• 3680閱讀
  • 89回復

保衛皇后碼頭人士絕食 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2007-07-30
引用第21樓三郎2007-07-30 16:17發表的“”:
擔心普選會揀唔到人才?即係話香港幾百萬人係蠢材中央八百人就會係智者?
其實兩個制度都有呢個風險存在
.......

話香港無政治人才所以唔普選
我真係覺得好好笑
唔通北京欽點既董建華同曾蔭權唔係香港人咩
大家都係同一個pool度簡人,點解要北京先搵到適合人選
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2007-07-30
引用第27樓kidd112007-07-30 20:02發表的“”:
講番碼頭  
我個人非常respect絕食人士
佢地無任何政黨背景,完全是出於本土意識以及對香港的熱愛
有好人會覺得佢地係白痴
但歷史上任何運動,都仲有一班"白痴"帶頭,最後促成了社會進步
相信往後將會有更多保育運動的出現
.......

同意
佢地係咪爭取緊應該爭取既野唔係最重要
但最少佢地會出黎爭取佢地覺得岩既野
離線CxRonaldoNo7
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2007-07-30
引用第23樓層壓式BanQ2007-07-30 17:47發表的“”:
是否急需普選行政長官?普選行政長官並不見得對香港的發展有幫助。

起碼唔洗比中央玩......
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2007-07-30
引用第32樓CxRonaldoNo72007-07-30 21:06發表的“”:
起碼唔洗比中央玩......

唔比中央玩就等於不受控制

記住一樣野

特首除左對香港負責之外,都要同中央負責

唔比中央控制就唔可能上到特首

基本法係內地出的

唔比中央控制係一件唔可能既事
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2007-07-30
大家係唔係要唸真D

真係值得保存

離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2007-07-30
嗰班死傻仔真係好鬼好笑

個地方係屬於香港政府,叫你走你又唔走,仲敢話政府叫人走係殘忍嘅行為

政府可以告你霸佔官地呀

今日走去司法覆核,又唔見你一早去,係要等到最後一日先司法覆核

係咪因為絕食搞到冇氣冇力呀

咁你又有氣有力咁行入法院,會唔會你喺車上食飯呀

想政府等法庭裁決先行動,你當政府係細路仔呀,當然拆咗佢先啦

民主黨仲過份,計好時間走出嚟攞著數,你係有心幫佢哋就一早啦,係要等到差唔多最尾就走出嚟

民主黨你班人博咩呀

係咪博最後真係保留到碼頭就同人講:我民主黨有份保留碼頭呀,唔係我叫佢哋司法覆核,個碼頭已經冇咗,請大家喺區議會支持我哋

你係咪想咁講呀

班小學生太單純,今日就話保留,十幾年後咪又話要拆。

你認為起條橋可以隨便搵第二個地方起就起呀,係嘅話政府就做咗啦

成個規劃政府用咗幾多錢呀,你估規劃嗰班人做義工呀
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2007-07-30
狄娜,你今晚講啲班「被人利用、逢中必反嘅傻仔」喺晒皇后碼頭呀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2007-07-31
係「一國」之下先有「兩制」。

香港既行政長官要聽命於中央,對中央負責係好合情合理。

我支持普選,但我並唔急於要普選。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2007-07-31
唔好 off-topic,

碼頭,我係支持拆既。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2007-07-31
引用第38樓層壓式BanQ2007-07-31 00:21發表的“”:
[表情] 唔好 off-topic,
碼頭,我係支持拆既。

我係覺得天星後

唔少人抽下水........

離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2007-07-31
引用第39樓CKL2007-07-31 01:20發表的“”:
我係覺得天星後
唔少人抽下水........
.......

有著數點解唔搵

搵一搵就打擊政府
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2007-07-31
引用第38樓層壓式BanQ2007-07-31 00:21發表的“”:
[表情] 唔好 off-topic,
碼頭,我係支持拆既。

單純就皇后碼頭黎講我講得拆唔拆都無所謂
不過政府有需要建立一個有足夠認受性既機制決定邊d建築物可以拆、邊d唔應該拆
否則依類抗爭只會不斷發生
離線rubbish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2007-07-31
引用第18樓2007-07-30 15:41發表的“”:
其實我想問,天星碼頭有咩咁值得保留?
因為佢係殖民統治下的遺物?
一個既無長久歷史,又無特殊事件發生的普通碼頭,有咩咁值得去保留?
連埃及有三千年歷史的神殿、中國有一千年歷史的張飛廟,都可以因為興建水壩而遷址原裝原技術重建。點解區區五十三年歷史的皇后碼頭唔可以?
.......

非常好的迴避問題,俾個good你

咁你講下,皇后碼頭究竟有咩咁值得保留?
咩都唔講就叫人睇forum,我夠識得叫你睇報紙囉

>何謂郁d?
你講得出皇后碼頭有咩值得保留,咪唔係郁d

>欲加之罪何患無辭,我諗你真係好唔了解認受性呢三個字
>我唔敢講我可以好清楚咁解釋,但未知於去到你呢個地步

你又何嘗唔係? 你連解都無解過就話我唔識
我承認可能對認受性一詞有誤解,咁你又唔解釋一下?
認受性一詞係你帶出先,我誤解左,你唔解釋,一味係到踩,呢d係辯論的應有態度?

>意見分岐=無認受性
>乜民主同去中國化有關係咩....?

我從來無講過
請你認真咁睇一次,我係開左新段出黎講。我呢一句係想帶出「普選非萬能」,並唔係你所講的野。
請你重新解釋一下,普選真係等民主?
去中國化只不過係一個毫無民主的例子,你認為,陳水扁有係搞「去中國化」前有民主過嗎?
當成千上萬的人要求佢下台,佢有民主過嗎?
既然連台灣都係搞成咁,難道你認為,普選出黎的特首,就一定會聽取市民的意見?
請不要迴避問題!

>你都識講係殖民時期,英國人做到既中國人真係做到,我從來都唔相信?
>相過黎諗你有無諗過點解殖民時期香港咁掂呀?
>仲有係咪如果經濟好,食飯食就甘心做統治者既奴隸呀?
>奴才??
亂了,你係到講咩?
外國的月亮特別圓?
我係想講,殖民時期,英國人統治,香港人無話事權,都一樣係咁樣生活落去。又唔見有人出黎叫普選?
相反97一回歸後,一班偽民主派就出黎大叫普選,兼將香港好多野都泛政治化,先會令大家咁著重「普選」,我諗,如果唔係偽民出黎大叫普選,其他香港人都唔會再要求呢個表面好似好好的野。

>救命
>又洗腦又變主流民意,唔係主流既民意又點要挾政府呀?
>聽你講野我自己都一頭霧水
乜好難明咩
如果唔係泛民日日叫「普選」,你估而家的香港人會唔會咁熱衷。
好簡單,舉個例子,「外國的月亮特別圓」,科學上明知係錯的。但係只要你身邊的人每日都咁樣同你講:「外國的月亮真係特別圓架」,咁假以時日,你亦都會相信。
透過呢個例子,咁你明未? 泛民就係用呢一招,成功呃左一班無知婦孺相信佢地。大學生們都咁熱衷遊行,就係受佢地的影響。
明了呵?咁唔好再迴避問題

後補一下,泛民之所以咁著重要普選,係因為而家香港仲有人相信同支持佢地。呢班相信同支持佢地的人就會成為佢地的政治推動力,有左普選,呢d推動力就會變成真正的利益,最理想,就係靠呢班人做特首,食極高的人工。有無發覺泛民叫普選叫得越黎越凶,而支持佢地、參加遊行的人越黎越少?就係因為,佢地知道普羅市民開始對佢地反感,支持度每況逾下,再唔實行普選,佢地的政治飯就再食唔落。
如果佢地真係想有普選,不滿而家的政府,就應該辭去所有的職務,每日都上街遊行,做民主鬥士,咁就真係好有誠意想要普選了。呢班咁的一方面反對政府,另一方面食皇家飯的牆頭草,咁你都仲信佢地,醒醒啦!

學下你講的,如果你想知多d點解普選對佢地真係重要成咁,又或者想知普選的唔好處,睇多d報紙的專欄啦 (後補:不過唔係爛果報喎)
[ 本文被rubbish在2007-07-31 09:10重新編輯 ]
離線rubbish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2007-07-31
引用第24樓三郎2007-07-30 18:11發表的“”:
就算在預定年份做唔到都得...至少拿出個誠意..

其實我好認同一個講法:普選唔係中央唔肯,係香港人自己表現得太差
見到台灣的例子,中央仲會夠膽放手由香港搞普選?
如果一個地方,連對祖國的愛國同歸屬感都無的。實行普選即係要將呢個地方分裂出去,最後又係以非一般手段收番。
台灣真係一個好好的例子....
如果大家仲係相信同支持泛民的話,其實無可能有普選。只要佢地掌權,就會對中央不利,呢點好容易見到。既然如此,中央又點會冒險?
加上,如果一實行普選,政客們就會為左選票,爾虞我詐,抹黑對手,上左台的,日日拚政治,對香港的發展,其實係百害無一利。例子...又係台灣
不過香港未負晒全責,中央共產黨都要負少少責任。佢地的歷史俾左佢地教訓:「民主係奪權的手段,獨裁係統治的方法」,佢地的政權都係咁樣得番黎,試問,佢地又點會咁輕易放過泛,等佢地做出對自己不利的事?
只要香港顯現出上下團結一致,一心為祖國好。普選....唔係無可能
離線rubbish
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2007-07-31
引用第34樓CKL2007-07-30 23:38發表的“”:
大家係唔係要唸真D [表情]
真係值得保存
[表情] [表情] [表情]

政府好似已經推出原址重置的方案
政府已經讓步,咪大家一人退一步囉