• 1593閱讀
  • 18回復

[原創]禮物 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Kenneth128

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-06-02
這時我第一次在好友貼的文章~希望大家多多支持

大家也應該曾經收過禮物,禮物大約可分為生日禮物,聖誕禮物,成績好,父母送的禮物等。以前收到禮物,就算只是一些便宜的禮物,可能都會好開心,但是
當你年紀越大,對禮物就會越黎越高。漸漸地,你就可能會忘記禮物本身的意義了。

有誰還會記起禮物是為什麼而送出?有誰會清楚收禮物的需要什麼,才考慮送什麼?他是有需要嗎?喜歡嗎?我有一個經歷,曾經在一次生日,收到4位不同的朋友,送上的4份禮物也是杯子。雖然他們都是我的摯友,卻沒有想過我是不是真的喜歡,對我有沒有需要,我曾想過他們會不只是為了敷衍我而隨便買些東西,來送給我這個“壽星仔”呢?

他們沒有清楚了解我喜歡什麼,便盲目送上他們認為我喜歡的東西。相反,和我相識不足半年的朋友,卻清楚知道我喜歡的球隊是車路士,在我生日便送上一個用車路士球衣為藍圖的坐墊。及後我向其他朋友詢問,原來他曾向我的多位朋友“請教“我喜歡什麼,不喜歡什麼,才決定買什麼給我作為生日禮物。縱使,只是數十元的禮物,我也能感受到這份禮物所蘊含的意義。也就因這次送禮物的事件,在我人生出現了一位”真正“的摯友,一位好知己。

收到禮物後,你還會感受那深層的意義嗎?還是去看它是何等價值的東西呢?
如果你能感受的話,就算是一根毛,你也會珍而重之。所謂的“千里送鵝毛,物輕情意重”,正是如此。相反,如果你只著重禮物的價值,就會變成“物重情意輕”。禮物就會變成一件沒有價值的東西,變成純粹金錢上的交易。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-06-02
支持原創文章

言歸正傳,送禮的確係一門大學問,最大前題當然唔可以「為了敷衍而隨便買些東西」,如果係咁情願唔送好過。但有時候,縱使係認識多年既朋友,亦未必肯定選中令人稱心滿意既禮物,所以我送禮物既第一原則,係一定要送一樣連自己收到時都會鍾意既野。

至於收禮物,我唔會要求佢地要買份我鍾意既野,但我希望唔好收"行貨",例如領呔、皮帶、銀包之類,反而唔介意收到無聊野,最緊要係有趣就掂!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-06-02
支持~

實在對於禮物, 有時真如雞肋~
對於行貨的禮物, 如相架匙扣等等, 相信大家都收了不少, 大家都知咩事, 反而不須詳細討論~
但有些人送禮物給你, 他不行貨, 但卻令你唔知好嬲定好笑~
例如我有一個朋友很喜歡送禮給人, 她對朋友很好, 會很有心去選, 他會選擇一些他覺得適合你的禮物,
每次都很用心用很時間搜購.......

但....他的品味卻.......
我上年新居入伙, 她送了一套茶具給我, 因她知我會喝茶, 而且有壺有杯, 一個新居, 總會用得著吧?
她是如是想, 似乎不能挑剔, 的確很實用...........只是, 那是一套米奇茶具.......我三十多歲人, 米奇?!?!?

她又試過送人地毯, 枱燈, 甚至豉油, 這都是她上朋友家作客後覺得該朋友有所須要才特地去買,
真的很有心......但...地毯是的士落標的那個半圓紅色的放大版; 枱燈也是極老套的款式; 豉油是只有她才覺得好味的特別新出品..............
怎樣? 怪責她嗎? 又說不出口............
離線Kenneth128
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-06-03
感激兩位熱情既回覆

呢篇係我岩岩交左既作文@@但係一路作,真係幾有FEEL,一諗番有4條友送埋同一樣野就真係

好似好友borisli88話既行貨咁......

melvin64你個FD都幾得意BO~送D咁既野俾你,佢一定係想你記得佢喇^^留番個心刻印象俾你

希望我下次POST文,你地都會支持我
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-06-04
咦~~~~我又唔係喎, 我對於禮物一向都唔重視, 而我重視係佢地o既心意啫
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-06-04
引用第4樓雲佬2007-06-04 11:25發表的“”:
咦~~~~我又唔係喎, 我對於禮物一向都唔重視, 而我重視係佢地o既心意啫

班兄弟明你既意思架啦....你結婚應該收到既全部都係......

心照就算....
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-06-04
引用第4樓雲佬2007-06-04 11:25發表的“”:

哈哈~我最鐘意人重視心意, 個個朋友都係咁, 年中慳唔少.......
離線weijian1988
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-06-04
for me i don care what present they give...

just have heart to give anything also good 1....
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-06-04
引用第5樓sun2007-06-04 12:19發表的“”:
班兄弟明你既意思架啦....你結婚應該收到既全部都係......
.......

又真係無相干o架喎
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-06-04
引用第6樓melvin642007-06-04 12:28發表的“”:
哈哈~我最鐘意人重視心意, 個個朋友都係咁, 年中慳唔少....... [表情]

咪話慳唔慳問題, 最重要係要諗送乜野好個吓慘, 一次半次就話易諗啫, 多年朋友個d真係乜

都送過哂
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-06-04
引用第8樓雲佬2007-06-04 12:50發表的“”:
又真係無相干o架喎
[表情] [表情] [表情]

話時話...師兄想要d咩禮物?

離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-06-04
引用第10樓sun2007-06-04 12:54發表的“”:
話時話...師兄想要d咩禮物? [表情]

這個嘛.......................................
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-06-04
引用第10樓sun2007-06-04 12:54發表的“”:
話時話...師兄想要d咩禮物? [表情]

唔係應該問我咩? 人家今日生日啊!
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-06-04
引用第12樓melvin642007-06-04 16:16發表的“”:
唔係應該問我咩? 人家今日生日啊! [表情]

我送個香吻比你
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-06-04
引用第12樓melvin642007-06-04 16:16發表的“”:
唔係應該問我咩? 人家今日生日啊! [表情]

夠未?