• 759191閱讀
  • 42067回復

【紅 魔 鬼 曼 聯 王 朝 討 論 區 】 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38385  發表于: 2018-10-08
shaw 傷

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38386  發表于: 2018-10-08
回 G-shock 的帖子
G-shock:簡直浪費咗個位 (2018-10-07 23:26) 

費蘭尼直接中鋒位好過啦, 至少高空波拎到, 唔係原地跳
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38387  發表于: 2018-10-08
回 G-shock 的帖子
G-shock:車仔好順,下場作客, 輸少三球當贏 (2018-10-07 23:29) 

睇黎都係 901 搏1分
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38388  發表于: 2018-10-08
其實唔放盧卡古打正中鋒,由得佢係邊路放。咪正正係佢一直以黎無論係愛華頓或國家隊既打法囉。

佢既弱點就係腳下功夫麻麻。拎波、控波、護波全部唔得。你係都要佢打正中鋒,放大佢既弱點。扼殺佢既強項。咪即係搵佢黎攪兼搵自己黎攪。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38389  發表于: 2018-10-08
如果買佢而唔係打中鋒, 咁點解要放走伊巴?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38390  發表于: 2018-10-09
想佢打正中鋒,同佢係咪岩打正中鋒,可以係兩件事。

呢種情況,有四個字可以形容:「事與願違」。

離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38391  發表于: 2018-10-09
冇速度冇技術、拎波、控波、護波都麻麻點打邊路
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38392  發表于: 2018-10-09
回 Alan0502 的帖子
Alan0502:冇速度冇技術、拎波、控波、護波都麻麻點打邊路[表情]  (2018-10-09 11:58) 

佢點會無速度?

佢爆發力強,係邊路突破能力不俗。

另外,佢係不擅於背住龍門企定定搶點,不擅於處理高空長傳。但你比到直線佢走位,佢係OK 的。

簡單D 講,佢需要更多既空間去跑動。而唔係釘死係禁區內搶點。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38393  發表于: 2018-10-09
係國家隊,有世三,有迪布尼,比到好多靚既直線。所以佢雖然浪費左唔少機會,但入波數量一樣都唔少。

如果你要佢好似基奧特咁樣做柱「等」,做支點,做二傳。佢唔得囉,偶有一兩下神來之筆,但更多既時間係被人鬧到飛起。雖然佢有咁既身形。正正因為佢有呢個身形上既優勢,大家先會「誤會」佢可以打正中鋒!

即係,你要莫拉達做番基奧特個辦,都係死。

離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38394  發表于: 2018-10-09
回 freezefox 的帖子
freezefox:佢點會無速度?
佢爆發力強,係邊路突破能力不俗。
....... (2018-10-09 12:09)

會唔會誤會左?速度同爆發力係兩樣野黎~,佢爆發力強咪得第一下~

之後都係用身位阻止對手搶波而唔係用速度去拋離對手

用佢踢邊路仲死,冇技術又冇傳中~如果話佢係內切型前鋒

但睇返佢eve 87個入球得1,2個係咁樣入又唔似~

同埋呢87個入球有8成係集中係中路等機會入

https://www.youtube.com/watch?v=2KlBmlRaN6s

簡單d講你兩翼有傳中,中場有直線比佢,唔好要佢控,停,扭,

剩係要佢擺個波入網,佢就交到功課比你

姐係類似以前雲尼斯杜萊咁上下既工作
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38395  發表于: 2018-10-09
只可以講現階段lukaku唔適合曼聯既戰術體系,摩連奴戰術需要一個強而有力既前鋒單打獨鬥,

可以自己搵食既前鋒~姐係杜奧巴果類~唔係lukaku呢類需要供應既前鋒~
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38396  發表于: 2018-10-09
Alan0502:只可以講現階段lukaku唔適合曼聯既戰術體系,摩連奴戰術需要一個強而有力既前鋒單打獨鬥,
可以自己搵食既前鋒~姐係杜奧巴果類~唔係lukaku呢類需要供應既前鋒~ (2018-10-09 12:55) 

所以最唔明
當初就係知佢唔係第二個drogba先放走
而家又買返佢做drogba既野
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38397  發表于: 2018-10-09
Alan0502:會唔會誤會左?速度同爆發力係兩樣野黎~,佢爆發力強咪得第一下~
....... (2018-10-09 12:46) 

同埋相對上以前係愛記,對其他球隊會有互攻既情況
人地中後場無企到咁密,佢空間點到多過而家(禁區內/外)

而家打陣地完全顯露晒佢搶點同走位弱既問題出現
上一場眉段佢走左去右邊,唔係中間同左路阻住做波,其他球員就發揮到
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38398  發表于: 2018-10-09
回 滅羅 的帖子
滅羅:同埋相對上以前係愛記,對其他球隊會有互攻既情況
人地中後場無企到咁密,佢空間點到多過而家(禁區內/外)
而家打陣地完全顯露晒佢搶點同走位弱既問題出現
....... (2018-10-09 13:09) 

搶點佢ok的~反而有冇發現曼聯個戰術中兩邊大部分都係內切型球員,eg:福仔,馬仔,山神,連加特~

個個都內切既話,咁睇波既咪有個錯覺lukaku係中間係阻住哂~佢一離開中間其他球員就發揮到

同埋佢踢愛華頓時期兩邊好多傳中好手~史密斯高文,巴尼斯,迪路菲奧,派拿,所以表現係好好多~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38399  發表于: 2018-10-09
Alan0502:會唔會誤會左?速度同爆發力係兩樣野黎~,佢爆發力強咪得第一下~
....... (2018-10-09 12:46) 

我又唔係叫佢打翼!佢當然唔係速度飛快個類,但肯定唔係「無速度」囉。你之後講既雲尼斯杜萊就無速度。

佢活動範圍都係禁區外圍,只要有爆發力,兩三下都爆都入禁區了。

其實你講既同我講既咪同一樣野。咪就係唔好要佢打柱「等」式既中鋒。正前鋒係無問題的。佢射術好,射門雄渾有力!雖然把握力一般,但只要有足夠供應,佢入球能力係強的。呢個就係點解佢會被稱為「弱隊殺手」既原因了。對弱隊,你一場波可能有十次八次機會。浪費左五六次都好,把握到三次就戴帽!

但強強對疊,成場可能就係得個一兩次黃金機會,正正因為佢把握力一般,所以對強隊往往都入唔到波,成日比人錯失機會既印象。

無錯,佢同雲佬係做緊差唔多既野。可惜,佢同雲佬既把握能力真係兩個世界…………