離線麻凡

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-07-10
在日本享負盛名有「平成國民作家」之稱的宮部美幸,共用了年時間完成這一套四本的長篇小說──《模倣犯》,此書共得了六項冠冕:
  1.2002年‘週刊文春’推理小說傑作「日本國內」第一名
  2.‘達文西’月刊「BOOK OF THE YEAR 2001」綜合排行榜第一名
  3.2002年最佳推理小說「日本國內篇」第一名
  4.第5屆司馬遼太郎奬
  5.第52屆藝術選文部奬科學大臣奬
  6.第55屆每日出版文化奬特別奬

最近重新看了這套三年多前的長篇小說,結果就如我當年第一次看一樣,一開始翻閱之後,便直看到結局才肯罷休!所不同的只是看得更用心。

故事由在公園垃圾箱發現一隻女右手腕開始,沿著線索一路追查,發掘出一連串肢解謀殺案。每個被殺者都有本身的故事,但彼此毫無關連之處,殺人動機成謎。在不斷的抽絲剝繭再三追查下,最後,真兇出現了,但警方卻陷入另一個謎團中...

這部書以追查多宗兇殺案作為故事骨幹,但卻不是本書的真正核心。作者對故事中環繞在兇案周邊的不同人物的細膩描寫才是真正牽動人心之處。本書用了非常冒險的手法鉅細靡遺地描述三十多個不同角色的生活、性格、背景及內心世界等,每一個人物都是平等的,各階層的人物都有極深刻的探討,在作者高明的敘述技巧下,讓人不會覺那些都是贅述,實在令人佩服!亦從中可以想像作者用了多少心機,做了多少資料搜集才有如此具規模的人物結構網,難怪本書要用五年時間才能寫完。

除了人物的刻畫外,兇案的發展與追查過程亦相當扣人心弦,章節的編排及意料之外的結局也令人拍案叫絕,和傳統的推理追兇小說表達手法迥然不同。宮部美幸的生花妙筆實在令我感動不已,真的很久沒有看到如此觸動情緒的作品。此書被歸類為推理小說,但我覺得她更應被包含為社會學、心理學、犯罪心理學、甚至文學和哲學小說。誠意為你推薦這部充實的長篇小說──《模倣犯》。
[ 本文被arsenal在2009-03-03 18:29重新編輯 ]
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-07-10
不知放在哪區,只好先放這裡了∼∼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-07-10
引用第1樓麻凡2007-07-10 11:50發表的“”:
不知放在哪區,只好先放這裡了∼∼ [表情]

謝!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-07-10
電影版【模倣犯】係唔係同一個故事呀
由中居正廣、木村佳乃領銜主演好似都幾吸引
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-07-10
引用第3樓borisli882007-07-10 14:26發表的“”:
電影版【模倣犯】係唔係同一個故事呀 [表情]
由中居正廣、木村佳乃領銜主演好似都幾吸引 [表情]

係同一個故事,電影聽講日本果邊反應幾好,我在有線睇過,如果套戲有80分,咁套書就有800分∼
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-07-10
引用第4樓麻凡2007-07-10 14:29發表的“”:
係同一個故事,電影聽講日本果邊反應幾好,我在有線睇過,如果套戲有80分,咁套書就有800分∼ [表情]

咁有時間都要睇下
原本諗住問凡兄借,但諗諗下都唔係咁好.....
第一...我睇書比較耐 (因為幾完一段往往又會揭返轉頭睇真 d)
第二...我好錫書,不論小說或漫畫,所以好怕借俾人會整皺
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-07-10
引用第5樓borisli882007-07-10 14:37發表的“”:
咁有時間都要睇下 [表情]
原本諗住問凡兄借,但諗諗下都唔係咁好.....
第一...我睇書比較耐 (因為幾完一段往往又會揭返轉頭睇真 d)
.......

既然你鍚書,我唔介意借比你∼∼
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-07-10
引用第6樓麻凡2007-07-10 14:39發表的“”:
既然你鍚書,我唔介意借比你∼∼ [表情]

係呀....就算睇自己買既書
都會剝低書套(如有)....
睇時都唔會打開超過 120 度角...
而且一定要用書簽...因為好憎 d 書俾人摺角
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-07-10
引用第7樓borisli882007-07-10 14:45發表的“”:
係呀....就算睇自己買既書
都會剝低書套(如有)....
睇時都唔會打開超過 120 度角... [表情]
.......

咁我更加放心, 要就隨時問我, 你唔好意思的話可以同我包好本書佢作為答謝~~
離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-07-13
兄弟..
可否登上有關資料...??
如作者 出版社...??
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-07-13
引用第9樓始希2007-07-13 14:21發表的“”:
兄弟..

你叫我兄弟叫得有點搞笑...

作者名稱我文中都有提到, 就是有「平成國民作家」之稱的----宮部美幸

至於出版社, 我返到屋企睇睇再話你知~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-07-13
兄弟..
頭先去商務行左轉....
竟然搵唔到
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-07-13
引用第9樓始希2007-07-13 14:21發表的“”:
兄弟..

我返到屋企了, 即刻幫你睇~~~

我的那一套是~~

一方出版

譯者---張秋明
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-07-13
引用第11樓borisli882007-07-13 15:46發表的“”:
兄弟.. [表情]
頭先去商務行左轉....
竟然搵唔到 [表情]

係呀兄弟.........

真係好難搵架, 當年我係在尖咀的page one 買第一第二冊, 之後第三第四冊係叫朋友在台灣幫我買返來,果時已睇完頭兩冊, 都唔知等得幾心急呀~~~

我記得太約一年多前在駱克道, 即sogo後面的其中一間上樓小書店見過有一套賣, 封面同size都唔同,
但一樣係4冊, 唔知同唔同出版社, 而其他地方都唔太留意到了........

唔知呢個消息幫唔幫到你.......
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-07-13
引用第13樓麻凡2007-07-13 18:36發表的“”:
係呀兄弟......... [表情]
真係好難搵架, 當年我係在尖咀的page one 買第一第二冊, 之後第三第四冊係叫朋友在台灣幫我買返來,果時已睇完頭兩冊, 都唔知等得幾心急呀~~~ [表情]
.......

睇黎最終都係要去「麻凡私書齋」借黎睇