• 12238閱讀
  • 370回復

雷曼苦主堅持要銀行發還本金 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2008-10-08
引用第10樓arsenal2008-10-08 01:01發表的“”:
頭先我聽網台
有苦主講,係推銷過程中,只係得到一張普通既宣傳單張
.......

咁佢又買...

上個星期先拎果份野....

即係出左事先去睇返....有咩意思喎

當初有懷疑就唔好沾手啦
只愛足球
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2008-10-08
引用第15樓迪克2008-10-08 01:20發表的“”:
咁佢又買...
上個星期先拎果份野....
.......

引用第14樓arsenal2008-10-08 01:20發表的“”:

個苦主話個銀行職員保證無事,好穩陣

問題係,個苦主有嘗試問個銀行職員攞個d資料,但對方話冇

唔係話銀行職員話明有份咁既野要你睇,佢唔睇,然後出左事先走去睇

銀行職員咁做己經係隱瞞事實
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2008-10-08
我覺得真係要聽返個d苦主既親述,我地先了解到問題所在(如果你信佢講野既話)
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2008-10-08
咁我始都認同銀行職員方面係有唔o岩o既

之前睇有線直播新聞
播佢地個苦主大會,多數d人 o既pt.都係話銀行職員d操守有問題
政府又唔管理下d銀行sales o既做法諸如此類啦

不過話分2頭....一個職員仔點可以保證一定無事丫...
信晒d花言巧語...
所以責任唔能夠話落晒別人身上囉
只愛足球
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2008-10-08
引用第18樓迪克2008-10-08 01:30發表的“”:
之前睇有線直播新聞
播佢地個苦主大會,多數d人 o既pt.都係話銀行職員d操守有問題
.......

我覺得大家都有責任,差在多與少
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2008-10-08
引用第16樓arsenal2008-10-08 01:24發表的“”:
問題係,個苦主有嘗試問個銀行職員攞個d資料,但對方話冇
.......

所以由頭到尾,個班苦主既論據都係「誤導」!

誤導既意思,即係,做決定個個,最終都係自己。佢地唔係「被迫」買架。呢買既過程,若然佢地覺得有任何唔妥當,只要唔買就ok。佢決定買,就當然係一定程度上要對佢自己做既決定負上責任。

若然你話無呢樣無個樣,咩都唔知咩都唔明既情況下,你仍然好安心咁將幾十萬或幾百萬去買呢d 債卷……咁你話你自己要負上既責任係咩呢?

銀行誤導佢地,當然有責任(無責任就唔會被政府夾硬迫佢地硬食回購啦)。但最重要係,宜家你出事先咁講者,證據充唔充足?點樣可以證明當時銀行真係「誤導」佢地?呢d 官司,勁難打!對手仲要係財雄勢大既銀行,後果如何,諗都諗到。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2008-10-08
引用第19樓arsenal2008-10-08 01:32發表的“”:

所以當自己都有責任個時,卻完全唔肯付上任何責任(要全數攞番所有錢),淨係呢點已經唔會得到社會大眾既支持!

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2008-10-08
引用第19樓arsenal2008-10-08 01:32發表的“”:

係呀

所以冇可能要求人地全數賠本俾佢地囉

有6,7成,已經益左佢地啦
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2008-10-08
引用第8樓sheepsheephin2008-10-08 00:20發表的“”:
三贏? 根本就係三輸 [表情]

以出事之前黎睇,係三輸;以宜家黎睇,都可以叫雙羸既,輸少當羸架啦。

不過應該唔會係三羸。因為無論政府做咩決定,結果係點,佢幾乎都一定係輸家………

其實宜家咁都開左個唔好既先例啦。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2008-10-08
引用第18樓迪克2008-10-08 01:30發表的“”:
之前睇有線直播新聞
.......

老實丫,銀行俾班職員既專業訓練肯定好有限,分分鐘班人出去 sell 野時都唔知道 sell 緊果樣野係咩黎,總之銀行話係債券咪話債券,話保本咪話保本,話安全咪話安全,銀行點會理佢地講咩,只係會追佢地 quota,而家攪成咁,銀行、sales、苦主三方面都有責任。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2008-10-08
引用第14樓arsenal2008-10-08 01:20發表的“”:
個苦主話個銀行職員保證無事,好穩陣

so?

咁你就信到十足十??

若然佢個point真係咁講,佢己經要負上絕大部份既責任!

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2008-10-08
-del-

個forum仲未食到增補字庫D字 =_=
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2008-10-08
引用第16樓arsenal2008-10-08 01:24發表的“”:
問題係,個苦主有嘗試問個銀行職員 個d資料,但對方話冇
.......

即係個「苦主」知道應該有D野
職員話冇
佢就將一大舊錢放去一樣佢有疑問既野度作投資……

唔係呀嘛。。。。

即係買電器之前問職員有冇說明書
職員話冇
你都照買…
到舊野壞左你走去話個sales賠返成舊野既錢佢……
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2008-10-08
OT:
ha...真係成日出現quote完唔見野o既情況o架喎
只愛足球
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2008-10-08
引用第22樓迪克2008-10-08 01:34發表的“”:
係呀
所以冇可能要求人地全數賠本俾佢地囉
.......

有人咪話
呢班人有6,7成都唔要
根本唔係苦主
係財主囉