負責埋單的人, 其實唔只晚飯, 有時lunch和下午茶都係我地兩個, 不過晚餐條數較甘而已....
我同克仔係冇乜所謂, 當時我兩都沒女朋友, 較多錢用, 都覺得只要大家食開心便好, 所以都比錢比得好落意....
.......

嘩~~~~~~~~~~你話其中一兩個係咁就話啫 ,成班都係咁, 仲要女朋友在場個女仔都要

拉佢衫尾??????????成班都係人中之渣咋喎, 相信要頒個獎俾佢地, 我最憎人就係老奉, 成

班咁窮就唔好識女仔同出街食飯啦, 返屋企食公仔面啦, 真係想講粗口
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2007-05-04
引用第42樓雲佬2007-05-04 17:37發表的“”:
嘩~~~~~~~~~~你話其中一兩個係咁就話啫 ,成班都係咁, 仲要女朋友在場個女仔都要
拉佢衫尾??????????成班都係人中之渣咋喎, 相信要頒個獎俾佢地, 我最憎人就係老奉, 成
.......

咪就係law, 我一聽到你個朋友話我爭你錢咩? 就即刻諗呢班友仔....
其實有女果個平時都冇乜野, 衰在聽女朋友話.....

講粗口.....我當晚講左起碼廿句, 邊忍得到呢班友仔呀........
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2007-05-05
引用第41樓melvin642007-05-04 17:30發表的“”:
.......

你識果班真係................無朋友...

我就唔會同人計...但d人都會鐘意計...佢地通常都會同我講...

唔計就無朋友做...所以次次都計番的...唔建立在金錢上既友誼....

真係會長久d.....
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...