• 8523閱讀
  • 107回復

[緊急]集中討論:死壇、食post 既原因所在! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線looklook
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2007-08-27
你250/mo可以去USA租vps啦...應該好D~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2007-08-27
我地先再睇下有無其他有可能既問題啦~~
大家或許都有好多建議既方案係心中, 我地留待下一part 先再討論~

最後改唔改善一件事, 我覺得server 質素絕對係其中一個問題~
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2007-08-27
會唔會upload左好多野攪到個壇慢呀?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2007-08-28
引用第60樓looklook2007-08-27 23:44發表的“”:
你250/mo可以去USA租vps啦...應該好D~

主要我地都會睇返香港既服務..

主幹唔係成日都咁穩陣
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2007-08-28
桶少,我再想問。

既然供應商都比左一部獨立server 我地好友用。仲要超低價。宜家卻因為cpu 及 ram 唔夠要拖慢個供功能,係咪唔可以要求upgrade 有關硬件。

因為你強調,一係就唔變,250 一個月,一係就跳幾倍。過千一個月!

但我想知道,係咪無可能單單提升伺服器既ram 同cpu。以一筆過既金錢去提升。但保留月費不變?

簡單一句,即係我地比錢佢買ram,我地比錢佢換cpu。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2007-08-28
引用第50樓黑魔道士比比2007-08-27 23:16發表的“”:
但係屋, 同一size 既樓越黎越貴,
而同一款電腦只會越黎越平~
我地個問題會唔會係, 比緊一個唔update 既價錢, 去用一個唔update 既server?

我都想知。係update 個server 既價錢上,係咪無商議既空間?

當初佢肯咁平租server 比我地,一定係經過計算,唔係蝕本生意都有人做。宜家有冇可能再向供應商討論下?

或者我應該問得再白少少……其實桶少你有冇同供應商傾過架?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2007-08-28
引用第55樓垃圾桶2007-08-27 23:40發表的“”:
無了......
而家既server係forumscity以前以極低既價錢租比muly的

除左forumscity?仲有冇其他供應商可供選擇?

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2007-08-28
引用第66樓freezefox2007-08-28 10:15發表的“”:
除左forumscity?仲有冇其他供應商可供選擇?

問題就係已經起碼要過千了......

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2007-08-28
桶兄,咁對上個兩個POST 既問題呢?

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2007-08-28
引用第65樓freezefox2007-08-28 10:14發表的“”:
我都想知。係update 個server 既價錢上,係咪無商議既空間?
.......

已經基本上唔太可能了

本身呢d係 muly同佢傾的\

upload得多野唔會令到壇慢
[ 本文被垃圾桶在2007-08-28 14:04重新編輯 ]

垃圾桶四Be
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2007-08-28
引用第62樓迪神2007-08-27 23:55發表的“”:
會唔會upload左好多野攪到個壇慢呀? [表情]
離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2007-08-28
桶少
我想問
食post 大不大機會係code 問題居多呀
寧願一生都不說話 都不想講假說話欺騙你
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2007-08-28
引用第71樓frankie2007-08-28 14:59發表的“”:
桶少
我想問
食post 大不大機會係code 問題居多呀 [表情]

唔關事

post related 全部都係db operate的
版面係用作presentation的

垃圾桶四Be
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2007-08-28
引用第45樓looklook2007-08-28 17:57發表的“”:
其實集中一個post應該無咩關係ga bo...

桶兄能否回應此會員之提問。

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2007-08-28
集中一個post有關係的

當你個post愈來愈大,同一時間要access一個大型topic,同一秒內有多個read有多個write同一個record,一定會慢的

垃圾桶四Be