• 8388閱讀
  • 118回復

[投訴]我唔讚成係又鎖!唔係又鎖! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2007-11-27
引用第58樓老Shearer舒2007-11-27 09:27發表的“”:
d總版去左做乜呀, 想做死技支呀~~ [表情]

技支做左總版做既野, 總版應該去左支緩技支原本的支援工作~~
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2007-11-27
引用第60樓麻凡2007-11-27 09:40發表的“”:
技支做左總版做既野, 總版應該去左支緩技支原本的支援工作~~

其實係咪要總版出黎澄清技支的職務範圍及「灰色地帶」的工作安排.......

今次呢件事件上係咪有灰色區域呢?如果冇,大家就唔會你一句,我一句,係咪?

我追完呢個post,其實都仍然攪唔清楚,是對是錯?一頭煙?可唔可以搵個從未係呢個post發個言的好友話俾我聽咩事呀?

呢個只係電子空間,同一個真實社會好唔同,大家又有冇需要咁執著呢?

「香港人、放鬆de喇」
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2007-11-27
引用第61樓任天痕2007-11-27 10:01發表的“”:
其實係咪要總版出黎澄清技支的職務範圍及「灰色地帶」的工作安排.......
今次呢件事件上係咪有灰色區域呢
?如果冇,大家就唔會你一句,我一句,係咪?
.......

其實呢, 事情前因後果反而唔重要, 亦唔係要分對錯, 重點係..........

你已經講左個重點出黎~~分工模糊!
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2007-11-27
其實嚮呢件事件入面, 我發覺左有D問題, 不過我只係想討論一下, 而唔係Challenge各位, 希望大家明

1). 鎖文當然唔係一個好辦法, 單單就呢件事黎講, 若以平常人眼光去睇, 當然唔明板務個邊有乜理據去鎖文, 因為大家唔係明解佢地工作程序

2) 但各會員若然以呢個係一個論壇, 所以就算板務以大家討論方式去做o既話, 又好似唔多合理, 點解??因為暫時黎講, 好友會員唔多, 嚮呢方面好似構成影響不大, 但若然人多你一句我一句, 各板主又點樣去執行每件事呢???實有人話咁做好, 相反, 亦有人話咁做唔好!

所以, 我歸納上述兩點, 而引述以下問題

1) 若然原先壇主原意係討壇以會員為主, 就算壇入面有乜問題, 可以大家一齊討論, 商量, 咁以討論形式去處理一件事, 按呢個方向去走, 咁鎖文或者話『公審』一件事就好似跟呢個理念背道而馳。

2) 若然板務覺得會員干與板務令工作上有障礙, 咁呢個版就要權限到板主先可以入黎, 當會員有事(未必一定投訴), 就應先pm有關板務會員, 放限比呢位會員入黎同各位板主商量某d事情, 咁就只有相關板務人員可以入到呢個版, 咁相對要鎖文o既機會可以減到最低最少。

研究下者, 唔啱唔好插呀
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2007-11-27
引用第61樓任天痕2007-11-27 10:01發表的“”:
今次呢件事件上係咪有灰色區域呢?如果冇,大家就唔會你一句,我一句,係咪?
.......

咦~~~啱啱我講完喎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2007-11-27
.......

咁你試過放鬆緊, 吹緊水果時....成個Topic比人del左未呢
我諗你發癲都似~~
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2007-11-27
引用第65樓老Shearer舒2007-11-27 10:22發表的“”:
咁你試過放鬆緊, 吹緊水果時....成個Topic比人del左未呢 [表情]
我諗你發癲都似~~ [表情]

發癲呢樣野,我一定唔會........

YFF夠成日出錯分,唔記得出分,咁又點者,我地咪默默承受左咁多年......

最緊要係我地呢班細的點樣去適應者.......
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2007-11-27
引用第66樓任天痕2007-11-27 10:36發表的“”:
發癲呢樣野,我一定唔會........
YFF夠成日出錯分,唔記得出分,咁又點者,我地咪默默承受左咁多年......
.......

下次DEL 左你個「任陣•任評」,睇下你有冇咁冷靜。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2007-11-27
引用第63樓雲佬2007-11-27 10:21發表的“”:
其實嚮呢件事件入面, 我發覺左有D問題, 不過我只係想討論一下, 而唔係Challenge各位, 希望大家明
1). 鎖文當然唔係一個好辦法, 單單就呢件事黎講, 若以平常人眼光去睇, 當然唔明板務個邊有乜理據去鎖文, 因為大家唔係明解佢地工作程序
2) 但各會員若然以呢個係一個論壇, 所以就算板務以大家討論方式去做o既話, 又好似唔多合理, 點解??因為暫時黎講, 好友會員唔多, 嚮呢方面好似構成影響不大, 但若然人多你一句我一句, 各板主又點樣去執行每件事呢???實有人話咁做好, 相反, 亦有人話咁做唔好!
.......

又等我「叉論」下你........

當有個地方發生事,警察係咪會第一時間封鎖現場,然後至去搵證據........

呢個贊成,每每凡事都拎出黎討論,會唔會浪費了管理層的資源呢?其實大家都有工作係身,每每都拎出時間來討論,唔駛搵食咩?邊個會有我咁Q得閒呀.........嘿嘿

所以, 我歸納上述兩點, 而引述以下問題

1) 若然原先壇主原意係討壇以會員為主, 就算壇入面有乜問題, 可以大家一齊討論, 商量, 咁以討論形式去處理一件事, 按呢個方向去走, 咁鎖文或者話『公審』一件事就好似跟呢個理念背道而馳。

雖則話以討論形式,係可以解決問題,但係咪需要件件都需要先,邊的可以唔駛?邊的需要?邊個黎決定?版主?總壇主?技支?...........

2) 若然板務覺得會員干與板務令工作上有障礙, 咁呢個版就要權限到板主先可以入黎, 當會員有事(未必一定投訴), 就應先pm有關板務會員, 放限比呢位會員入黎同各位板主商量某d事情, 咁就只有相關板務人員可以入到呢個版, 咁相對要鎖文o既機會可以減到最低最少。

研究下者, 唔啱唔好插呀

呢點我唔明,Sorry.........

最後一句,究竟技支的權力係點,對我來說,十分模糊,希望總壇主出黎交待一聲.........

都係個句,唔啱唔好插呀
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2007-11-27
引用第67樓freezefox2007-11-27 10:51發表的“”:
下次DEL 左你個「任陣•任評」,睇下你有冇咁冷靜。 [表情] [表情]

唔驚,我有做backup的,再出過post.........
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2007-11-27
引用第68樓任天痕2007-11-27 10:55發表的“”:
呢點我唔明,Sorry.........
最後一句,究竟技支的權力係點,對我來說,十分模糊,希望總壇主出黎交待一聲.........
.......

唓~~~你都無叉過我呀
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2007-11-27
引用第70樓雲佬2007-11-27 11:00發表的“”:
唓~~~你都無叉過我呀 [表情] [表情] [表情]

點敢點敢.........
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2007-11-27
引用第71樓任天痕2007-11-27 11:08發表的“”:
點敢點敢......... [表情] [表情]

Stop~~~~唔係又ot
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2007-11-27
當有個地方發生事,警察係咪會第一時間封鎖現場,然後至去搵證據........

可以。但個賊係樓下打劫金鋪,個差佬卻走上樓上你屋企封左你間屋,你會點諗?由始至終,都係討論緊,封鎖既對象,係咪合理同有需要。

呢個贊成,每每凡事都拎出黎討論,會唔會浪費了管理層的資源呢?其實大家都有工作係身,每每都拎出時間來討論,唔駛搵食咩?邊個會有我咁Q得閒呀.........嘿嘿

會。所以我地可以有兩個處理手法。好似宜家咁公開討論,或者直情唔比你地參予討論。事實上,係個別事件上,管理層的確係會自己攪掂。唔會通知我地。又唔係未試過。

但公開論政,一向係好友既傳統。集權中央呢樣野有違好友論壇一向既原則。MULY 從來都係歡迎我地參加討論。呢個正正係好友既特色同精神。

有得必有失。呢方面有好處,另一方面就要付出。世界從來係咁。

雖則話以討論形式,係可以解決問題,但係咪需要件件都需要先,邊的可以唔駛?邊的需要?邊個黎決定?版主?總壇主?技支?...........

呢方面當然係由壇主同總版決定。有D 事務,唔想比咁多人知,自自然然會私下處理。但上到辦公室既事情,除非真係好特殊,否則由於已經係公開左既,好少會真係私下處理。九成九都會攞出黎大家討論。就好似宜家你咁。

其實MULY 之前已經好清楚好清楚咁交代過總版同其他各版版主(包括技支版)既職責同權力分配。我都唔係太明白點解仲會出現灰色地帶。唯一解釋,就係最高權力核心:壇主,唔係經常出現。所以係解釋規則時,當出現分歧,無人可以即時作出判斷。

對於呢一點,其實我地仲有另一後著。就係行政會議。有分歧,不妨CALL 齊會議成員開會,投票決定點做。簡單直接容易。呢方面係閉門會議,我地係無份參予既。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2007-11-27
壇主,唔係經常出現。所以係解釋規則時,當出現分歧,無人可以即時作出判斷。

呢點我覺得好重要.......