• 3685閱讀
  • 89回復

保衛皇后碼頭人士絕食 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2007-07-30
引用第11樓tl91892007-07-30 11:43發表的“”:
市民無得怨架wo~
自己唔關心政治,令到政治人才凋零。
當大家都話政府無用既時候,我想問香港又有邊個人有才能,可以同時照顧社會大大小既民意,又阻止商人坐大。
即使有,大多不願從官
.......

市民無得怨架wo~

.......有無諗過點解唔關心政治?
倒果為因
係因為長期以黎無一個制度去吸納一班真正有才能既人
搞到呢班人只能夠依附財團去生存,形成惡性循環....
導致缺乏政治人才正正就係呢個制度本身

當大家都話政府無用既時候,我想問香港又有邊個人有才能,可以同時照顧社會大大小既民意,又阻止商人坐大。
即使有,大多不願從官

閣下咪反過黎講出一個事實,就係班有料既人唔肯從政...
點解?我講過好多次

係咪普選一定解決到??
普選只係表現民主,但有民主背後唔代表有才能。

又普選只係表現民主又唔代表有才能,組織好先講啦....
講黎講去咪又係呢樣:超,我地選出黎既未必係一個最好既領袖,咁不如唔好選啦
大家諗下,因為選出黎既未必係最好而放棄,否認普選既價值,講得通咩?
反過黎諗,乜由北京欽點既,就會係最好既選擇?
奴性..

當然無人想見到通街都係商場,維港變左做河或半點兒歷史遺跡都無...
若果普選就解決到問題既,咁就一天光哂∼
世界上無一個完美既政治制度,如果有人當普選係萬能既果個真係百痴...

但我相信大部份香港人都誤將普選同治「港」人才掛勾左
睇下台灣,都有普選la,但當政者係咪治「台」人才??

又唔見你提戴卓爾夫人,列根?
台灣自蔣經國先生開放黨禁幾多年?
歐美既民主發展左幾百年先好似而家咁完善,但都無辦法避免選出一d垃圾
何況係台灣?台灣既民主而家就好似一個bb仔咁,牙牙學語
而且咩係好?咩係壞?
一個領袖做既事往往都係受制於當時各方面既環境,每一個領袖都有自己既局限

普選,唔係,應該係民主憲政制度,佢係政治上最寶貴既就係有一種自我清洗既能力
呢樣我提過好多次,都厭

參照佢地既經驗,台灣有咁既成就已經好了不起...
好過某d人仲沉迷係一國兩制,港人治港呢個笑話

我覺得若要做呢類猶擊戰一般既抗議、絕食,效用認真不大,最多只是表達不滿。
既然知道指令由政府而出,我地呢班所謂既「民」就應該努力入政府做官。(係有才能既,無人可以阻止到你)

天真 ...
走左入建制之後你可以做到d咩?
因為效用唔大而放棄,咁同我點食飯都係食唔飽,今日食完聽日又餓,不如唔好食啦?
同咁既邏輯有咩分別?

如期奢望一個自己不信任的政府,不如自己去建立一個屬於市民既政府

由頭到尾我地咪爭取緊呢樣囉
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2007-07-30
引用第13樓三郎2007-07-30 13:38發表的“”:
[表情] 下...你做咩講到..政府做錯野既時候..做市民唔可以走出黎反應意見?
先唔評論呢件事(呢件事我係中立的)
就算抗議、絕食真係無用,甘市民都有表達既意願掛。
.......

唔係既...只係想從另一面諗下je..
而家講到好似 保衛皇后碼頭就一定arm咁~
但我覺得,有時d野係好難顧存所有野。
點解要攪到政府一定錯,民意一定arm咁呢??

講真,其實大家都係為左自己je。點解「你同我爭野就係你錯,但我同你爭野我又無錯」呢?
大家同為「爭」,究竟誰是誰錯,邊個知??點去定??
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2007-07-30
引用第9樓victorally2007-07-29 13:56發表的“”:
碼頭我都支持拆
集體回憶四個字已經被濫用
依家反對果班係後生仔
贊成拆既係老野 [表情]

超級贊成

連一個8 歲既細路女/小學生都話唔好拆...
細路....我驚你連呢個pier用黎做咩都未知
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2007-07-30
引用第14樓rubbish2007-07-30 14:25發表的“”:
其實我想問,天星碼頭有咩咁值得保留?
因為佢係殖民統治下的遺物?
一個既無長久歷史,又無特殊事件發生的普通碼頭,有咩咁值得去保留?
連埃及有三千年歷史的神殿、中國有一千年歷史的張飛廟,都可以因為興建水壩而遷址原裝原技術重建。點解區區五十三年歷史的皇后碼頭唔可以?
.......

一個既無長久歷史,又無特殊事件發生的普通碼頭,有咩咁值得去保留?
連埃及有三千年歷史的神殿、中國有一千年歷史的張飛廟,都可以因為興建水壩而遷址原裝原技術重建。點解區區五十三年歷史的皇后碼頭唔可以?
如果政府話為左發展而要移平一個森林,咁當然要反對。一個妨礙市區發展的建築物,點解唔拆?又唔見有人話要保留唐樓?
唔拆,唔通擱置計劃,令灣仔交通繼續陷入無止境的深淵? 期間噴出的廢氣,因延誤所做成的經濟損失,損害係難以估計。

你d point我唔想回應,不如你自己上網睇下其他forum對呢件事既討論好過

如果乜野都話要回憶,郁一d就話要保留的。人就唔洗進步了。

何謂郁d?

另一個問題,乜政府唔係普選出黎就無認受性?
我諗呢d都係建基於政府確實做唔到d咩成績出黎。
因為政府平時做d野俾人印象唔好,所以人先無咁支持政府。

反辯你之前...
我想暸解你點理解何謂政府既認受性?

另一個主因,其實係泛民不斷挑起市民對政府的反感,不斷於「雞蛋裡挑骨頭」,令人覺得政府無能。加上不斷硬銷「普選萬能論」,所以先做成認受性差的假象。

欲加之罪何患無辭,我諗你真係好唔了解認受性呢三個字
我唔敢講我可以好清楚咁解釋,但未知於去到你呢個地步

普選選出黎的真係好?睇下台灣,你覺得陳水扁的認受性夠高嘛? 普選出黎的,咪一樣意見分歧,而且仲做成泛政治化,日日拼政治,令到台灣民不聊生。

意見分岐=無認受性
....對住你我真係咩都講唔出?

台灣都普選左個總統出黎,有民主過嗎? 咪一味玩去中國化

乜民主同去中國化有關係咩....?

殖民時期,香港的總督都唔係普選出黎,而且香港人仲毫住話事權,咪一樣風平浪靜,大家都有啖安樂茶飯食。經濟又唔差,政策推行又順利。點解而家香港會咁亂,歸根究底都係泛民搞出黎,如果唔係佢地下下走黎挑起火頭,根本香港唔會咁著重政治。雖然話而家的政府未如理想,但咁代表要普選嗎?
你都識講係殖民時期,英國人做到既中國人真係做到,我從來都唔相信?
相過黎諗你有無諗過點解殖民時期香港咁掂呀?
仲有係咪如果經濟好,食飯食就甘心做統治者既奴隸呀?
奴才??

香港而家就係太多人俾泛民所蒙騙。只要能夠洗人民的腦,聽從自己的話,自己就變成「主流民意」。就可以挾民意要脅政府。如果而家的香港,真係容許人民作主的話,咁香港就真係大亂了!

救命
又洗腦又變主流民意,唔係主流既民意又點要挾政府呀?
聽你講野我自己都一頭霧水
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-07-30
引用第15樓2007-07-30 15:25發表的“”:
市民無得怨架wo~
.......

普選出黎既特首咪又係要向中央交代,特首同國家總統好唔同,本身受著好多限制,呢個係香港既特色

無錯,我都贊成普選對某幾方面係會好d~(起碼可以揀我覺得有用既人)
況且,由頭至尾我都無話過唔好抗議、唔好普選。
只係你講到抗議、普選就解決到所有問題咁,就好似有d偏激,不盡同意~

香港人唔關心政治 同 香港缺乏政治人才
無論邊個是果邊個是因都好,呢兩個經係今日香港既問題。
正如你相信抗議可以爭取到打破惡性循環、打破建制的機會一樣
  我都相信走入建制可以爭取到打破惡性循環、打破建制的機會,(起碼可以汲取行政的經驗)。

單靠普選,變的只是特首。若果今日都無人(特別指人才)願意準備自己,走入政府。
他日普選以後,政府其實仍然是無人可用。
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-07-30
引用第16樓tl91892007-07-30 15:35發表的“”:
唔係既...只係想從另一面諗下je..
而家講到好似 保衛皇后碼頭就一定arm咁~
但我覺得,有時d野係好難顧存所有野。
點解要攪到政府一定錯,民意一定arm咁呢??
.......

每件事都有人持不同想法..

民意係大部份人認為...無一定wo...

就正如普選問題上..都無話邊個岩邊個錯

何來一定?
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-07-30
引用第19樓tl91892007-07-30 15:56發表的“”:
普選出黎既特首咪又係要向中央交代,特首同國家總統好唔同,本身受著好多限制,呢個係香港既特色
無錯,我都贊成普選對某幾方面係會好d~(起碼可以揀我覺得有用既人)
況且,由頭至尾我都無話過唔好抗議、唔好普選。
只係你講到抗議、普選就解決到所有問題咁,就好似有d偏激,不盡同意~
香港人唔關心政治 同 香港缺乏政治人才
無論邊個是果邊個是因都好,呢兩個經係今日香港既問題。
正如你相信抗議可以爭取到打破惡性循環、打破建制的機會一樣
  我都相信走入建制可以爭取到打破惡性循環、打破建制的機會,(起碼可以汲取行政的經驗)。
單靠普選,變的只是特首。若果今日都無人(特別指人才)願意準備自己,走入政府。
他日普選以後,政府其實仍然是無人可用。
.......

「抗議」係每一個「自由社會」賦予人民反應意見的權利。香港都見偏激?其實你有無睇國際新聞..?
「香港人唔關心政治同香港缺乏政治人才」

第一我覺得比以前進步緊,其實咩叫唔關心?
第二人才係唔係一定要支持中央,而家做高官條件先要「愛黨」,之前我問過你「唐英年如果係民主派佢做唔做而家呢個位」?某程度上我覺得而家呢個800人制度係阻塞人才既制度

人才..你好似覺得中央搵番黎既一定就係「人才」?
香港回歸自今兩個特首
第一個係人才?應該唔係啦
第二個係,我都同意曾蔭權係
將來
第三個估係唐英年吧...佢都係無咩反感
第四個...
又有幾多個曾蔭權、唐英年存在?
擔心普選會揀唔到人才?即係話香港幾百萬人係蠢材中央八百人就會係智者?
其實兩個制度都有呢個風險存在

點解呢個topic會講普選
[ 本文被三郎在2007-07-30 16:31重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-07-30
引用第14樓rubbish30-07-2007 14:25發表的“”:
.......

引用第12樓層壓式BanQ11-05-2007 07:46發表的“”:
講真,皇后碼頭都搬左幾次啦,又唔係一開始就係果度。
現在都話填完海,重置囉。既然人地話所謂既「本身意義」大過個建築,
與其重置完放係陸上或係海邊,我覺得個實際意義都唔大。
(當然可以否決重置係陸上,但原址重建個意義大咩?)

什麼「一體」?如果係一體既,當年就唔會不停咁搬完又搬啦。
根本就無野來講,先拉埋一齊來講。

當年美利樓都話好有保育、歷史既價值架,
咪又係一樣比當時英治時期既人拆散成一舊舊再搬左去赤柱「砌返」。

所以我好老實講,對我真係毫無價值。
所謂「集體回憶」,就算遲多十幾年有仔女長大成人後,
我都無咩野可以講俾他們聽,因為連我甚至好多人連碼頭係邊都唔知。

引用第13樓層壓式BanQ11-05-2007 07:57發表的“”:
個碼頭都已經變左幾次,
皇后碼頭太過簡單,除左塊牌,其他都無乜歷史價值。
真係有價值既,要保留既,一 d 相,加果塊牌,
放係個博物館其實已經夠晒。

係先有皇后碼頭同愛丁堡廣場,之後先再起大會堂,
中間無記錯相隔佐接近十年既時間。
大會堂既出現只係因為愛丁堡前面有空地發展,先選果度。
本身都唔關所謂既「一體式建築」。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-07-30
是否急需普選行政長官?普選行政長官並不見得對香港的發展有幫助。

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-07-30
引用第23樓層壓式BanQ2007-07-30 17:47發表的“”:
是否急需普選行政長官?普選行政長官並不見得對香港的發展有幫助。

由此至終..我自己無要求過馬上進行
我只係想聽下政府會大約邊年舉行?會點做

就算在預定年份做唔到都得...至少拿出個誠意..
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-07-30
引用第21樓三郎2007-07-30 16:17發表的“”:
「抗議」係每一個「自由社會」賦予人民反應意見的權利。香港都見偏激?其實你有無睇國際新聞..?
「香港人唔關心政治同香港缺乏政治人才」
第一我覺得比以前進步緊,其實咩叫唔關心?
.......

死火....睇黎我表達真係唔夠清晰...
我講既「偏激」係指 傑 講到普選同抗議好似解決到一切問題咁..

唔係指香港既抗議
離線kidd11
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-07-30
引用第23樓層壓式BanQ2007-07-30 17:47發表的“”:

是否不需要急需普選行政長官?不普選行政長官並不見得對香港的發展有幫助。

不要問似是疑非的問題
離線kidd11
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-07-30
香港擁有>95%的literacy rate,仲有好強大的midde class
LC/DC 平均投票率高過50%
香港任何時間都適合普選
普選是公民權利,而普選可以增加特首的認授性
香港應該盡快實行普選
當然,礙於政治現實,普選方案可以比較保守

講番碼頭
我個人非常respect絕食人士
佢地無任何政黨背景,完全是出於本土意識以及對香港的熱愛
有好人會覺得佢地係白痴
但歷史上任何運動,都仲有一班"白痴"帶頭,最後促成了社會進步
相信往後將會有更多保育運動的出現
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-07-30
引用第26樓kidd1130-07-2007 19:43發表的“”:
是否不需要急需普選行政長官?不普選行政長官並不見得對香港的發展有幫助。
.......

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-07-30

維持依家四不象既政治制度更加唔見得對香港既發展有幫助