• 8520閱讀
  • 107回復

[緊急]集中討論:死壇、食post 既原因所在! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2007-08-27
引用第2樓迪神2007-08-27 09:49發表的“”:
係唔係update過論壇既version同埋多左咁多工具攪到咁架? [表情]

桶少,迪迪仔呢個假設成唔成立?

另外,我想問清楚。宜家個伺服器係咪係個供應商到?定係我地自己出伺服器,供應商只係提供存放data 既空間?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2007-08-27
引用第4樓victorally2007-08-27 11:23發表的“”:
人流方面
會唔會...其實係間server公司問題?
server公司多左客仔
負荷多左,
.......

即係,呢個亦都係我地要追問既目標之一。

供應商所提供既服務是否與之前相符?
[ 本文被freezefox在2007-08-27 14:43重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2007-08-27
引用第5樓looklook2007-08-27 12:43發表的“”:
垃圾桶話獨立server ma...
不過獨立server甘既mysql連接數又低左D wo...

你話因為:

「cpu唔夠力
ram又少....無法啦...」

連同之前個個問題,係咪即係個伺服器係人地既。而佢個個伺服器既cpu 唔夠力,ram 又少。

定係個伺服器係我地既。而我地呢舊野,cpu 唔夠力,ram 又少?

邊樣先係?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2007-08-27
原因已經查明

你幾時著手查架?點查法?你得到咩新既數據令你有以下既結論?有冇同供應商交換意見?有冇就有關問題向供應商反映,尋求技術支援?

要原因為database的處理問題

於繁忙時間,當有用戶不停地因反應緩慢大額重複指令時,令到db不勝負荷,後續的查詢指令被逼等候,但逐個處理該等request需時,導致等候時間超出網頁伺服器可接受的水平

若然係呢個原因,點解宜家先出現?以前都有試過百七人同時在線,未見過有呢個情況。而且宜家似乎係雞同雞蛋既問題。「因為緩慢而大量重複指令」!咁無端端點解會嚴重緩慢而以前又無呢咁既情況?呢個真係個核心原因?

最近新用戶的數量太多了,他們未習慣本身的情況而不停reload page
以致db負荷過重,不能及時清理累積的指令,導致問題

新用戶年年有,唔會今年特別多。我唔明點解個問題會「愈黎愈嚴重」。新用戶唔見得每個星期都增加。但情況卻每個星期變壞!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-08-27
引用第6樓垃圾桶2007-08-27 12:46發表的“”:
原因已經查明
主要原因為database的處理問題
.......

想證明呢個係咪係真正問題所有。我地可唔可以咁做:

暫停現場直播版一周!

現場直播版係最多人流係同一時間集中既地方。無左呢版,就會大大減少「大量重複指令輸入」既情況。若然係咁既情況下,真係無左死壇同埋食post 既情況。咁就證明,問題既核心的而且確係個到。到時先諗解決方案。

但若然停左都無補於事。咁我地就要另外諗,問題究竟係邊到。

離線looklook
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-08-27
俾D意見啦~
刪甘一D無用野~首頁5個查詢,應該有得減的
限時刷新,比如限制2秒1頁 (DZ有此功能,PW大概有吧)
轉server,買個vps要約30USD/mo,應該表現不錯
增加一頁貼數,唔洗click甘多頁
上傳個探針來CC~
Block蜘蛛 (搜狗/百度等)或多或少有用
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-08-27
引用第20樓looklook2007-08-27 15:02發表的“”:
俾D意見啦~
[表情] 刪甘一D無用野~首頁5個查詢,應該有得減的
[表情] 限時刷新,比如限制2秒1頁 (DZ有此功能,PW大概有吧)
[表情] 轉server,買個vps要約30USD/mo,應該表現不錯
[表情] 增加一頁貼數,唔洗click甘多頁
.......

多謝意見。但頭post 講左,宜家唔討論解決方法,先集中討論問題核心,問題來源。以免愈講愈多話題,dull 左出去收唔番。你既意見,稍後正式討論解決方案時請再提出。

離線lovejenas
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-08-27
引用第19樓freezefox2007-08-27 14:42發表的“”:
.......

絕對係好既方案...

不過要實行都算有難度...

比較上後遺症唔算太大...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-08-27
引用第63樓王子托迪2007-08-27 16:05發表的“”:
其實原因係咪真係因為人多左呢???
舊年開季既時候有無事,今年比上年多左幾多人所以令到咁

我搬過黎呢便問。其實呢個問題之前有問到。即係,大家都有同一個疑問。

離線siman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-08-27
it is obvious that eating post is because of the sql server too busy

and I think dead forum has a lot of reasons

but why the sql server so busy with just less than 200 people? are there too many redundant queries? is there any function in PHPWind that is useless for us but enabled? can the server side give more support?

I m not a true IT expert, but an IT expert should solve a problem in many different ways, and not like having the same problem week by week.
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-08-27
引用第24樓siman2007-08-27 20:57發表的“”:
it is obvious that eating post is because of the sql server too busy
and I think dead forum has a lot of reasons
but why the sql server so busy with just less than 200 people? are there too many redundant queries? is there any function in PHPWind that is useless for us but enabled? can the server side give more support?
.......

已經閂得就閂.....已經係最basic既服務了

我現時考慮緊開html scripting....睇下可唔可以減輕重復query的問題
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-08-27
引用第20樓looklook2007-08-27 15:02發表的“”:
俾D意見啦~
[表情] 刪甘一D無用野~首頁5個查詢,應該有得減的
[表情] 限時刷新,比如限制2秒1頁 (DZ有此功能,PW大概有吧)
[表情] 轉server,買個vps要約30USD/mo,應該表現不錯
[表情] 增加一頁貼數,唔洗click甘多頁
.......

5個查詢....減左Top10就會得返3個

3個會係minimum
限時刷新,已經activate左
轉server,問題已經提過......
加一頁貼數,想知多少少個情況
Block spyer,一早做左......

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-08-27
桶少……無啦?

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-08-27
[OT]果d script不如比埋siman同looklook等其他識睇既人參詳下,一人計段二人計長嘛~[/OT]
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-08-27
引用第27樓freezefox2007-08-27 21:20發表的“”:
桶少……無啦?

已經準備緊下一個大改了

用caching.....

垃圾桶四Be