• 4198閱讀
  • 111回復

這是一條 絕對會使你 迷失 的……"簡單"題目。 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2007-07-18
其實A唔使諗咁多
佢根本乜都無知道過, 淨係知道b定c要死, 不過對佢黎講無意義, 因為佢由一開始就知b/c其中一個要死, 佢要知既係會唔會bc都死(只有咁佢先無事), 而bc死呢個組合既機率係1/3

我覺得C就好似有d影響
因為C有另外一組, 淨係睇佢同B兩個, 死既可能只係B, 只係C, 或BC都死
未知B要死時, C既死亡率都係2/3, 但知道B要死後, 得返只係B死或BC都死
咁C要死既機會就真係變左1/2

不要忘記,足球是最快樂的!
離線tsang0701
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2007-07-18
1/2
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2007-07-18
只經肯定左B一定要活祭,肯定已經唔存在係「機會率」中..........

所以只剩二個人,其中一個要活祭,咁機會率一定係一半.........

另外,「活祭」同凡兄所講的「生存機率」又唔係相同.........

「活祭」未必死緊ge.............係咪

所以,你條題目又有問題...........
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2007-07-18
引用第62樓任天痕2007-07-18 23:08發表的“”:
只經肯定左B一定要活祭,肯定已經唔存在係「機會率」中..........
所以只剩二個人,其中一個要活祭,咁機會率一定係一半.........
另外,「活祭」同凡兄所講的「生存機率」又唔係相同.........
「活祭」未必死緊ge.............係咪
所以,你條題目又有問題...........
.......

引用第8樓麻凡2007-07-18 16:37發表的“”:

[表情] 你諗得太多了, 此題並沒有捉字蝨的意味在內, 純粹係講下個機率~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2007-07-18
引用第47樓borisli882007-07-18 19:21發表的“”:
「問題:究竟聽了守衛說的話後,現在A人去" 活祭 "機率是多少呢?」
我比較在意問題既兩點:
(1) 聽了守衛說的話後
(2) 現在 A人去" 活祭 "機率是
所以乙情況切合「後」同「現在」呢兩點......
我既答案估係 1/2
(打咁大篇野....答錯瘀死)
.......

放心, 唔須要怕瘀, 都講過呢條係一條較有爭議性的題目, 存在討論價值,
所以你的答覆係清楚表達到自己的意思且又係理性地討論的話,
已經值得贊賞同鼓勵, 何瘀之有~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2007-07-18
引用第53樓火鳳凰2007-07-18 21:00發表的“”:
各位答1/2既好友試諗諗,如果個答案咁簡單,A自己都講岩左,咁仲駛問大家咩? [表情]

哈~ 鳳凰兄往往都有精闢獨到的見解~~
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2007-07-18
引用第63樓麻凡2007-07-18 23:17發表的“”:
你諗得太多了, 此題並沒有捉字蝨的意味在內, 純粹係講下個機率~~

我知你呢條問題冇字蟊,但如果問題係有問題,就變成好有問題喇...........
離線赤迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2007-07-18
照字面睇~咁就1/2 la~'
a b c (3人)
死2個,有3個人(a b c)
e+有一個人死左(b)
je係得返(a/c)士但一個要死
je係死既組合得返(b+a) / (b+c)
je係 1/2機會  

但係有~冇咩可能咁易wo
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2007-07-19
若果已經抽左B出黎...咁係咪JE係淨番1/2 呢??

又如果..按數學咁計..AB既配搭~係應該
(1/3)(1/2)= 1/6

會唔會有無答案??
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2007-07-19
1/2 la, I think it's just conditional probability.

These are all the possible cases:
1-1: A will live, and the guard picked B
1-2: A will live, and the guard picked C
2-1: B will live, and the guard picked B
2-2: B will live, and the guard picked C
3-1: C will live, and the guard picked B
3-2: C will live, and the guard picked C

ANS
=> P(A lives) / P(guard picked B)
=> 1/2
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線eric_ah4
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2007-07-19
i think it is 1/2
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2007-07-19
總覺得會係模稜兩可的題目
但topic強調既"簡單"題目
好迷失

究竟樓主幾時開估?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2007-07-19
引用第71樓lamho2007-07-19 13:42發表的“”:
總覺得會係模稜兩可的題目
但topic強調既"簡單"題目 [表情]
好迷失 [表情]
究竟樓主幾時開估? [表情]

明天18:18開估~~

呢個期間大家可以再討論下, 我見好多好友都講得好好, 分析得好精闢, 亦都唔會因為意見唔同而出現爭拗場面, 非常理性, 即使答中與否, 已令我對好友們的質素再一次刮目相看~~
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2007-07-19
引用第72樓麻凡2007-07-19 13:52發表的“”:
明天18:18開估~~ [表情]
呢個期間大家可以再討論下, 我見好多好友都講得好好, 分析得好精闢, 亦都唔會因為意見唔同而出現爭拗場面, 非常理性, 即使答中與否, 已令我對好友們的質素再一次刮目相看~~ [表情]

「質素」係好友已經唔係咩話題,講文彩、講資訊、講老(我)、講專業..........呢度真係人才濟濟.......
離線eric_ah4
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2007-07-19
引用第73樓任天痕2007-07-19 13:58發表的“”:
「質素」係好友已經唔係咩話題,講文彩、講資訊、講老(我)、講專業..........呢度真係人才濟濟.......

而我就係.賭神