• 6789閱讀
  • 64回復

[緊急]情況非常嚴重:請討論近日伺服器出現的問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2007-08-26
引用第29樓火鳳凰2007-08-26 15:51發表的“”:
限制人數?
限制人數並唔能夠解决 server 老化既問題,短期內作用只可以 discourage 人上來,與論壇本身既方針背道而馳。如果又唔可以 upgrade server 增加吞吐量,不如將「賽事直播」摺埋,橫掂直播時段一定死壇,有「直播」等於冇!

但係增加吞吐量即等於要額外租/換一部server

都係返番去果個問題

錢,同埋由錢衍生出來既更多問題
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線CxRonaldoNo7
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2007-08-26
引用第30樓垃圾桶2007-08-26 15:55發表的“”:
錢,同埋由錢衍生出來既更多問題

冇問題係不攻自破 就算幾煩 我地都一定要解決
要解決$o既問題 就要建立完善o既收費制度
我地係咪應該由呢方便入手討論呢?
不如大家諗下有咩方案可以建立我地o既收費制度la
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2007-08-26
引用第31樓CxRonaldoNo72007-08-26 17:28發表的“”:
冇問題係不攻自破 就算幾煩 我地都一定要解決
要解決$o既問題 就要建立完善o既收費制度
我地係咪應該由呢方便入手討論呢?
不如大家諗下有咩方案可以建立我地o既收費制度la

我本來想提議一個收費制度,
但我一路寫,愈多問題我諗到
收費我覺得行唔通
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2007-08-26
引用第32樓阿諾2007-08-26 17:46發表的“”:
收費我覺得行唔通

我都諗到幾個 但係已經諗到好多問題......
主要都係"公平"上o既問題......

其實收費制度合唔合理係由各位接唔接受到而衡量
唔係話行唔通 只係我地未到討論/比較各人意見姐.....
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2007-08-26
引用第32樓阿諾2007-08-26 17:46發表的“”:
收費我覺得行唔通

會唔會都寫左出黎先
大家探討下者
或者因而諗到一個好既解決方法呢
又或者confirm收費真係行唔通,咪死左條心諗其他方法lor
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2007-08-26
引用第33樓CxRonaldoNo72007-08-26 17:52發表的“”:
我都諗到幾個 但係已經諗到好多問題......
主要都係"公平"上o既問題......
其實收費制度合唔合理係由各位接唔接受到而衡量
.......

我覺得真係收費既話,我覺得肯俾錢既會員一定唔可以多
我覺得頂龍係20個...

但我諗到最大既問題係:
俾錢會員犯左事,係嚴重到促以ban acc,點算?
咁如果俾俾下唔俾,又點?

我覺得[利益]上既問題係唔知點處理...
亦即係你所講既公平....
離線enter1214
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2007-08-26
請問大家講的收費制度是什麼様的計劃呀???????
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2007-08-26
引用第35樓阿諾2007-08-26 18:02發表的“”:
我覺得真係收費既話,我覺得肯俾錢既會員一定唔可以多
我覺得頂龍係20個...
但我諗到最大既問題係:
.......

犯規當然要ban
你有見過玩online game o既人比完$可以無事嗎?

問題o係持續收費上.......

利益真係冇得計.......
想保持論壇o既穩定 就要大家無私o既奉獻
奉獻同利益 點比較呢.....
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2007-08-26
引用第37樓CxRonaldoNo72007-08-26 18:16發表的“”:
犯規當然要ban
你有見過玩online game o既人比完$可以無事嗎?
問題o係持續收費上.......
.......

我個人就主張換server
但其實,就算我地肯俾,
最終決定權,是在於壇主批唔批准我地作出無私的奉獻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2007-08-26
最簡單o既收費計劃.....學online game咁
用$對換好友元,交易幣

但係o係年頭 桶兄先因為好友元過剩而對某功能實行收費
o依家又增加製造好友元....不太好
而且呢個收費一直存在
#每通過網絡支付 1元, 可獲得論壇交易幣 10 個
如果要認真實行 一定要對價格有所調整

另外 我地要進行投票 睇下多唔多人願意比$換
確保每月千幾蚊收入.....
離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2007-08-26
引用第39樓CxRonaldoNo72007-08-26 18:25發表的“”:
最簡單o既收費計劃.....學online game咁
用$對換好友元,交易幣
但係o係年頭 桶兄先因為好友元過剩而對某功能實行收費
o依家又增加製造好友元....不太好
.......

假設你這個意思可實行
我估我地俾錢都係經銀行支付戶口

咁有左你所講既交易幣,又可以有甚麼額外功能?
因為依家我地所用既功能,都係經由好友元轉去交易幣,再購買功能\

好友元重可唔可以轉去交易幣?

有左交易幣,好友元可以做d乜?

假約你這個意見實行,咁樣我覺得會出現一個混淆
離線winstonlam
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2007-08-26
I don't know what use up server resource during peak hours but how about considering:-
1) impose limitation file size of members signature file.
2) offer "text only" version during weekend English Premier League game time.
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2007-08-26
一係係英超直播時整多一個副壇 ..

將會員分流係呢度同副壇

咁每個壇既人數多極都有限 .. 又會唔會好 d ?

-----------------------------------------------

如果覺得又唔夠熱鬧 .. 咁不如例如有同時間有 6 場波

咁就預先分明邊 3 場波係邊個壇 , 邊 3 場波係邊個壇 , 又得唔得呢 ?
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2007-08-26
完全唔建議收費
我肯定咁樣會流失左大量既好友

收費論壇多數有埋完善既BT檔比你..
可以方便你地dl野

好友有咩吸引到人地去比錢?
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2007-08-26
咁以後咪會淨番d較為資歷耐d既會員..
有班識左耐d既會員..
可以1齊吹下水或者吸引到佢地比錢

咁d新會員呢?
有咩吸引到佢地比錢?
新聞?yff推介?