• 7194閱讀
  • 153回復

點樣令physics 同maths 勁d? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2008-03-22
引用第41樓奧脫福2008-03-21 23:11發表的“”:
其實 pure 係讀咩?

a.maths的極級加強進化板

多左一大堆符號......都

可以話同a.maths差好遠tim
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2008-03-22
一係背死,一係操數操到死

離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2008-03-22
maths同phys就死做難做,操多d,
因為來來去去都係果十幾二十條公式,加小小答題。
但來來去去都係果d問題。

chem,bio就真你係靠死記,無得懶!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2008-03-22
我就係全班maths尾幾,抵個e都有難度既果d人

我都知要maths好就要狂做數

但要我對住d數一陣,我會去揀多野讀既history或者中史geog好過
離線Bun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2008-03-22
我咁啱同你調返轉=V=得phy同maths考得好...
其實冇野嫁...
你溫書果陣試下唔好背....好多式都可以唔背都記得嫁..
點解?因為你記既...係佢入面個PROOF(OR REASON)..

例如phy 既motion果3條式...我一開始係唔背的...
係每一次用果時都試下自己重新proof過...
當然...proof得十幾次...條式就自然入腦...
但已經比你一開始死背來得熟同自然...就算你突然唔記得條式...都proof得返出黎

又例如math果d gp,ap既式..
我果時又係記個原理...
做做下就自然熟...

當然...
操pp係一定要的...
因為phy同maths既pp其實睇清楚比其他科更千篇一律...
因為佢會考/AL好多都係將你背既一D式套用在好多的example上面..
當你D pp做得熟....自然可以考到好成績
(當年我每科係做左至少15年pp的...成績考出黎都唔錯嫁=))

不過...以上只係中學時段既讀書方法..
上到大學....又唔可以依賴pp的了=)!!
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2008-03-22
引用第49樓alvin_bun2008-03-22 10:34發表的“”:
其實冇野嫁...
點解?因為你記既...係佢入面個PROOF(OR REASON)..
.......

phy 而家教 heat 好多式 , 唔背睇黎有 d 難度
離線Bun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2008-03-22
引用第50樓奧脫福2008-03-22 10:36發表的“”:
phy 而家教 heat 好多式 , 唔背睇黎有 d 難度 [表情] [表情]

heat有咩式=0=
來來去去一條E=mc(T)
你諗返....
其實一樣越高MASS既野自然要多D能量去令佢升溫...
另外...每一樣物質升溫的速度一定唔同...咁條式一定有一個數係每個物質獨有的..就係c..
之後...升溫幅度越高...自然要越多的ENERGY..

咁3個加埋一齊...就有呢條式了...
當然你問我有冇背...我一開始真係冇背的..但做得多...自然記得..

heat另外仲要記得conservation of energy...不過不難吧

另外...可能你會話仲有E=ml呢條式...
但其實都係同樣道理
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2008-03-22
引用第51樓alvin_bun2008-03-22 10:51發表的“”:
heat有咩式=0=
來來去去一條E=mc(T)
你諗返....
其實一樣越高MASS既野自然要多D能量去令佢升溫...
.......

heat capacity

specific heat capacity 暫時唔係太明
離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2008-03-22
引用第52樓奧脫福2008-03-22 11:10發表的“”:

specific heat capacity 暫時唔係太明 [表情]

你睇下個unit就會明
joke
離線朗仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2008-03-22
引用第49樓alvin_bun2008-03-22 10:34發表的“”:
其實冇野嫁...
.......

let"s me try
離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2008-03-22
引用第54樓朗仔2008-03-22 11:42發表的“”:
[表情] [表情] [表情] [表情]
let"s me try

let's=let us
joke
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2008-03-22
引用第53樓king6a2008-03-22 11:30發表的“”:
你睇下個unit就會明 [表情]

個 unit ok 複雜~
離線Bun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2008-03-22
引用第52樓奧脫福2008-03-22 11:10發表的“”:

specific heat capacity 暫時唔係太明 [表情]

引用第53樓king6a2008-03-22 11:30發表的“”:

你睇下個unit就會明 [表情]

正如king 6a咁講..
睇下個unit...(佢2個UNIT有個明顯的分別...就係差個m)
specific呢個字其實可以話係解per mass...

咁如果問heat capacity同specific heat capacity有咩分別...
我唔加以解釋..
就比左例子你看下...

例1:
一舊3kg既iron同1舊6kg既iron...
佢地有不同的heat capacity但一樣的specific heat capacity...

例2:
假設物質A的specific heat capacity係100,物質B的specific heat capacity係200,

咁而家有一舊2KG既A同一舊1KG既B..
佢地既heat capacity(2x100,1x200)就會一樣...
但佢地的specific heat capacity係不同的=)
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2008-03-22

同你買野果陣 $$/kg 既分別一樣

離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2008-03-22
引用第57樓alvin_bun2008-03-22 12:38發表的“”:
正如king 6a咁講..
睇下個unit...(佢2個UNIT有個明顯的分別...就係差個m)
specific呢個字其實可以話係解per mass...
.......

引用第58樓智者2008-03-22 12:42發表的“”:

同你買野果陣 $$/kg 既分別一樣 [表情]

很好很詳細

多謝各位解釋~