• 18691閱讀
  • 393回復

[緊急]動議:暫停「現場直播」一周 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2007-08-28
引用第29樓迪神2007-08-28 11:42發表的“”:
係呀~

一單單黎。先解決周六、日既死壇問題。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2007-08-28
引用第12樓oyster28-08-2007 11:08發表的“”:
其實.....暫停...有咩用.......
暫停「現場直播」版.......就像沒有賽事的時間......
人流少左......發post少左........瀏覽量少左....
死壇機會自然少左.....
.......

我非常反對呢個建議 ...
無考慮其他版友感受 ...
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2007-08-28
其實想測試人流多但又唔係集中一個 topic.....
不如試下約定一個時間叫 d 好友一齊上黎.....
分佈唔同版瀏覽、出 post....
睇下有無影響

p.s. 上星期六 around 6:50 - 7:10pm
yahoo 版個利記陣容 post 一出.....即刻死壇
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2007-08-28
引用第32樓borisli882007-08-28 14:20發表的“”:
其實想測試人流多但又唔係集中一個 topic.....
不如試下約定一個時間叫 d 好友一齊上黎.....
分佈唔同版瀏覽、出 post....
睇下有無影響
.......

要約成百人上黎先有用。我諗都幾難約到。

離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2007-08-28
我係果個topic已經贊成了
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2007-08-28
引用第33樓freezefox2007-08-28 14:22發表的“”:
要約成百人上黎先有用。我諗都幾難約到。

但無左「現場直播」既時段都未必有過百人上黎

今年英超轉左 now 播.....
好多人無安裝.....
所以就上晒現場直播追文字直播....
唔知呢個係咪突然令死壇問題嚴重左既其中一個原因
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2007-08-28
引用第35樓borisli882007-08-28 14:29發表的“”:
.......

但係呢樣野上季季尾已經開始有出現喇喎~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2007-08-28
引用第36樓迪神2007-08-28 14:30發表的“”:
但係呢樣野上季季尾已經開始有出現喇喎~ [表情]

係。其實呢個問題發生左都好耐。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2007-08-28
引用第35樓borisli882007-08-28 14:29發表的“”:
.......

無咁多人上黎,我地既問題頂多都係「實驗失敗」者。無咩損失。

但一直議而不決,決而不行,就呢世都無辦法解決個問題。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2007-08-28
引用第38樓freezefox2007-08-28 14:37發表的“”:
無咁多人上黎,我地既問題頂多都係「實驗失敗」者。無咩損失。
.......

我都贊成暫停「現場直播」一周睇下效果.....

但要諗方法避免人流湧去另一版「討論」
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2007-08-28
引用第39樓borisli882007-08-28 14:44發表的“”:
我都贊成暫停「現場直播」一周睇下效果.....
但要諗方法避免人流湧去另一版「討論」 [表情]

湧去另一個版唔係問題。全部集中係一個topic 出post 同reload 先係問題。

若然大家都贊成暫停一周。咁跟住就要討論具實既實行方案。

不過,我想桶兄、兩位總版都對呢個動議表態先。

離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2007-08-28
有唔明....

停左「現場直播」
咁想睇live既好友分流去邊?

如果冇地方吹水
有兩個可能:
1)人群只會湧去另一個類似topic度吹,
集中度同以前冇變
2)人群搵唔到地方吹水, 走晒
checking失敗

如果果段period冇辦法安置呢班睇「現場」好友
導致人流大量減少
我怕最後又check唔到d 咩....
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2007-08-28
可以一試o既
或者試試下就會搵到死壇o既最大原因
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2007-08-28
引用第41樓victorally2007-08-28 15:07發表的“”:
有唔明....
停左「現場直播」
咁想睇live既好友分流去邊?
.......

我估計係現場直播既有兩類人。

第一類,核心會員,諗住一路睇波,一路吹水!其實呢班人唔係真係太多!我估頂多咪二三十人。比盡你三四十人好味?

呢批人,無直播室,都可能會搵第二個地方吹水。無直播,會走梗d,但唔會走哂。

第二類,遊離會員。呢類會員大部份唔會出post,唔會發表,但會睇野。所以雖然佢地唔post野,但一樣會不斷reload。分分鐘reload 既頻率仲會比出post 個班更高更密!

呢批人,純為攞料而黎。無直播室,一定會搵其他地方攞料。但連料都無得攞,就既機會就會大好多。但有地方比佢地攞到料。就會留低。

所以,關鍵就係:

1. 無左直播室,係邊到做番相同既功能留人。

2. 呢d 同相同功能既地方,點樣避免d 人集中係同一個topic 不斷reload?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2007-08-28
我即時想到幾樣野:

大家最想係直播時段知道d 咩?

1. 各隊出場名單!各隊換人情況!名隊入球、助攻既中名。各隊紅黃牌紀錄!各隊球員大概表現。

2. 有咩人可以值得偷。

所以,係取消直播室既同時,可唔可以係某版開翻呢類提供資訊,但唔比人reply 既topic。不斷搵幾位「義工」update 資料比人睇,但唔比人吹水,講波,或查問。即係完全無回post 呢回事。

咁既可留人,亦可減少每個大人流集中係直播版某些topic 不斷reload 既情況。

另外,yahoo版既偷人討論。建議一買開五。平均五隊一個topic。即「利、熱、伯、紐偷人討論區」。希望令人流稍稍分散係唔同topic 到reply,睇下會唔會改善到個問題。

但無論邊個,都要版主同大量義工幫手進行,先有得攪。