• 3681閱讀
  • 89回復

保衛皇后碼頭人士絕食 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線enter1214

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-07-28
(明報) 07月 27日 星期五 09:30PM
取保留皇后碼頭   本土行動三名成員下午開始絕食抗議,當局晚上發表聲明,表示並不認同。

三人下午四點半開始,進行無限期靜坐絕食,直至政府承諾,原址保留皇后碼頭為止。

發展局發表聲明指出,對於有個別人士為保
離線tsang0701
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-07-28
一齊去參加
離線matt-scorpio
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-07-28
灣仔街市, 太原街, 中環街市, 有排絕食
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-07-28
曾伯d字又話要擦,書展果幅邱比特又話不雅,天星皇后都話要拆........

香港遲下甚至係而家已經成為左國際笑柄
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-07-28
引用第3樓2007-07-28 12:13發表的“”:
曾伯d字又話要擦,書展果幅邱比特又話不雅,天星皇后都話要拆........
香港遲下甚至係而家已經成為左國際笑柄

曾伯d字......我覺得係有人煽風點火,趁皇后鬧得如火如荼既時候,再火上加油~(未必關政府事)
書展............無人向影視處投訴,影視處係唔會做野(雖然影事處今次中左計)
天星、皇后...有部份係政治手段,實情應該係不滿政府好似偏幫商人,只顧發展。
      集體回憶只係藉口,用黎煽情,實際係同政府搞對抗...

我覺得有d野政府係應該要做,市民都應該理智一d~唔好為反對而反對~~
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-07-28
引用第4樓tl91892007-07-28 12:24發表的“”:
曾伯d字......我覺得係有人煽風點火,趁皇后鬧得如火如荼既時候,再火上加油~(未必關政府事)
書展............無人向影視處投訴,影視處係唔會做野(雖然影事處今次中左計)
天星、皇后...有部份係政治手段,實情應該係不滿政府好似偏幫商人,只顧發展。
.......

政府個問題咪就係唔去manage民情
政府唔做但係在野黨派會做
政府既民望同認受性自然受負面影響
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-07-28
引用第4樓tl91892007-07-28 12:24發表的“”:
.......

你咪狠曾伯死得唔合時囉..... 政府試下清左去呀,民憤呀

佢d字係國際上有一定地位,你知唔知?

淫審呢個制度係無錯,但坐係入面班人係咩料呢?係咪有資格呢?係咪有一個人投訴都話要禁?
淫審處已經有好多前科架啦,前幾年米開朗基羅果個大衛像都評會不雅,笑死人咩..
書展果個邱比特更加唔使講,喂,要禁禁埋而家黃永玉展覽緊果d所謂既藝術品啦..

天星、皇后...有部份係政治手段,實情應該係不滿政府好似偏幫商人,只顧發展。      集體回憶只係藉口,用黎煽情,實際係同政府搞對抗...

好笑,我唔否認始終都係有d政治目的,但點解市民咁易比人煽動?
係因為呢個政府唔係由普選產生,無認受性..
當政府做出1d比較有爭議性既事情既時間,阻力當然好大...

仲有,係咪香港周圍都係變晒商場,高樓大廈先係最好?
何謂發展?
魚與熊掌不可兼得,有野始終需要放棄
重點係,要有一個具透明度既機制,比我地決定咩應該保留,咩應該拆
而家有個咁既機制咩?
上次評級完都可以一意孤行照拆,漠視民意

我覺得有d野政府係應該要做,市民都應該理智一d~唔好為反對而反對~~

某d人何嘗又唔係為反對反對派而反對 ?
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-07-28
社會上有好多唔同既意見,矛盾,咁好正常

最重要既係有無一個空間容納到不同既聲音...

究竟唔同立場,利益不一既人有無一個場所,制度可以比佢地互相妥協?咁好重要

當水就黎滾既時候,仲唔開蓋,比d氣散出黎,反而將個蓋壓得更加緊,個保只會爆..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-07-28
絕食,無意見。

個碼頭我係支持拆既。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-07-29
碼頭我都支持拆
集體回憶四個字已經被濫用

依家反對果班係後生仔
贊成拆既係老野
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-07-29
隨便你囉
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-07-30
引用第6樓2007-07-28 17:31發表的“”:

你咪狠曾伯死得唔合時囉[表情]..... 政府試下清左去呀,民憤呀

.......

市民無得怨架wo~
自己唔關心政治,令到政治人才凋零。
當大家都話政府無用既時候,我想問香港又有邊個人有才能,可以同時照顧社會大大小既民意,又阻止商人坐大。
即使有,大多不願從官
係咪普選一定解決到??
普選只係表現民主,但有民主背後唔代表有才能。
當然無人想見到通街都係商場,維港變左做河或半點兒歷史遺跡都無...
若果普選就解決到問題既,咁就一天光哂∼
但我相信大部份香港人都誤將普選同治「港」人才掛勾左
睇下台灣,都有普選la,但當政者係咪治「台」人才??

我覺得若要做呢類猶擊戰一般既抗議、絕食,效用認真不大,最多只是表達不滿。
既然知道指令由政府而出,我地呢班所謂既「民」就應該努力入政府做官。(係有才能既,無人可以阻止到你)

如期奢望一個自己不信任的政府,不如自己去建立一個屬於市民既政府
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-07-30
明知不可為而為之
50幾年歷史就話唔好拆...
咁HK永遠進步唔到
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-07-30
引用第11樓tl91892007-07-30 11:43發表的“”:
市民無得怨架wo~
自己唔關心政治,令到政治人才凋零。
當大家都話政府無用既時候,我想問香港又有邊個人有才能,可以同時照顧社會大大小既民意,又阻止商人坐大。
即使有,大多不願從官
.......

下...你做咩講到..政府做錯野既時候..做市民唔可以走出黎反應意見?

先唔評論呢件事(呢件事我係中立的)
就算抗議、絕食真係無用,甘市民都有表達既意願掛。
「我地呢班所謂既「民」就應該努力入政府做官」
我覺得一個地方總要有「民」來約束政府既行為,反對有可能係錯,但有時會係「提點」。
但我亦相信香港政府絕大部份事情係為香港出發。

「努力入政府做官」
對應番黎普選個段
究竟努力係唔係真係可以成為「政府高官」?
舉例:如果唐英年係民主派佢會唔會做到呢個位..
普選或者就係讓一d想「努力入政府做官」既人去做
令政府有更多不同意見

仲有普選係基本法規定的。係中央自己都話一定要行普選。
唔好成日拎「黑暗」既野黎做借鏡,我唔明點解唔可以向好方面諗
我相信如果香港行普選,出現你所謂既情況香港人不是蠢才卦,
其實如果香港普選行得好既話,對台獨成功與否係有一定程度影響。
[ 本文被三郎在2007-07-30 13:48重新編輯 ]
離線rubbish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-07-30
引用第6樓2007-07-28 17:31發表的“”:

你咪狠曾伯死得唔合時囉[表情]..... 政府試下清左去呀,民憤呀

.......

其實我想問,天星碼頭有咩咁值得保留?
因為佢係殖民統治下的遺物?
一個既無長久歷史,又無特殊事件發生的普通碼頭,有咩咁值得去保留?
連埃及有三千年歷史的神殿、中國有一千年歷史的張飛廟,都可以因為興建水壩而遷址原裝原技術重建。點解區區五十三年歷史的皇后碼頭唔可以?
如果政府話為左發展而要移平一個森林,咁當然要反對。一個妨礙市區發展的建築物,點解唔拆?又唔見有人話要保留唐樓?
唔拆,唔通擱置計劃,令灣仔交通繼續陷入無止境的深淵? 期間噴出的廢氣,因延誤所做成的經濟損失,損害係難以估計。

如果乜野都話要回憶,郁一d就話要保留的。人就唔洗進步了。

另一個問題,乜政府唔係普選出黎就無認受性?
我諗呢d都係建基於政府確實做唔到d咩成績出黎。
因為政府平時做d野俾人印象唔好,所以人先無咁支持政府。
另一個主因,其實係泛民不斷挑起市民對政府的反感,不斷於「雞蛋裡挑骨頭」,令人覺得政府無能。加上不斷硬銷「普選萬能論」,所以先做成認受性差的假象。

普選選出黎的真係好?睇下台灣,你覺得陳水扁的認受性夠高嘛? 普選出黎的,咪一樣意見分歧,而且仲做成泛政治化,日日拼政治,令到台灣民不聊生。

台灣都普選左個總統出黎,有民主過嗎? 咪一味玩去中國化

殖民時期,香港的總督都唔係普選出黎,而且香港人仲毫住話事權,咪一樣風平浪靜,大家都有啖安樂茶飯食。經濟又唔差,政策推行又順利。點解而家香港會咁亂,歸根究底都係泛民搞出黎,如果唔係佢地下下走黎挑起火頭,根本香港唔會咁著重政治。雖然話而家的政府未如理想,但咁代表要普選嗎?

香港而家就係太多人俾泛民所蒙騙。只要能夠洗人民的腦,聽從自己的話,自己就變成「主流民意」。就可以挾民意要脅政府。如果而家的香港,真係容許人民作主的話,咁香港就真係大亂了!
[ 本文被rubbish在2007-07-30 14:31重新編輯 ]